Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Maltfabrikken er noget helt særligt for Ebeltoft, og en af de særlige kræfter, der har været med fra begyndelsen er direktør Kristian Krog. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Den allerførste gang

Når man anbefaler en virkelig god film, tv-serie eller bog videre til en god ven, så kan man næsten blive misundelig over, at de skal til at opleve det for første gang. For den allerførste gang er som bekendt noget særligt.

Selv husker jeg, da blev fuldstændig fortryllet og forsvandt ind i Hogwarts gange og fantasifulde verden, da jeg som 10-årig læste Harry Potter-bøgerne første gang. Eller da jeg slugte tv-serien Girls, kun brudt op af tårer og grin. Eller da jeg blev forarget af filmen Parasite, som jeg slet ikke kunne lægge fra mig efterfølgende.

Fælles for de kulturprodukter er også, at jeg ser og læser dem igen og igen og igen.

Sådan tror jeg også det er, når man først har besøgt Maltfabrikken. Så kommer man tilbage, man vil have mere, opleve det hele, og man vil være en del af den.

Da jeg for nylig besøgte Maltfabrikken, var jeg den heldige, som fik lov til at opleve den for allerførste gang. Det kom også bag på min rundviser, direktør Kristian Krog, som tydeligt er involveret i alle dele af fabrikken og efterhånden sjældent møder lokale eller journalister, som ikke har besøgt stedet mange gange.

Det var en helt almindelig hverdag, og alligevel blev jeg gang på gang imponeret over den sjæl man mærker, de mange projekter og arrangementer, der finder sted, og ikke mindst de mennesker, jeg talte med undervejs.

Uanset om du bruger fabrikken hver eneste uge eller er så heldig, at du aldrig har besøgt den, så vil jeg invitere dig til at komme med på turen rundt på fabrikken. For måske bliver du inspireret eller hører om noget, du aldrig har bemærket?

God læselyst og god søndag.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Kristian Krog er direktør og en helt central del af kræfterne bag Maltfabrikken. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Maltfabrikken i evig udvikling: - Vi skal blive ved med at forandre os, hvis vi stadig skal være noget for lokalbefolkningen

Hvordan er det at besøge Maltfabrikken for allerførste gang? SyddjursLIV sendte en reporter ud på netop sådan et besøg, akkompagneret af direktør Kristian Krog. Og hun var overvældet på alle parametre.

Om man er til musik, mad, kunst eller bare vil låne en bog, så er der noget for alle på Maltfabrikken. Det er i hvert fald intentionen. Alle skal kunne være med - og alle skal være medskabere, lød det mange gange fra direktøren.

Men kan man skabe et sted med kultur til alle? Husker Maltfabrikken stadig at lytte, sådan som de har lovet? Og hvordan sørger man for at have lokalbefolkningen for øje, når hundredetusindevis af turister kommer forbi hvert år?

Tag med på tur gennem Maltfabrikken på en helt almindelig hverdag, hvor mulighederne er mange og de mennesker, der driver det, er fulde af energi.

Med en halv million besøgende om året må Maltfabrikken være en succes. Men den skal blive ved med at forandre sig og vigtigst af alt, så skal den være noget for lokalbefolkningen, siger direktør Kristian Krog. For Maltfabrikken symboliserer forandring. Men hvad er det for en forandring? Og hvad giver den lokalmiljøet? Tag med ind på folkets fabrik på en helt almindelig dag for at få svaret.

Det er køligt, da jeg træder ind mellem de rustrøde bygninger, der nærmest lyser op i kontrast til den blå eftermiddagshimmel.

Kristian Krog møder mig ved hovedindgangen. Han er direktør, "the one and only" som han beskrives i den 350 kroners tunge og æstetisk lækre coffee table-sag omkring Maltfabrikken, der ikke er til at overse, så snart man kommer indenfor i den rustikke hall.

- Wow, det er sjældent, jeg møder nogen, der aldrig har været her før. Det er jo en gave, siger direktøren med lys i øjnene, da jeg med det samme bekender kulør: Dette er mit første besøg på Maltfabrikken. Nogensinde. Jeg er et blankt lærred, der klar til at blive fyldt ud. Ligesom Maltfabrikken var det, da den blev genstartet.

