Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dorit Simonsen er daglig leder for Hospice Djursland og børne- og ungehospicet Strandbakkehuset. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Et børnehospice er ikke kun til døden

- Da du gav ham livet, gav du ham også døden.

Sådan lød de nærmest poetiske men også tunge ord fra hospiceleder Dorit Simonsen, da jeg for nylig besøgte hende på børne- og ungehospice Strandbakkehuset, der ligger i udkanten af Rønde med udsigt over Følle Vig.

Jeg vil være ærlig og sige, at jeg havde ondt i maven, da jeg skulle på besøg. Og efter interviewet kørte jeg ned til vandet og standsede bilen. Og så begyndte jeg at tude. Ikke fordi jeg havde mødt nogle af de syge mennesker på hospicet, for det havde jeg ikke. Men fordi vi var inde at røre ved det helt eksistentielle for os mennesker. Om hvorfor livet giver mening, og som Dorit sagde: Det gør det i kraft af døden.

Med "ham" henviser Dorit Simonsen til min søn. Og selvom jeg godt er klar over, at han - ligesom alle andre levende væsner - skal dø en dag, er det fuldstændig udenfor mine kognitive evner at rumme det - eller overhovedet tænke på det.

Det er enhver forælders værste mareridt. At miste sit barn. Derfor kan alene dét at høre ordet "børne- og ungehospice" eller køre forbi vejskiltet, der leder dertil, få ens hjerte til at springe et slag over.

- Forældre kæmper selvfølgelig for deres barn til det sidste. Deres håb er så stort, og de har ikke lyst til at miste deres barn. Det forstår man jo godt. De kan slet ikke forestille sig, hvordan det vil være. Så de vil helst skubbe det væk. Og kæmpe, siger Dorit Simonsen i interviewet.

Derfor er det også let at forstå, at man som forælder til et uhelbredelig sygt barn ikke har lyst til at lade sig indlogere på et hospice. For det føles måske som om, man giver op. Stopper med at kæmpe. Men sådan er det faktisk ikke.

For de fleste børn, der kommer ind på Strandbakkehuset, er indlagt sammen med sin familie i et par måneder, og så tager de - levende - hjem igen. Nogle af dem er så glade for det, at de kommer tilbage igen. For her er der plads til, at forældrene kan give hinanden et kys og ikke skulle tænke på at lave aftensmad og køre i pendul mellem hjemmet og hospitalet. Der er plads til at være, at leve, at lege.

Historien er et vindue ind i noget, som mange af os har en kæmpe berøringsangst med. Men døden er et vilkår, vi alle er givet, og den bliver ikke mindre virkelig af, at vi ikke taler om den.

Måske får du lyst til at springe historien over. Måske får du lyst til at standse halvvejs.

Jeg vil gerne udfordre dig til at læse det til ende. For hvis du ligesom mig undrer dig over, hvordan i alverden man kan arbejde sådan et sted, hvor man hver eneste dag er vidne til død og sygdom, så skal du læse Dorits forklaring.

I min optik er de superhelte i Strandbakkehuset. Men det giver faktisk mening, det Dorit Simonsen forklarer. Og ikke mindst så giver det stof til eftertanke.

Nu er der ikke andet tilbage at sige end: God læselyst.

PRÆCISERING

SyddjursLIV fortalte i nyhedsbrevet for et par uger siden om Hjertet af Djursland. Et turismeprojekt, der skal gøre Djursland førende i hele Norden. Projektet skal med opførelsen af feriehuse, lejligheder og hoteller mellem Djurs Sommerland og Lübker Golf og Spa Resort næsten fordoble antallet af overnattende turister og danne grundlag for langt mere helårsturisme til glæde og gavn for turismeerhvervet og kommunekassen.

