Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Familien Filt har et sommerhus ved Følle Strand, og skynder sig afsted ud til den friske luft og Mols Bjerge, så snart de har muligheden. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

I Mols Bjerge er der altid oplevelser

Det er let at blive blind for den skønhed, man ser på hver eneste dag.

For de smukke bygningsværker, man kører forbi på vej til arbejde. For billederne på væggene i ens hjem, man engang hængte op med begejstring, og nu passerer uden at ænse. Måske kan man endda overse skønheden af ens partner, hvor den engang stormende forelskelse nu er omdannet til dyb kærlighed. Og selvom den ikke altid er tydeligt i hverdagens trummerum og diskussioner om tøjvask, dukker skønheden op i glimt. I de små tegn, der overvælder én med kærlighed og afslører, at han kun er blevet endnu mere skøn med årene.

Også naturen, hvor man tager sin daglige travetur, kan blive triviel. Men på en blå solskinsdag - særligt ovenpå en lang, mørk vinter - er det nemt at blive overvældet af taknemmelighed over landskabet.

Men hvad med alle leverpostejsdagene, hvor livet bare kører? Når der er tåget og gråt? Er skønheden da væk?

Det var ikke min oplevelse, da jeg for nylig tog på vandretur i Mols Bjerge. Det var nok den mest tågede dag, jeg længe kan huske. Sådan en dag, man opfatter som tørvejr, men når du har gået længe nok, opdager du, at håret klistrer til dit ansigt. Man kunne ikke se mere end hundrede meter frem. Bakkerne, dyrene og andre vandrere dukkede op som en slags overraskelse ud af den uigennemtrængelige hvide dis.

Dem jeg mødte på min vej lod sig ikke slå ud af det disede vejr. Tværtimod. Tågen giver anledning til refleksion, sagde én. Det fremhæver bakkernes tekstur, sagde en anden, mens en tredje blev bekræftet i, hvor eksotisk området er - og hvor uforudsigeligt vejret er - ligesom han huskede fra sit barndomsminde i 1959.

Det lyder måske som en flyvsk introduktion til en artikel om at vandre. Men hvis du holder af Syddjurs' hjerte, som jeg har tilladt mig at kalde Mols Bjerge, eller hvis du ikke har været på gåtur i bakkerne længe, synes jeg, du skal læse om min tur og de oplevelser, den førte med sig. Måske giver den dig lyst til at trække i vandrestøvlerne og genopleve landskabet.

Jeg er i øvrigt ny journalist her på SyddjursLIV. Og selvom jeg har vandret i Mols Bjerge mange gange før, er hver gang en ny oplevelse. Der er altid en ny vej at gå, spændende dyr at støde på og ikke mindst andre mennesker at møde og historier, der er værd at lytte til.

Jeg kommer til at gå og køre mange omveje rundt i kommunen. Ikke kun fordi jeg ofte kører forkert, men især fordi jeg glæder mig til at opleve og udforske det hele. Jeg glæder mig til at møde jer, der bor her, og til at høre jeres historier. Du er altid velkommen til at skrive til mig på manlo@jfm.dk eller ringe på 40859996, så lover jeg at lytte.

God læse- (og måske vandre-)lyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Hanne Leth og Bo Holten var blandt de vandrende i Mols Bjerge i vinterferien. Med minder om de eksotiske bakker tilbage fra barndommen, nød de roen og teksturen, som står i skarp kontrast til hverdagen i København. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

På vintervandretur i Mols Bjerge: Selv i tågen er der eventyr at finde

Mols Bjerge er efterhånden blevet synonym med giftige diskussioner og saftige debatter om vild natur, udsultede heste og menneskelig indtrængen.

Men vi må ikke lade debatterne stå i vejen for det, det hele handler om: Om landskabet, skønheden og de mange oplevelser, som det bakkede landskab gemmer på. På smukke dyr og menneskelige historier. For selv på en tåget dag er det som at træde ind i en eventyrlig verden.

I denne artikel tager SyddjursLIV på opdagelse i bjergene, hvor Tolkien fandt inspiration til stednavne i sine store værker, hvor barndomsminder har udspillet sig og hvor mennesker hver dag traver rundt og tænker over livet side om side med dyrene.