En gammel fabrik, der fra 1861 til 1998 producerede malt, og i dag er en folkeejet skattekiste af kulturprodukter såsom koncerter, dansetimer, aktivistisk kunst, bibliotek, kontorfællesskab for iværksættere og ikke mindst et mikrobryggeri. Det virker som et kludetæppe af alt, hvad et kulturhjerte kan begære.

Jeg er på besøg  for at forstå, hvad det er for et sted. What all the fuss is about.

Og i takt med at vi kommer rundt på fabrikken, bliver det tydeligt. At det her sted er noget særligt. Men selvom rammerne er eminente, er det nok ikke stedet i sig selv, det handler om, tænker jeg undervejs. Nej, det er de mennesker, der har drevet processen og er her hver eneste dag. Som lægger deres tid, energi og hjerteblod i et projekt, som de tror hundrede procent på. Som jeg mærker i direktør Kristian Krog, i Maria Christensens varme velkomst i butikken Rød Hest. I den dedikation man kan dufte i Joel Prudhommes øl fra mikrobryggeriet. I lyden der spiller, når Jeppe Larris sørger for teknikken på Kulturloft. Og ikke mindst i tilflytterne Kristina og Peter Lauts inspirerende velvilje til at opsøge fællesskabet, da der var helt stille.

Maltfabrikken er en bevægelse, der er i gang, og som inviterer alle til at være med. Et symbol på en ny social fremtid for alle dem, der vil den, lige her på Syddjurs.

Men lad os starte ved begyndelsen.

Maltfabrikken ligger mellem den gamle stokrose-gågade og havnefronten, der er i fuld udvikling. Som en bro mellem fortid og fremtid. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Et symbol på forandring

- Maltfabrikken er et symbol på forandring, fortæller Kristian Krog, mens han oser af stolthed.

Vi står i den store grå betonhall, hvor der er højt til loftet. To unge fyre slænger sig i sofaerne langs vinduerne og til højre for os er der en velkomstskranke til de nu 500.000 gæster, der årligt kommer på besøg, hvoraf mange er turister og mange ønsker en rundvisning, ligesom mig.

I mange år stod fabrikken tom, men blev alligevel brugt til både koncerter og sammenskudsgilder, hvor ideen om et nyt sted til folket blomstrede op. Et privat firma ville rive bygningerne ned, men lokale kræfter ville noget andet, og via folkeaktier og private donationer blev bygningerne købt og, efter årevis af kamp, godkendt til at blive et nyt internationalt kulturcenter. Det er en historie, de fleste lokale efterhånden kender.

Maltfabrikken

Maltfabrikken lukkede i 1998. I 2006 blev den opkøbt af et privat firma, der ville rive bygningerne ned for at bygge et indkøbscenter. I 2010 gav byrådet tilladelse til nedrivning, men lokale kræfter indsamlede midler til i 2013 at købe bygningerne for 21. millioner som folkeeje for at bygge et internationalt kulturcenter. I 2017 begyndte byggeriet af den nye fabrik, og i 2020 åbner den for alle.

I dag arbejder 73 mennesker på fabrikken, hvoraf 13 af dem er ansat af Maltfabrikken. Andre er eksempelvis ansat af kommunen i biblioteket eller selvstændig i kontorfællesskabet.

Maltfabrikken havde i 2022 over 500.000 gæster.

I dag er den genopbygget, hvor arkitekturen indfanger historien og er blevet en slags bro med mange overgange. En bro tilbage til storhedstiden, hvor kilovis af malt blev skovlet rundt i lokalerne og stedet var arbejdsplads for mange lokale. En bro mellem tørkeperioden fra fabrikkens lukning, hvor Ebeltoft blev en turistby med stokroser og ishuse, men uden mange tilflyttere. En bro frem til i dag, hvor den igen springer op som den ildrøde, samlende mastodont midt i byen, der synes at have fået en ny ånd.

- Det nemme ville have været at lave noget til turisterne. Men Maltfabrikken er det modsatte, det er folkets sted, siger direktøren.

Men her kommer jo massevis af turister året rundt?