I vores historie skrev vi, at en stor europæisk investor har vist stor interesse for projektet. Det havde vi desværre misforstået. Det er en stor operatør, der har vist vedholdende interesse. En operatør skal udvikle og drive projektet med hjælp fra investorer.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
I hele sin karriere har Dorit Simonsen arbejdet med meget syge og døende patienter. Først på kræftafdelinger og senere på hospicer. I 2020 var hun med til at opstarte Strandbakkehuset, som det andet hospice for børn og unge i Danmark. Ideen møder modstand fra flere fronter. Men på et hospice er man nødt til at anerkende døden som et vilkår. Også for børn. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Et børne- og ungehospice er ikke bare et sted, hvor børn kommer for at dø: - Her handler livet om andet end sygdom

Hvordan kan man arbejde med uhelbredeligt syge og døende børn?

Det spørgsmål har jeg tit stillet mig selv, når jeg hører om hospitalernes børneafdelinger eller jeg kører forbi vejskiltet, der leder ned mod Strandbakkehuset, som er et børn- og ungehospice.

Derfor inviterede jeg mig selv på besøg hos Dorit Simonsen, der er daglig leder af Strandbakkehuset. Og det viser sig, at et børne- og ungehospice er noget helt andet, end jeg troede. For i modsætning til et voksenhospice, hvor de fleste er indlagt i få uger og derefter dør, så er de indlagte på børne- og ungeafdelingen typisk indlagt i et par måneder, og så tager de faktisk hjem igen.

På Strandbakkehuset er der plads til at hele familien kan være samlet, mens den syge får lindring for sine symptomer. Det er enormt værdifuldt, men alligevel møder ideen modstand. Måske fordi det er umuligt at acceptere, at børn kan dø. Men på et hospice er man nødt til at anerkende døden som et vilkår. Og det kan faktisk give livskvalitet.

Og for at svare på det indledende spørgsmål: Så giver det simpelthen mening. Døden giver ikke mening, sygdommen giver ikke mening. Men døden giver livet mening. Det oplever man, når man arbejder med den hver eneste dag.

Et børne- og ungehospice handler om meget mere end døden. Det er et sted, hvor børn indlægges for at få den nødvendige støtte i forbindelse med at skulle dø. Men det er også et sted, hvor børn og unge kan få lindring for de symptomer, der kan være, når man lider af en uhelbredelig sygdom. Og så er det et sted, hvor man kan være sammen som familie, hvor der er fokus på livet frem for døden.

For nylig sad Dorit Simonsen til en Poul Krebs-koncert i Musikkens Hus i Aalborg. Da den første tone blev slået an, kunne hun mærke, hvordan klumpen i maven kravlede op igennem kroppen og udløste sig som et hav af tårer. Ikke de stille tårer, men en decideret hulken. Hendes mand lagde stille sin hånd ovenpå hendes, og sammen sad de hånd i hånd til lyden af deres ungdom.

- Den uge havde vi mistet to børn på Strandbakkehuset. Det gør dybt indtryk. Samtidig var der en voksen, der var død på den anden afdeling. Så da jeg nåede hjem fredag aften, måtte jeg sige til min mand, "du skal bare vide, at lige nu er jeg bare sårbar", fortæller hun.

Dorit Simonsen er leder på børne- og ungehospicet Strandbakkehuset og Hospice Djursland. Det er et arbejde, man ikke kan undgå at tage med sig hjem. Og det skal man heller ikke forsøge at undgå, mener hun.

Men hvordan lever man med den død, der omgiver én på sådan et sted? Med syge børn og ulykkelige pårørende? Det gør man, fordi døden jo også er det, der giver livet mening, siger hun:

- Det er jo fantastisk at få lov at kende mennesker i den sidste del af deres liv, for det er det tidspunkt, hvor vi ofte bliver inviteret tæt ind i deres dybeste tanker og idéer. Hvad det er for et liv, de har levet, hvor har de været, og hvad der har givet mening for dem. Det er et privilegium.

Men betyder det, at døden giver mening?

Nej. Døden i selv giver ingen mening. Men ved at anerkende døden som et vilkår, kan man måske få mere ud af livet, fortæller Dorit Simonsen.

Strandbakkehuset

Strandbakkehuset åbnede i 2020 og er et børne- ungehospice med 4 pladser, hvor hele familien kan indlægges sammen med den syge.