Stjæler tågen mit udsyn, eller giver den mig syn på noget nyt? Mols Bjerge inviterer til eventyr og skaber plads til refleksion. Den gemmer på barndomsminder og heftige debatter om samlivet mellem dyr og mennesker. Tag med en vandrer på tur i bakkerne og opdag, hvem hun møder på sin vej.

Tågen ligger som en tung dyne mellem de sovende bakker i Mols Bjerge. Stilheden er højlydt, men træerne lytter til alt, hvad der sker. Som om de pludselig kunne vågne op og trække mig ind i et eventyr.

"Tolkiens Syddjurs" står der på et skilt ved Toggerbo Spejdercenter, hvor jeg har parkeret. Nå ja, var der ikke et eller andet med Ringenes Herre-universet og jyske stednavne? Forfatteren J. R. R. Tolkien var simpelthen så forelsket i det oldnordiske, at han fandt inspiration til universets navne her i Danmark, lader skiltet mig vide. Toggerbo blev inspiration for Took-klanen, en dominerende hobbitklan, der er kendt for deres eventyrlyst. Og for at være særligt fjollet og uheldig.

Jeg beslutter mig for at gå en rute, foreslået af Visit Aarhus, som skal lede mig op på Trehøjes 127 højdemeter og videre gennem Syddjurs bankende hjerte. Men giver det overhovedet mening at begive sig ud på en vandretur med storslåede udsigter, når tågen skjuler alt? Måske ikke, men jeg prøver alligevel. Og som en anden optimistisk og småforvirret hobbit begiver jeg mig ud i bjerglandskabet, mens lyden af panfløjte spiller for mit indre.

Tolkiens Syddjurs

Forfatteren J. R. R. Tolkien var soldat i første verdenskrig, hvor skyttegravenes brutalitet inspirerede ham til det forfærdelige Mordor, den onde del af verdenen i Ringenes Herre. Derudover var han sprogforsker ved Oxford University og opfandt sit helt eget elversprog, som han i øvrigt talte med sin hustru. Han brugte en stor del af sit professionelle liv på at forske i de ældste jyders historie og sprog, hvorfor stednavne rundt i Jylland blev inspiration for navne i hans store værker såsom Ringenes Herre og Hobitten. Blandt andet er det landsbyen Toggerbo i Mols Bjerge, der navngav Hobbit-klanen "The Tooks", som Bilbo Sækkers mor var en del af, og som er kendt som en særlig eventyrlysten Hobbit-klan.

I alt har 8 steder i Syddjurs Kommune været inspiration for Tolkien. Sidste år placerede kommunen en række skilte rundt ved blandt andet Ellemandsbjerg, Isgård og Agri Bavnehøj, der inviterer til at komme ud i naturen og gå i Tolkiens fodspor. 

Kilde: Syddjurs Kommune og Wikipedia.

Refleksion: Tågen inviterer til at søge indad

- Vores etos er at tænke i frisk luft, mens vi vandrer, springer, klatrer, danser, især på ensomme bjergtoppe eller på havets bredder, dér hvor selv veje bliver mediterende.

Sådan skrev den tyske filosof Nietzsche, der kunne vandre i bjergene i timevis. Seks, måske endda otte timer. Mange store filosoffer har brugt vandringen til refleksion, fordybelse og at samtale med sig selv, noget jeg hurtigt genkender hos den første vandrer, jeg møder på min vej.

Lars Thidemann Jensen går målrettet i stilhed med blikket rettet mod fødderne. Han virker overrasket, da jeg spørger ham om vej mod Trehøje, som han netop selv er kommet fra.

- Tågen er fantastisk, udbryder han.

- På en eller anden måde inviterer tågen til at søge indad. Og pludselig dukker der noget op ud ad det blå. Lige før gik jeg pludselig ved siden af en ko, jeg ikke havde opdaget, før jeg var helt tæt på.

Lars Thidemann Jensen har begivet sig ud på den 20 kilometer lange bjergrute, der rækker fra Femmøller i nord til det sydligste af Trehøje plantage. Den går op og ned i det bakkede landskab og gennem dyrenes indhegninger.

