At en kloak i Hornslet blev fyldt med beton, betyder nu sekscifrede udgifter for Inger og Torben: - Vi har forsøgt at gøre alt rigtigt
Inden Inger og torben Eiffert Bach i 2017 skrev under på slutsedlen og dermed blev ejere af deres gule murstensvilla i Jornslet, havde de gjort alt, hvad de kunne for at sikre sig mod ubehagelige overraskelser.
Årene gik uden problemer, men så en dag i den vådeste januar nogensinde begyndte vandet at vælte op fra klokken og ind i familiens ombyggede garage.
Syddjurs Spildevand havde fyldt en gammel kloakbrønd med beton, men den var Inger og Torbens hus stadig koblet på. Nu er de tvunget til at betale for en dyt og besværlig omlægning af garagen og for istandsættelsen af garagen. Samlet pris næsten 250.000.
Tilbage står en frustreret familie, som ikke har haft en chance for at vide, at der under deres havefliser var et problem, der skulle have været løst i 1999.
2022 var næsten lige blevet til 2023. Det var en tilsyneladende helt almindelig dag hjemme hos Inger og Torben Eiffert Bach i Hornslet.
Torben var ved at gøre sig klar til at tage på arbejde.
Han er, med egne ord, lidt nørdet med papegøjer, og derfor tjekkede han også den morgen sin app, inden han tog afsted, for at sikre sig, at jako'erne havde det godt.
- Jeg har to brunhalede, grå jako'er, som bor i den ene ende af vores ombyggede garage, fortæller Torben Eiffert Bach.
Han har selv kontor i den ombyggede garage på den anden side af et speciallavet glas, som adskiller papegøjernes til tider højlydte udbrud fra hans hjemmekontor, samtidig med at der er frit udsyn mellem papegøjerne og Torben Eiffert Bach.
- I app'en kan jeg se video fra deres bur, og så kan jeg se om temperatur, luftfugtighed og den slags er, som det skal være, forklarer Torben Eiffert Bach.
Denne morgen var luftfugtigheden en lille smule forhøjet, og Torben kunne se, at der løb lidt vand på gulvet inde hos de to papegøjer, men han tog afsted.
- Da jeg kom på arbejde en halv time senere, var der slet ingen forbindelse til appen. Hverken til kameraet eller til måleinstrumenterne, fortæller Torben Eiffert Bach, som måtte lade arbejdet ligge og tage direkte tilbage til Hornslet igen.
Ville gerne gøre alting rigtigt
Da Inger og Torben Eiffert Bach i 2017 besluttede sig for at købe det gule murstenshus på den stille og rolige villavej i Hornslet, gjorde de alt det, man som huskøber skal.
- Da vi købte huset i 2017, ville vi gerne være grundige og gøre alting rigtigt. Vi havde en køberadvokat på, og vi fandt selv ud af, at der på et tidspunkt skulle separat-kloakeres. Vi tegnede en husforsikring, så vi ikke ville blive overraskede over noget, og så flyttede vi ind, fortæller Torben Eiffert Bach.
Årene gik. Der blev etableret hjemmekontor i den ombyggede garage, og papegøjerne fik et paradisisk habitat med udsigt til Torben, når han arbejder hjemme og med adgang til en stor voliere i forbindelse med garagen.
Alt var godt, indtil den januardag i 2023 hvor Torben Eiffert Bach ikke længere kunne få kontakt til sine papegøjer i sin app.
- Da jeg kom hjem, fandt jeg næsten 30 centimeter vand i garagen. At jeg har den app, kan have reddet papegøjernes liv, for deres mad stod på gulvet, og de kan ikke svømme. Så hvis de var landet for at spise, kunne de meget nemt være druknet, fortæller Torben Eiffert Bach.
Forsikringen dækker ikke
Det hele var ødelagt i den ombyggede garage. Torben Eiffert Bach ringede til skadeservice, som kom og stillede en affugter op.
- De havde meget travlt, men de sagde, at vi skulle få vandet ud og rive alt inventar ud, fortæller Torben Eiffert Bach.
Sammen med sin hustru, Inger, skovlede han så ellers vand ud af garagen med spande hele weekenden, indtil de kunne komme til at fjerne gulvet.
Parret kontaktede også deres forsikringsselskab, men de kunne konstatere, at den ombyggede garage ikke var omfattet af husforsikringen, da den i forsikringsmæssig forstand ikke er registreret som hus.
- De ville ikke engang betale for skadeservice, husker Torben Eiffert Bach.
Så var gode råd dyre for Inger og Torben Eiffert Bach. Ejerskifteforsikringen udløb måneden før, vandet invaderede papegøjernes hjem og Torben Eiffert Bachs hjemmekontor, husforsikringen dækkede ikke, og ingen kunne rigtig finde ud af, hvad der er sket.
- Vi stod i en meget vanskelig situation. Der var store skader på vores udhus, og der var store problemer med vand på vores grund. Vi kunne ikke vælge at gøre ingenting, så vi måtte hyre et kloakfirma til at hjælpe os med at finde ud af, hvad der foregik, fortæller Torben Eiffert Bach.
Kort tid efter lignede Inger og Torben Eiffert Bach hyggelige, gamle villahave forarbejdet til en grusgrav.
Der var fjernet belægningssten utallige steder, og en lille gravemaskine åbnede den ene del af haven efter den anden.
Mens kloakfolkene arbejdede ude i haven, forsøgte Inger og Torben Eiffert Bach at finde ud af, hvad der var sket.