De indlagte er uhelbredeligt syge børn- og unge med komplicerede symptomer. På Strandbakkehuset kan den syge få lindring af smerterne gennem hjælp fra blandt andre læger, sygeplejesker, fysioterapeuter og psykologer, mens der er pædagoger til at lege med både den syge og eventuelle søskende.

Familierne er typisk indlagt i et par måneder. 80 procent af de indlagte på Strandbakkehuset kommer hjem igen.

Strandbakkehuset er placeret ved siden af Hospice Djursland, som har 15 pladser til voksne.

Men selvom Strandbakkehuset er et børne- og ungehospice, er det faktisk ikke kun et sted, hvor børn kommer for at dø, fortæller hospicelederen. Det er dog det, som langt de fleste tror, og den misforståelse ligger til grund for den modstand, som stedet møder fra både forældre og fagfolk.

Et børne- ungehospice er også et sted, hvor børn med livsbegrænsende og komplicerede sygdomme kan indlægges i en periode, for at kunne få den fornødne hjælp til at kunne leve meningsfyldt sammen med deres familier. Og hvor de fleste tager levende fra igen.

Hospice kan være et sted til livet

Selv på en smuk solskinsdag, hvor udsigten over Følle Vig rækker i uendelighed, er det svært ikke at få en klump i maven, når man træder indenfor på et hospice. Og måske især når det er et børne- og ungehospice.

Jeg bemærker, at flaget ikke er på halvt i dag, og jeg ånder en smule lettet op.

- Når vi bliver syge, så mærker vi de eksistentielle grundvilkår, som vi mennesker har. At der ikke er en mening med alting. Altså, hvorfor skulle jeg blive syg? Hvorfor skal jeg dø nu? Det opleves meningsløst. Og det er det jo også. Hvorfor bliver et lille barn syg? Det er der da ingen mening i, siger Dorit Simonsen.

Her anerkender vi døden som et vilkår. Døden kan vi ikke gøre noget ved, og vi forsøger det heller ikke. Vi hverken forlænger livet eller forkorter livet. Livet får lov at have lige præcis den længde, det har. Men vi kan hjælpe med at gøre tiden bedre

Dorit Simonesen, Hospiceleder

Hvert år dør knap 300 børn og unge af uhelbredelige sygdomme og mange flere lever med en svær sygdom, som begrænser deres liv. Indtil videre har der ikke været venteliste til de blot fire pladser, der er på Strandbakkehuset, som er det første vestdanske børne-og ungehospice, der dermed skal dække behovet for hele Jylland og Fyn.

Er det fordi, der ikke er behov for pladserne?

- Jeg tror ikke på, det er fordi, der ikke er behov. Vi har fire pladser til hele Vestdanmark, det er altså ikke mange, vel, spørger Dorit Simosen og fortsætter:

- Men jeg kan huske den fuldstændig samme modstand, da man åbnede de første hospicer for voksne.  På forsiden af den lokale avis stod der "Dødshospital åbner". Der var virkelig berøringsangst med hospice og dermed døden. Mine kolleger sagde til mig; 'Hvad skal du derud efter? Det er der ikke nogen af vores patienter, der vil. De vil være herinde på hospitalet ved os, som de kender.' Det var den holdning, de fagprofessionelle havde.

I dag er der altid venteliste til Hospice Djurslands 15 sengepladser for voksne. Lige nu er ventelisten på 18.

Hver af lejlighederne, både på Hospice Djursland og Strandbakkehuset, har en altan eller terrasse vendt mod den storslåede natur. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Det er den samme modstand, Dorit Simonsen møder i dag, når det gælder børne- og ungehospicet. Fra sine fagfæller og fra de pårørende.

- Ideen om børne og ungehospice er endnu ret ny i Danmark, så vi skal formodentlig igennem den samme modstand, som der var for 30 år siden. For at pladserne kan blive udnyttet, og altså blive et tilbud til forældrene, har vi brug for vores nærmeste samarbejdspartnere. Vi har for eksempel brug for de børnepalliative teams, som er rundt omkring på hospitalerne og børneafdelingerne. Det er i høj grad dem, der skal informere familierne om, at der findes et tilbud som Strandbakkehuset.

Hvorfor er de modstandere af hospice-idéen?