Tågen inviterer til at se ind ad, til at reflektere, mener Lars Thidemann Jensen, der til dagligt er en travl mand i sit job som vicegeneralsekretær i Blå Kors. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Det giver plads til at reflektere over livet, svarer han, da jeg spørger, hvorfor han vandrer alene. Han er i sommerhus med sin familie nær Ebeltoft og bor til dagligt i Aarhus.

- Når man har et seriøst og krævende job, er det et kæmpe frirum at komme herud og kunne være helt alene. Sommetider kobler jeg også bare helt fra og simpelthen forsøger at tænke på ingenting. Bare nyde landskabet, siger han.

Nogle gange lytter han også til lydbøger, og har netop lyttet til Folketingspolitikeren Jacob Marks bog "Fartblind", der handler om stress.

Lars Thidemann Jensen er vicegeneralsekretær i Blå Kors, der hjælper udsatte unge, hjemløse og misbrugere rundt i Danmark.

- Det er fantastisk at have et arbejde, der giver mening. Hvor man hjælper andre. At det ikke bare handler om penge på kistebunden og at skabe profit. Det er som om, der er et højere formål med det, end bare ens egen karriere.

Men det er naturligvis et krævende job, må han medgive. Han arbejder sjældent mindre end 50 timer på en uge. Og i denne ferieuge har der hver dag været arbejdsopkald at besvare.

Selv har han også snuset til, hvad stress gør ved et menneske, fortæller han. Ikke på det niveau, der krævede en sygemelding, men dog til det punkt, der gav søvnløshed. Derfor holder han særligt af roen og aleneheden, som vandringen kan skabe i symbiose med naturen.

På med vandreskoene

"Rekordmange danskere vandrer", lyder adskillige overskrifter de seneste år, hvor der igen og igen er sat rekorder for danskernes udeliv. I 2020 steg andelen af danskere, der vandrer, fra 25 procent til hele 72 procent. Den stigning må naturligvis kobles sammen med corona-pandemien, der tvang os til at finde nye fristeder, hvor vi kunne nyde hinandens selskab på behørig afstand. Men det tyder på, at trenden ikke forsvandt sammen med virusset, og at danskerne har taget de nye vaner med sig. Undersøgelser peger på, at vandringen udover sundhed og fysisk velbefindende handler om at trække stikket, komme ned i gear og dyrke vores lokalmiljø. 

Syddjurs skulle eftersigende være en af de mest populære vandreområder - med de smukkeste udsigter - i Danmark. Derfor har man hele tiden fokus på at forbedre og forny stisystemerne og styrke vandreturismen, blandt andet med Tolkien-skiltene og sammenlægningen af ruter i Norddjurs og Syddjurs, der er blevet til Djurslandsruten.

Kilde: Dansk Kyst & Naturturisme, Kristeligt DagbladSyddjursLIV

Efter at have gået sammen en rum tid, drejer samtalen sig mere og mere ind på "Danmarks bagside," som Blå Kors beskæftiger sig med. Jeg kan fornemme en flydende ændring i hans toneleje, der bliver mere alvorligt, som træder han pludseligt ud af rollen som "privat-Lars" og ind i rollen som vicegeneraldirektør og repræsentant for Blå Kors. Jeg må da stoppe op og minde ham om, at han er trukket i vandreskoene for netop at holde fri fra arbejdet. Han giver mig ret, og vi lader vore veje skilles.

Et kort øjeblik efter opdager jeg at være gået i den stik modsatte retning af Trehøje og vender tilbage mod udgangspunktet. Med mit dyrebare kamera om halsen - som Frodo bærer sin ring - sætter jeg igen kursen tilbage på stien.

Kan vanding i Mols Bjerge modvirke stres? Måske. Der er i hvert fald ro, ro til bare at være, siger Lars Thidemann Jensen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Natur: Hvornår skal mennesket blande sig?

Tågens stilhed bliver pludseligt og kortvarigt brudt af en skinger, eksplosiv lyd, der giver genklang i bakkerne. Var det et skud?