- Ja, og vi elsker turisterne, for de kommer med en fed energi. Men turister tiltrækkes af den lokale energi, ligesom vi selv gør, når vi rejser ud i verden. Så ved at lave noget for dem, der bor her, bliver det også fedt for turisterne.

Vi forstætter ned mod biblioteket. For selvom fabrikken er folkeejet, har Syddjurs Kommune også haft en væsentlig rolle i projektet, og står i dag for bibliotek, museum og arkiv.

Alt skal være en oplevelse. Også det, at låne en bog. SyddjursLIVs reporter kom på udebane, for det, der nok er intuitivt for fantasifulde barnlige sjæle, viste sig at være svært for en kedelig voksen for mig. Alligevel lykkedes det at få robotten i omdrejninger: Bogen bliver lagt i kassen, kørt op i maskinen og forsvinder, hvorefter musene på skærmen forbereder bogen i deres lille imaginære værksted. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Alt skal være en oplevelse, siger Kristian, mens viser robotten, der hjælper børn med at låne bøger, og fortsætter ind i Støbesalen.

Støbesalen er et åbent rum i forlængelse af hallen, som kan lånes gratis af lokale til blandt andet den månedlige tilflyttercafé, som jeg selv støder ind i senere på dagen. Væggene er plastret til med det, der viser sig at være foldede bøger. Det er et værk af kunsteren Sara Topsøe, hvor beskueren også er medkreatør. Hundredevis af gæster har foldet tusindvis af bøger, der nu er ved at blive fjernet til fordel for en ny udstilling.

For Maltfabrikken skal hele tiden udvikle og forandre sig.

I Støbesalen er der altid nye kunstværker og en video, der fortæller fabrikkens historie. Værket her er lavet af hundredevis af både lokale og turister, der har mødt hinanden gennem nye måder at folde bøger på. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Hvad er det egentlig på Maltfabrikken?

Det er let at blive forpustet over de mange muligheder Maltfabrikken har at byde på. Herunder er en liste, der måske kan overraske eller inspirere:

  • Mikrobryggeriet: I hjertet af det hele finder du den amerikanske brygmester Joel, der brygger lokal øl. Udover at smage øl kan man også komme til jam sessions og Brewtalks i bryggeriet.
  • Rød Hest: I hovedbygningen finder du Maltfabrikkens egen butik, som sælger alt fra aktivistisk brugskunst til kvalitetsmaling.
  • M8 er Maltfabrikkens arbejdsfællesskab med 30 pladser. Iværksætterne arbejder sammen og nye medlemmer stemmes ind på demokratisk vis. Man kan leje et bord for sig selv til 1500 i måneden, eller nøjes med tre dage om ugen for 500 kroner.
  • Bibliotek: I forlængelse af hovedindgangen er Ebeltofts bibliotek flyttet ind. Hvis du ikke har prøvet det før, så tag ind og lån en bog. Det er en oplevelse.
  • Kunstnerboligerne: Maltfabrikken har to attraktive boliger til internationale kunstnere. Som en del af programmet Malt Air, får de mulighed for at bo i centrum af Ebeltoft med eget attelier og muligheden for at fordybe sig i deres kunst i tre måneder. Der har været op til 500 ansøgninger til boligerne.
  • Spisning: Man kan let blive sulten, hvis man skal nå at se hele Maltfabrikken. Heldigvis kan man ovenpå bryggeriet finde spisestedet Lundbergs Spisehus, som også har en bager.
  • Værkstedet: Maltfabrikken har naturligvis også deres eget værksted, hvor fire håndværkere i øjeblikket har lejet sig ind. De laver også arrangementer for lokalbefolkningen og desuden er der 10 udsatte, der kommer og bruger værkstedet som en del af et kommunalt forløb.
  • Skatemiljø: Ude foran fabrikken finder man skatebanen, hvor man til enhver tid kan hive skateboardet frem. Men der er også stand-up, koncerter, og foredrag, som altsammen drives af 10-15 frivillige unge.
  • Kulturloft: er Maltfabrikkens koncertsted, hvor der altid er masser på programmet.
  • Snedkeriet: er de nykøbte lokaler, som lokale kan leje eller låne til arrangementer. Lige nu er bygningen gul, men skal naturligvis males i samme rustrøde farve, så den passer til resten af Maltbyen.