- Måske fordi de altid har været vant til at køre hele forløbet med deres patienter. Selvom det måske ville være langt bedre for familierne at komme herud, så har de kendt dem længe og vil også gerne afslutte dem. Det kan jeg som fagperson sagtens forstå. Men nu handler det jo om familierne og det, de har behov for. Sådan var det også med de voksne dengang vi åbnede de første voksenhospice i Danmark. Og det har jo fuldstændig forandret sig.

Men modstanden kommer også fra forældrene.

- Forældre kæmper selvfølgelig for deres barn til det sidste. Deres håb er så stort, og de har ikke lyst til at miste deres barn. Det forstår man jo godt. De kan slet ikke forestille sig, hvordan det vil være. Så de vil helst skubbe det væk. Og kæmpe.

Derfor vil forældrene ikke have deres barn på hospice, for et hospice forbinder de med død. Og så er det, man skal informere dem om at et børne- og ungehospice ikke er et sted man kun kommer for at dø. Det er - ifølge Sundhedsstyrelsen - et sted for børn og unge med en livsbegrænsende eller livstruende sygdom, hvor nøgleordene er liv, leg og lindring.

- Det er for børn, der har en sygdom, som giver dem en masse komplekse symptomer, og som de ikke skal dø af lige nu, men som de formodentlig vil dø af på et tidspunkt. Man ved bare ikke hvornår. De kommer herud for at få hjælp til de problemstillinger, de har i forbindelse med deres sygdom.

80 procent af de indlagte børn på Strandbakken kommer levende hjem igen. De fleste er indlagt i nogle måneder, og nogle kommer tilbage ad flere omgange.

- Her får familien lov til at være sammen. Mange oplever at have haft et svingdørsliv, ind og ud af hospitalet, hvor den ene forælder måske er med og den anden er hjemme ved søskende. Når de kommer herind, kan de pludselig sove sammen igen, og mor og far har rent faktisk tid til at give hinanden et kys og tage sig af hinanden, som de ikke har kunnet længe.

Forældrene passer selv deres barn i den udstrækning, de kan. De bestemmer selv, hvor længe de sover og hvornår de spiser. På Strandbakkehuset er der ansat læger, sygeplejersker, fysioterapeut, musikterapeut, psykolog, socialrådgiver og pædagog. Dermed kan de tilbyde hjælp til hele familien - også til eventuelle søskende.

- Ofte har hele familiens liv handlet om sygdom. Her får det lov til at handle om livet, siger Dorit Simonsen.

At anerkende døden som et grundvilkår

Hvis de fleste folk forbinder et hospice med et sted, man kommer for at dø, hvorfor kalder man det så ikke bare noget andet end et børne- og ungehospice?

- Jamen hvad skal vi ellers kalde det? For det er jo et hospice. Det skal heller ikke være en falsk varedeklaration, siger Dorit Simonsen og uddyber:

- På hospitalet er de meget optaget af sygdommen og at behandle den. Det gør vi ikke. Det kan vi ikke, og det skal vi heller ikke. Det, vi har forstand på, er lindring af symptomer. Og det er væsentligt at skelne.

Men måske bunder forskellen også i noget andet. I hvordan man ser på døden. Hvor man på hospitalet forsøger at kæmpe mod døden, så accepterer man på et hospice, at døden er en del af livet.

- Her anerkender vi døden som et vilkår. Døden kan vi ikke gøre noget ved, og vi forsøger det heller ikke. Vi hverken forlænger livet eller forkorter livet. Livet får lov at have lige præcis den længde, det har. Men vi kan hjælpe med at gøre tiden bedre. Lindre, siger Dorit Simonsen.

Jeg tror da, at vi som mennesker grundlæggende hader at skulle dø. Vi accepterer det da ikke, men det er et vilkår, vi har. Og vi behøver heller ikke acceptere det, men vi bliver dog nødt til at leve med det.

Dorit Simonsen, Hospiceleder.

Man skal acceptere døden for at kunne arbejde her. Men det betyder ikke, at man får et hjerte af sten. Måske nærmere det modsatte.