Noget levende rammer min nethinde. To slanke, smukke skabninger springer ud fra buskadset. Det må være en slags hjort, kan mit utrænede øje konstatere. De standser og ser direkte mod mig. De står stille som var de skulpturer, og virker som om de tror, at jeg ikke har set dem. Og ligesom når min et-årige søn leger gemmeleg under et hullet net, hvor han føler sig usynlig for alle, lader jeg dem naturligvis blive i troen og fortsætter uforstyrret min gang. For det er deres habitat, tænker jeg. Det er mig, der er på besøg.

Hvad gemmer sig i bakkerne? Heste, kvæg, hjorte? Eller andre mennesker med interessante historier? Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Fra den modsatte vej på stien kommer et andet dyr løbende imod mig. Den nærmere tøffer afsted med sine korte ben. Tinto er på gåtur med Peter Filt og hans 15-årige datter, Johanne.

Mens resten af familien er på arbejde eller i skole, er far og datter taget på et par dages besøg i familiens sommerhus ved Følle Strand. Det har været i familien i mere end 40 år, og for 12 år siden arvede Peter Filt det fra sin moster og onkel, der ikke selv havde børn.

- Vi tager herud, så snart vi har et par fridage. Gerne i alle ferier. Også sommerferien, fortæller han. Familien bruger det kuperede landskab til vandring og mountainbiketure.

Kan man mountainbike og går tur med sin hund, hvis hele området bliver til en naturnationalpark? Det bekymrer sommerhusejerne, der bruger området rekreativt, om. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Det er fantastisk at drøne rundt i bakkerne. Her er altid en ny rute. Det er især fedt, fordi vi gør det sammen som familie, siger Peter Filt, og datteren nikker.

Netop derfor er de bekymrede for nationalparkens fremtid. For der forhandles om at gøre området til en naturnationalpark, hvor de mange små indhegninger med dyr skal erstattes af ét langt hegn rundt om hele området, så dyrene kan gå frit. Det betyder også, at der ikke må køre biler ind i parken.

- Jeg er ikke glad for, at det skal blive en naturnationalpark. Jeg føler mig ikke tryg ved, at vi skal gå eller cykle inde ved dyrene. I dag kan vi jo selv vælge, mens dyrene kan gå i fred. Jeg synes, det er meget ærgerligt for området.

Med ét melder Peter Filt sig ind i en betændt debat om, hvad natur egentlig er. Om hvordan vi hjælper naturen og dyrene bedst. Ved at gøre dem frie, eller ved at pleje og ernære dem, men derved fastholde deres afhængighed af mennesket? Og ikke mindst med spørgsmålet: Hvad er menneskets rolle og hvor meget har vi krav på at fylde?

Hvad er natur? En debat om dyr og mennesker

De seneste år har begrebet "naturnationalpark", hvor dyr får lov at leve frit, været til meget debat. Ideen er at skabe mere vild natur i Danmark gennem større sammenhængende områder, som dermed kan styrke biodiversiteten. Det betyder også, at mennesker ikke må intervenere med naturen - man må altså ikke fodre hestene eller give dem penicillin, hvis de er syge. Det har skabt stor modstand fra dyreaktivister, der mener, det er dyremishandling.

Molslaboratoriet er nærmest blevet et symbol på debatten, hvor man har haft et forsøg med netop vilde heste, der skal klare sig selv. Molslaboratoriet har modtaget dødstrusler, mens aktivister er blevet sigtet for hærværk, fordi de har fodret hestene

I Mols Bjerge er det endnu uvist, om naturnationalparken bliver en indhegnet realitet, som det forslås på dette kort og det er ligeledes uvist, hvilke dyr, der i så fald vil være i parken. Parken møder også modstand fra lokale beboere, som ikke føler sig hørt og som er i tvivl om, hvad det egentlig vil indebære. Den lokale projektleder understreger dog, at det er en vigtig prioritet for projektgruppen at skabe dialog med lokalområdet.

Kilde: SyddjursLIV, Altinget, Syddjurs Kommune

- Det er sørgeligt at se de tynde heste, der ikke har det godt, siger Peter Filt.

Har I stødt på dem, når I er gået eller cyklet rundt herude? Eller er det kun i medierne?

- Nej, det er nok kun i medierne, vi har set det, fortæller han.

Men mennesket blander sig for meget i naturen, mener Peter Filt.

- Det er fint med vild natur. Men det skal være under ordnede forhold. Man burde ikke lade dem sulte.