Skulle have været løst i 1999
- Vi finder ud af, at Syddjurs Spildevand uden varsel har fyldt en brønd ude ved vejen op med beton, fortæller Torben Eiffert Bach.
Ved at søge om aktindsigt fandt Torben Eiffert Bach ud af, at den tidligere Rosenholm Kommune i 1999 pålagde den daværende ejer af huset at lægge fælleskloakledningen om.
Den daværende ejer klagede over det pålæg. Kommunen svarede, at sådan skulle det være og fastholdt sit pålæg, og så er der tilsyneladende ikke sket mere.
Ingen hørte mere til sagen om omlægningen af fællesledningen på villavejen i Hornslet. Ikke før Syddjurs Spildevand i januar 2023, næsten 25 år senere og uden varsel, plomberede brønden til dén fællesledning med beton.
- Huset har i mellemtiden været på tvangsauktion, og det er slet ikke sikkert, at dem, vi købte huset af, vidste noget som helst. Vi har ikke haft en chance for at vide, at der lå sådan et påbud, da vi købte huset.
- Alligevel lader det til, at det nu er os, der står med udgiften, konstaterer Torben Eiffert Bach.
Inde fra køkkenet kan Inger og Torben Eiffert Bach lige nu se ud på en forhave, der mildest talt ser forfærdelig ud.
- Kloakfirmaet har gravet i flere uger nu for at finde ud af, hvordan kloakken løber under huset og få det hele koblet om, så der ikke bliver flere oversvømmelser i fremtiden, siger Torben Eiffert Bach.
Mange små fejl komplicerer sagen
Samlet ser parret ind i udgift på omkring en kvart million, inden kloakkerne er bragt i orden og Torbens hjemmekontor og papegøjernes hus og bur er genetableret.
- Det er dybt, dybt frustrerende. Der er så mange små fejl, der er lavet i den her sag, og hvis skyld er det, at vi står her nu?
- Kloakken skulle have været ordnet helt tilbage i 1999. Kommunen burde have fulgt op på, at det skete. Ellers skulle der have været en klar påtegning, da huset blev solgt til os, men det har været på tvang i mellemtiden, og derfor står det der nok ikke.
- Så burde Syddjurs Spildevand have undersøgt, om tingene var, som de skulle være, inden de fyldte beton i brønden. Men ingen vil tilsyneladende påtage sig ansvaret, og så lander aben hos os, konstaterer Torben Eiffert Bach.
En virkelig træls situation
Bjørn Drøgemüller er ingeniør ved Syddjurs Spildevand, og han forstår til fulde den virkelig trælse situation, Ingen og Torben Eiffert Bach er havnet i.
Han fortæller, at Rosenholm Kommune i 1999 separat-kloakerede de huse, der ligger umiddelbart ud til Tendrup Hovvej, hvor Ingen og Torbens hus ligger. Og at Rosenholm Kommune samtidig gjorde klar til, at resten af husene i området kunne følge efter senere.
Et af de huse, der fik besked på at lægge deres kloak om, var det, Inger og Torben nu bor i.
- De tidligere ejere klagede. De ville gerne fastholde det eksisterende kloakering, men det fik de afslag på af kommunen, fortæller Bjørn Drøgemüller.
Et bud kunne være, at de tidligere ejere ikke ønskede udgiften til at flytte kloakken ned gennem deres indkørsel og ned til den nye skelbrønd, men uanset motivet skete det ikke.
Bjørn Drøgemüller, ingeniør ved Syddjurs SpildevandDet er den enkelte grundejers ansvar at kende til kloakkerne på sin egen grund
Det har fået konsekvenser nu, næsten 25 år senere.
- Da jeg skal til at projektere næste runde af separat-kloakering i området er en del af opgaven at sløjfe de tidligere fællesledninger, der ikke længere er brug for, fordi de sidste bliver koblet af. Derfor er det nødvendigt at fylde den eksisterende fællesledning med beton for at undgå rotter og kollaps af ledninger.
- Ud fra de oplysninger, Syddjurs Spildevand ligger inde med, forventes det at ejendommen er koblet på skelbrøndene, der blev etableret i 1999. Entreprenøren fik derfor til opgave at fylde eksisterende fællesledning, da den efter separeringsprojektet ikke længere var i brug, fortæller Bjørn Drøgemüller.
Der er altså beton i hele ledningen, og oversvømmelserne hos Inger og Torben Eiffert Bach skyldes, at de stadig var koblet på den ledning, Bjørn Drøgemüller lige havde fyldt med beton.
Kunne du ikke have undersøgt, om der var nogen, der stadig var koblet på ledningen, inden du fyldte den med beton. Eventuelt med en videoinspektion?
- Jo, men ud fra de oplysninger Syddjurs Spildevand ligger inde med, forventes det jo, at ejendommen er koblet på de skelbrønde der er etableret til matriklen i 1999. Det er den enkelte grundejers ansvar at kende til kloakkerne på sin egen grund, og blive koblet op på matriklens skelbrønde.
Burde der ikke ligge en attest fra en kloakmester, hvis Inger og Torbens hus var blevet separat-kloakeret?
- Helt sikkert. Syddjurs Kommune har stort fokus på, at der indsendes de nødvendige kloakmestererklæringer. Men i gamle dage, altså i 1999, var der rigtig mange attester, der ikke blev lavet.
- Mange gange ved vi ikke, hvordan folks kloakker løber, fordi det ikke er lavet. Det er heller ikke vores opgave og heller ikke kommunens. Det er den enkelte grundejers ansvar at kende til kloakkerne på sin egen grund, siger Bjørn Drøgemüller.