- I en periode oplevede flere af mine medarbejdere at blive omsorgstrætte. De var glade for at arbejde her, men de havde brug for en pause, de havde ikke mere at give af og det blev for tungt. Og det fik mig selvfølgelig til at tænke over, hvad er der på spil her?

Derfor igangsatte Dorit Simonsen et projekt, hun kaldte "Omsorg i balance". Om compassion og self-compassion.

- Vi trænede en gruppe af medarbejdere til, udover at have deres opmærksomhed hos patienterne og de pårørende, også at have en større opmærksomhed på sig selv. At skabe balance. For vi skal være i balance for at kunne give den nødvendige omsorg. Vi er som mennesker jo ikke en uudtømmelig kilde, der bare kan give og give.

Øvelserne, der blandt andet handler om forskellige dele af nervesystemet og dybe vejrtrækninger, er fuldstændig grundlæggende for hospicefilosofien.

- Mine medarbejdere ved jo godt, at der ofte er kort tid til at gøre det, de skal. De skal have alle deres antenner ude, de skal være lyttende, de skal give omsorg. Og det er jo det, der ligger i hele hospicefilosofien. At være nærværende, opmærksom og omsorgsfuld.

Naturen er i centrum på hospicet, hvor alle store vinduespartier vender ud mod havet. Der er sansehave, orangeri og rig mulighed for at nyde udelivet. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Kan man være god til at dø? Ja, det kan man faktisk

Der er en særlig atmosfære på stedet. En ro. Måske er det tilstanden af accept.

Naturen, der omgiver os, er en maggiterning af, når Djursland er bedst. Med sit kuperede landskab, det mørkeblå hav i baghaven og en udsigt, der giver en følelse af at kunne se ud mod hele verden. Selve bygningen er harmonisk med stort lysindfald fra de mange vinduer. Der er fisk, fugle, orangeri og sansehave. Den diametrale modsætning til et sterilt hospital.

Når man bevæger sig fra voksenhospicet over mod Strandbakkehuset, dukker tegnene op. Køkkener i børnestørrelse. Højstole og tremmesenge. Legetøj på gulvet og hjemmelavet pynt, der hænger i træerne.

Tror du nogensinde man kan få den accept af døden, når det handler om børn?

-Nej, jeg tror da, at vi som mennesker grundlæggende hader at skulle dø. Vi accepterer det da ikke, men det er et vilkår, vi har. Og vi behøver heller ikke acceptere det, men vi bliver dog nødt til at leve med det. Den vi har mistet lever ikke længere i fysisk forstand – men lever i vore hjerter.

Strandbakken hospice Dorit Simonsen

Mange tror at det bliver lettere med alderen at acceptere, at man skal dø. Men det er en misforståelse, mener hospicelederen.

- Man kunne sagtens tænke om en 88-årig, at så må du have levet dit liv, og det er jo også rigtigt. Altså når man siger ordene, er det rigtigt. Men rent følelsesmæssigt er den 88-årige måske overhovedet ikke klar til at dø. Fordi livet er dejligt. De har måske en mand, børn og børnebørn, og det er hele tiden det, vi mennesker lever for. Så selvom man er gammel, tror jeg, at livet for de fleste af os er så værdifuldt, at vi ikke bare er villige til at give slip på det. Heller ikke her, på et hospice, siger Dorit Simoensen og forsætter.

- Men selvom man har det sådan, så kan man faktisk godt klare det. Der er mange mennesker, der kan klare at dø og vise vejen. Som er rigtig gode til at gøre det, som vi alle sammen er så bange for. Det er jo faktisk enormt stærkt at se på. At vi mennesker besidder sådan en styrke på trods af svære vilkår.

Hvordan er man "god til at dø"?

- Vi havde en ung fyr, der var indlagt her, og vi havde alle sammen en følelse af "åh, puh ..." At det var forfærdeligt og urimeligt. Men han var så taknemmelig for de 22 år, han havde fået. Han var glad for det, han havde oplevet og synes, det var fantastisk. Der var ingen bitterhed. Han accepterede, at der ikke var mere i livet for ham.

Tror du, det er nemmere for et barn at dø end for en voksen?