Men så er det vel netop mennesket, der blander sig i naturen?

Ja, det medgiver han godt nok og indrammer dermed paradokset i debatten, hvor følelser og fornuft ikke kan stå side om side.

Selvom familien Filt til dagligt bor i Stavtrup og tæt på Brabrandsøen, er det intet i nærheden af den natur man finder i Mols Bjerge, fortæller de. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Igen spørger jeg om vej mod Trehøje, som Tinto, Peter og Johanne Filt også har været oppe forbi. De leder mig i modsatte retning af den, jeg går i. Jeg skal bare ned til grusstien og så følge den til venstre, forklarer de. Jeg takker og begiver mig videre. Men før jeg når grusstien bliver min opmærksomhed fanget af en trælåge, der leder ind mod de omdebatterede dyr. Ind i området, hvor folk med hunde må holde sig væk.

Eksotisk: I tågen kan alle gemme sig

Gennem dyrenes land møder jeg ingen andre livstegn end store, saftige ekskrementer. Igen kommer min naturviden til kort, men jeg forestiller mig at være med Naturpatruljen, når Dr. Pjuskebusk skal gætte en lort. Jeg bliver enig med mig selv og min imaginære ledsager om, at den store brunsorte kage må stamme fra en slags kvæg.

Da jeg kommer igennem den tunge trælåge i den anden ende af terrænet, indser jeg lettet, at tredje gang minsandten er lykkens gang. For endelig er det lykkedes mig at finde de sagnomspundne gravhøje, Trehøje. Efter at have slæbt mine efterhånden trætte ben op på toppen, må jeg sande, at udsigten, der skulle række hundredvis af meter ud over havet i alle retninger (og i mit indre akkompagneret med storslåede klassiske toner komponeret af Howard Shore), er erstattet med sammenknebne øjne og en sigtbarhed på cirka 10 meter.

Vinden suser sagte i mine øregange, men tavsheden brydes momentant af menneskestemmer. Jeg vender og drejer mig og spejder ud i tågen, hvor alting kan ske, uden at jeg kan se det. Men jeg må opgive at løse gåden om, hvor stemmerne kommer fra.

Ved højens fod opdager jeg to mennesker, der bevæger sig mod mig. De går med en smule mellemrum, den forreste er en kvinde med ildrødt hår, der taler i telefon, og den bageste er en herre med en bemærkelsesværdig hat. Det er svært at vurdere, om de følges ad.

Nu kan jeg ikke længere bruge min dårlige stedsans som undskyldning og spørge om vej til Trehøje, men udnytter alligevel øjenkontakten med herren til at bryde isen. Han bor ikke i området, fortæller han, hvilket hurtigt afsløres af hans københavnske dialekt. Sidst han var i Mols Bjerge var som 8-årig i 1959, og dengang var bjergene som bekendt højere og sneen dybere.

Et vennepar på tur i Østjylland. Begge med minder fra Mols Bjerge som et eksotisk landskab, hvor vejret altid overrasker. Hanne Leth og Bo Holten. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Det var i påsken. April, mener jeg. Vi tog ud i høj solskin, men på bare en time ændrede vejret sig fuldstændigt og der faldt en halv meter sne, der gik op til mine knæ, fortæller manden, der viser sig at hedde Bo Holten.

Sammen med sin far kørte de derfra, men måtte holde ind, da en anden bil var havnet i et uheld.

- Min far sprang ud af bilen for at hjælpe dem i den anden bil. De kunne ikke komme ud på grund af snevejret, og han kunne ikke få fat i en ambulance. Så han hjalp dem ud, mens jeg sad i bilen. Jeg kan huske, at jeg frøs så frygtelig meget. Mine sko var våde, mit tøj var vådt, for vi anede jo ikke, hvilket vejr det ville blive. Jeg glædede mig bare til at komme ind under dynen, fortæller han.

Endelig kom ambulancen, og far og søn kunne køre mod Rønde Kro, hvor de skulle tilbringe natten.

- Så kom vi hjem og jeg lagde mig ned - jeg var meget stædig - og min far sagde "så gå ud i badet og få varmen", men det kunne jeg simpelthen ikke. Jeg orkede det ikke. Jeg var så træt og nedkølet.