- Det tror jeg godt, det kunne være. For så forstår du ikke, hvad det er, du mister. Det kommer selvfølgelig an på hvor gammelt barnet er. Men børn har jo ikke alle de erfaringer og den viden at hæfte det op på. De ved ikke, hvad det reelt betyder. Og et barn tænker på en anden måde end en voksen. Derfor skal man jo også tale anderledes til børnene. Det er ligesom, når mit barnebarn kommer ind til mig og siger "mormor, er du så gammel, at du snart dør?" Men hun lægger ikke nogen følelser i det.

På Strandbakkehuset har de pædagoger til at lege med børnene. Både den syge og deres søskende. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Selv har Dorit Simonsen set døden i øjnene mange gange i sit 66-årige liv. Hun har mistet et barn. Hun har mistet sine forældre. Flere familiemedlemmer og venner.

- I takt med at man bliver ældre, bliver døden jo en større del af ens liv. Men det man ofte oplever, især når man mister et barn, det er, at folk er bange for at tale med én. Og det, de siger, er noget værre vrøvl.

Hvad siger de?

- De kunne for eksempel finde på at sige, "det var nok også det bedste". Hvorfor? Eller at "han har nok været skånet for meget". For hvad? Eller "der er nok en højere mening med det". Det er sådan noget, folk siger for at trøste sig selv. Og hvis ikke man i forvejen føler sig alene, så kommer man virkelig til at stå alene med følelsen af, at det er meningsløst. Men der er ikke noget i det her, der giver mening.

Men alligevel giver det mening. At arbejde med syge og døende.

- Når du spørger mig, hvordan kan I være her? Det er, når vi oplever, at vi kan være med til at gøre en forskel - altså lindre og give dem en tid som også indeholder livskvalitet. Man kommer ikke her, bare fordi man skal dø. For, som jeg siger, det skal vi jo alle sammen. Men når vi oplever, at selv en på 22-årig faktisk godt kan se døden i øjnene, så tænker jeg, at det kan være, at når det bliver min tur, så kan jeg også klare det. Jeg kan godt holde det ud, selvom jeg ikke har lyst.

Til maj går Dorit Simonensen på pension. Hun var med til at åbne et af Danmarks første hospicer i Aalborg i 1999. For 15 år siden blev hun leder for det nyåbnede Hospice Djursland, og i 2020 var hun med til at åbne Strandbakkehuset. Foto: Maria Neergaard Lorentsen
Christoffer Pedersen er valgt som Venstres bud på en borgmester til næste kommunalvalg. Foto: Asbjørn With

Jens Kloppenborg (V) stopper som folketingskandidat, køkkenchef på Molskroen skifter arbejdsplads og ny borgmesterkandidat til Venstre

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Syddjurs.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Venstre skal finde ny folketingskandidat på Djursland

Venstres folketingskandidat Jens Kloppenborg fik ikke det valgresultat, han håbede på. Fremover kommer han til at koncentrere sig om sin karriere som kommunalpolitiker. Privatfoto

Det blev et skuffende resultat for Venstres Jens Kloppenborg, der ved seneste folketingsvalg stillede op for Østjylland-kredsen.

1.111 stemmer blev det til, og det rakte altså ikke til en plads i Folketinget.

Tirsdag meddelte han så sin kredsbestyrelse, at han ikke stiller op til Folketinget ved næste valg.

- Venstre fik den største lussing længe af vælgerne, ved valget i november, og det slag var ikke mindre i Østjyllands storkreds, hvor jeg var opstillet, skriver han selv på sin facebookside onsdag.

Jens Kloppenborg er født og opvokset ved Egå, og er i dag bosat i Vedbæk. Sammen med sin familie har han sommerhus ved Helgenæs, og han håbede, at han kunne trække stemmer især fra vælgerne i Aarhus. Sådan gik det dog ikke.

- At være folketingskandidat er ikke hvilestilling. Det er hårdt arbejde med politikudvikling, debatskabende adfærd, fysisk tilstedeværelse, indsamling af midler og aktivering af gode kræfter. Derfor kræver det mere end jeg kan tilbyde, med den afstand til Østjylland jeg har i dag. Jeg undervurderede nemlig hvor meget ens folkeregisteradresse også kan betyde for en kandidat, hvilket også blev et emne i valgkampen., skriver han videre.