Kvinden, Hanne Leth hedder hun, slår sig til samtalen.

- Nå, er det historien fra din barndom? Spørger hun med et smil på læben.

Er det en af de historier, hvor sneen er blevet en centimeter højere per år der siden er gået?

- Knæhøj sne, der falder på en time i påsken, lyder ikke helt sandsynligt, griner Hanne Leth.

- Alle historier får lidt ekstra. Men jeg var en lille lort og jeg frøs rigtig meget. Jeg har aldrig været så kold, det kan jeg sige med sikkerhed. Det var helt forfærdeligt, fortæller Bo Holten og jeg forestiller mig soldater fra Sirius-patruljen, der er fanget ude i en snestorm i dagevis.

Hvorfor er du kommet tilbage til Mols Bjerge?

- Fordi det er så eksotisk. Her er fantastisk, siger han.

- Det giver jo ikke stor forskellighed, når det er så tåget. Men alligevel er det ret særligt. Første gang jeg var oppe i Eiffeltårnet, var det ligeså tåget. Og der kunne man virkelig ikke se noget, siger Hanne Leth.

Fik du noget ud af det?

- Ja, for man oplever jo tårnet indefra. Man oplever teksturen rigtig meget. Det gør vi også her. Vi oplever teksturen af morænebakkerne og af plantevæksten, fortæller hun og fortsætter:

- Vi var helt alene i Eiffeltårnet, også i elevatoren. Der var jo ikke andre, der skulle op. Sådan er det også i dag her i Mols Bjerge. Der er noget ret enestående ved at opleve ting i tåge. Tågen og bakkerne gør, at man oplever forskellighederne.

- Man oplever meget mere, at man er langt væk fra noget og vi er helt alene, siger Bo Holten og afslører, at de har været nødsaget til at bruge GPS for at finde tilbage til deres udgangspunktet her på Trehøje. Jeg bliver en smule lettet over, at det ikke kun er mit indre kompas, der er udfordret af tågen.

Er I egentlig et par? Jeg spørger dem, da jeg i samme ombæring tager et par billeder.

- Vi er i hvert fald venner, siger Hanne Leth med et smil og begge parter griner højlydt.

Venneparret går mod bilen og kører væk for at finde et sted med en varm kop kaffe.

En hurtig google-søgning afslører efterfølgende, at Hanne Leth er rektor for Roskilde Universitet, mens Bo Holten er komponist og blandt andet har skrevet fire operaer, to symfonier og musik til flere film af Bille August og Lars Von Trier. Måske kunne han have komponeret musikken til min vandretur gennem Mols Bjerge. Men her får de lov til at gå anonymt omkring, usynlige i tågen i de eksotiske mennesketomme bakker. Bare vennerne Hanne og Bo.

I tågen er vi usynlige for hinanden. Derfor må vi lytte til, hvad hinanden fortæller. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Selvom stisystemerne er velmarkerede, snyder jeg alligevel for første gang på min gåtur og finder GPS'en frem. Jeg opdager, at jeg kan gå med grusvejen direkte tilbage til parkeringspladsen. Det havde selvfølgelig været den letteste og mest direkte vej til Trehøje. Men Frodo gik jo heller ikke bare den lige vej til Mount Doom. I stedet kom han igennem mørke skove, farlige grotter og elverparadis med storslåede udsigter.

Vil man have eventyr, skal man hellere tage en omvej. For du ved aldrig, hvem du møder i tågen.

Claus Wistoft er valgt til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen med 807 stemmer. Det bliver hans tredje periode. Foto: Asbjørn With

Claus Wistoft er valgt til Tryghedsgruppen. Kommunen beder om forslag til besparelser. Konstitueret brugsuddeler valgt i Pindstrup

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Syddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Claus Wistoft er valgt til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen

Claus Wistoft fortsætter med sin tredje periode i Tryghedsgruppens repræsentantskab. Foto: Asbjørn With

Else Søjmark, der sidder i byrådet for Venstre og er kommunens viceborgmester, beholder sin plads som repræsentant i Tryghedsgruppen. 

Det står klart, efter resultatet af afstemningen blev offentliggjort tirsdag.