Ved seneste kommunalvalg blev Jens Kloppenborg valgt ind i kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune, og her har han nu tænkt sig at lægge alle sine politiske kræfter.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de gode Venstre-folk på Djursland, at de havde modet til at vælge mig som kandidat. Tak for jeres støtte og hjælp. Kedeligt var det bestemt ikke, slutter Jens Kloppenborg sit facebookopslag.

Christoffer Pedersen bliver næste bud på en blå borgmester

Christoffer Pedersen bliver Venstres bud på en borgmester ved næste kommunalvalg i 2025. Foto: Asbjørn With

Christoffer Pedersen blev mandag aften valgt som Venstres borgmesterkandidat frem mod kommunalvalget i 2025.

Det oplyser Venstre i Syddjurs på deres facebookside.

- Jeg er stolt, glad og ydmyg over for den rolle, som Venstres medlemmer har betroet mig. Venstre har en stærk byrådsgruppe, en god bestyrelse og et stærkt bagland. Jeg glæder mig til, at vi sammen skal politikudvikle og synliggøre Venstres ideer, skriver Christoffer Pedersen selv på Facebook.

Christoffer Pedersen er 41 år gammel, og bosat i Ugelbølle med sin familie. Til dagligt arbejder han som konstitueret rektor på Vid Gymnasier og som uddannelsesleder på HHX i Grenaa. Han har været medlem af byrådet siden 2017, hvor han blev valgt ind med 345 personlige stemmer. I denne valgperiode er han desuden formand for sundheds- og ældreudvalget.

Christoffer Pedersen afløser Claus Wistoft, der umiddelbart efter seneste valg meldte tydeligt ud, at han gik i gang med sin sidste periode som borgmesterkandidat og gruppeformand, som borgmesterkandidat.

Claus Wistoft var borgmester fra 2014 til 2017.

Køkkenchef på Molskroen skifter arbejdsplads: Nu skal der være mere tid til familien

Steffen Villadsen har skiftet titlen som køkkenchef på Molskroen ud med en titel som køkkenchef og daglig leder på Sjette Frederiks Kro. Foto: Robert Wengler

Køkkenchef på Molskroen, Steffen Villadsen, har skiftet køkkenet og de flotte omgivelser ved vandet i Ebeltoft ud med lige så flotte omgivelser men en anden placering.

Han skal nemlig være køkkenchef og leder af daglige drift på Sjette Frederiks Kro i Aarhus.

Det skriver flere medier, herunder TV2 Østjylland, ligesom Steffen Villadsen selv annoncerede det på sin instagramprofil tirsdag.

I august sidste gik en stor drøm i oplevelse for Steffen Villadsen og hans mand, da de endelig blev forældre til Viggo Musa, der er adopteret fra Sydafrika.

Den nye tilværelse som børnefamilie betyder, at Steffens Villadsens prioriteringer har ændret sig.

- Det har taget fire år, og når man så er ved målet, og man har fået en smuk og dejlig dreng, så skal det også være en prioritet at være sammen med ham, siger Steffen Villadsen til TV2 Østjylland.

Som køkkenchef på Molskroen har Steffen Villadsen altid arbejdet mange timer hver dag - seks dage om ugen. Det har han valgt at ændre på med sit nye job, for på Sjette Frederiks Kro er forretningen primært bygget op om arrangementer, der foregår i weekenden.

- Det er enormt vigtigt for mig, at jeg kan finde en måde at balancere mit liv på en anden måde, siger Steffen Villadsen til TV2 Østjylland, hvor han også understreger, at det er vigtigt for ham at udleve sin ambitioner sideløbende med familielivet.

- Jeg er så rørt over, at rollen som far betyder så meget for ham - at han har fundet et arbejde der kan frigive noget mere tid til Viggo Musa (og mig, bevares), men stadig glæde en masse skønne gæster, skriver Steffen Villadsens mand, Simon Mark, på Instagram.