Claus Wistoft fik 807 stemmer. Han genopstiller for tredje gang, og eftersom man kun må sidde i tre sammenhængende perioder, er genopstilling om fire år derfor ikke muligt.

Der skulle vælges 16 medlemmer i Region Midtjylland, og i alt er der 70 medlemmer af Tryghedsgruppens repræsentantskab fordelt på medlemmer i hele landet.

Når Tryghedsgruppen uddeler penge til projekter, fonde, forskning eller lignende, der på den ene eller anden måde støtter tryghed, sker det fra hovedkontoret i Virum, hvor de 70 medlemmer fra landets regioner er med til at bestemme, hvem der skal have pengene.

Ifølge Tryghedsgruppen er der syv kandidater, der har opnået genvalg, mens ni er valgt for første gang. Stemmeprocenten blev otte procent.

Djursland får to lokale repræsentanter. Udover Claus Wistoft er der Else Søjmark fra Norddjurs Kommune. Hun fik 713 stemmer.

Du kan læse mere om de 16 repræsentanter på Trygfondens hjemmeside.

Kommunen beder om forslag til besparelser

Syddjurs Kommune inviterer alle, der har gode idéer til budgettet, til at komme på banen. Foto: Søren Øhlers

I vores nabokommune Norddjurs er budgetlægningen en lukket proces, der foregår bag lukkede døre langt væk fra borgerne. 

Her i Syddjurs griber man det lidt anderledes an. Når budgettet lidt senere på året skal lægges, vil man nemlig gerne have borgernes input.

Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.

Syddjurs Kommune kan i de kommende år se ind i et underskud på 60 millioner kroner hvert år, og man ønsker borgernes bud på, hvordan det underskud kan mindskes. 

Borgernes idéer skal samles i et såkaldt omstillings- og reduktionskataloget, politikerne kan bruge, når der skal findes besparelser i budgetforhandlingerne for 2024 senere på året.

Kommunens økonomi er ifølge TV2 Østjylland presset på udgifterne til en række områder - særligt på familieområdet og ældre- og sundhedsområdet, hvor budgettet ikke slår til. 

- Det (omstillings- og reduktionskataloget, red.) er et forsøg på at bringe alle gode kræfter ind i arbejdet for at se, om det er noget, vi politikere ikke har set derude, siger Claus Wistoft (V), viceborgmester og medlem af økonomiudvalget, til TV2 Østjylland.

Sidse Vangsted bliver konstitueret uddeler i Dagli'Brugsen i Pindstrup

Sidse Vangsted har siden årsskiftet lagt mange timer ii Dagli'Brugsen i Pindstrup som formand for brugsens bestyrelse. Nu bliver hun brugsuddeler - i hvert fald for en stund. Foto: Anders Tilsted

Som SyddjursLIV fortalte for at par uger siden, har man i Pindstrup sat alt ind på at redde den lokale Dagli'Brugsen.

Det betød blandt andet, at man ved årsskiftet sagde farvel til den daværende leder for at gå i en anden retning, som Sidse Vangsted, der på det tidspunkt var formand for brugsen, udtrykte det til SyddjursLIV.

Nu bliver hun så - i hvert fald for en periode - konstitueret brugsuddeler.

Det skriver Adresseavisen Syddjurs.

Dermed siger hun også farvel til posten som formand for bestyrelsen. En post, hun har haft i fire år.

I første omgang er hun netop konstitueret brugsuddeler. Præcis hvor længe, vides ikke, men Coop har givet Daglig'Brugsen i Pindstrup frem til sommerferien for at bevise, at brugsen kan løbe rundt.

- Når man har valgt at foreslå mig til jobbet, hænger det sammen med, at der i det ansøgerfelt som lagde billet ind på jobbet, ikke var oplagte kandidater her og nu, siger Sidste Vangsted til Adresseavisen Syddjurs.

Her fortæller hun også, at hun som udgangspunkt har fri hver onsdag, for at passe sit arbejde som byrådspolitiker for Socialdemokratiet.

- Men jeg er indstillet på at være mange timer i butikken, fordi jeg brænder for, at vi sammen skal bevare vores dagligvarebutik, siger hun til Adresseavisen Syddjurs.