Derudover er der et utal af arrangementer, festivaller og netværksgrupper. Den bedste måde at opleve fabrikken er selv at dukke op og udforske den.

Maltfabrikkens DNA

"Fuck patriarkatet" står der fint broderet på et vægophæng. Vi bevæger os videre ind i butikken Rød Hest, der er ejet af Maltfabrikken og bestyret af Maria Christensen.

- Meget herinde har en holdning, fortæller hun med et smil.

Rød Hest er en "blanding af alt, hvad Maltfabrikken er", forklarer de. Fabrikkens DNA. En butik, der også er en oplevelse. Her sælges aktivistisk kunst, såsom vaser lavet af plast fra havbunden, håndlavede feministiske dørstoppere og kvalitetsmaling til kunstnere. Varer som både appellerer til lokale og turister.

- Maltfabrikken er i sig selv en holdning, tilføjer Kristian Krog.

Hvad er det for en holdning?

- Her skulle have ligget et butikscenter. Men det ville vi ikke acceptere. Her er det oplevelser og fællesskab, der er i centrum. Det er en holdning om, at forbrug ikke er alt.

Maltfabrikken er ikke bange for at have en holdning. Derfor har de ting, man kan købe i butikken, også en holdning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Maria Christensen er tidligere skolelærer og har boet i Ebeltoft i 21 år og har set byens nedtur og opblomstring. Og så har hun fulgt Maltfabrikkens rejse undervejs.

- Da vi flyttede herud lukkede alt. Vi gik fra to skoler med mange klasser til, at der pludselig kun var én skole, hvor mit barn var på den mindste årgang i 2014. To klasser med blot 14 i hver.

For 10 år siden satte hun og manden deres idylliske hus til salg. Men det var ikke til at få solgt. Heldigvis, kan man sige nu, hvor boligerne i området ryger af markedet, hurtigere end de kommer på, og priserne stiger.

Disse flasker er fundet som skrald på havbunden. Nu har de fået nyt liv som blomstervaser. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- De sidste fem år er alting vendt. Mange børnefamilier flytter hertil og jeg har aldrig før set så mange barnevogne i gaderne. Langt flere butikker er faktisk begyndt at holde åbent om vinteren, siger Maria Christensen.

I samme årrække var arbejdet med Maltfabrikken i fuld gang. Og i 2017 - samme år som byggeriet begyndte - blev der holdt en række fællesmiddage, hvor man ifølge Maria Christensen kunne mærke "de nye kræfter."

Maria Christensen står bag disken i Rød Hest og er ansvarlig for at bestille varer hjem. Hun vil gerne ramme noget, som både turister og lokalbefolkning kan bruge. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Der er en bevægelse i gang. Det er der mange ting, der har været medvirkende til. Men Maltfabrikken er helt sikkert en af dem, siger Kristian Krog.

- Men nogen synes ikke, det var en god idé. De brød sig ikke om det, indskyder Maria Christensen.

Hvorfor var der modstand i mod projektet?

- Forandring møder vel næsten altid modstand. Især når man slår så stort et brød op, og man vil være et internationalt kulturcenter. De troede ikke på, at det kunne lade sig gøre, svarer Kristian Krog.

Er Maltfabrikken en slags oprør? I opposition til Stokrose-Ebeltoft?

- Nej, men vi er et bevidst statement på et andet billede af verden. Før Maltfabrikken var der ikke andet, end pæne facader. Vi viser, at forfald også er flot. Og at fortællingen kan vendes rundt. Derfor er det også helt bevidst, at vi har beholdt så meget af det gamle og det rå, som muligt, siger Kristian Krog.

- Vi er ikke i mod stokroserne. Det udelukker ikke hinanden, tilføjer Maria Christensen.

- Men vi mener virkelig, at vi gerne vil være noget for alle. Og der tror jeg på, at Maltfabrikken har gjort Ebeltoft mere rummelig, siger Kristian Krog.

Hel Maltfabrikken er fyldt med kunst. Som dette næsten matematiske værk i trappeopgangen, som "ethvert kunstmuseum ville gøre alt for at gå" ifølge Kristian Krog. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Et demokratisk arbejdsfællesskab

Maltfabrikken fortæller mange historier, som Kristian Krog siger. Dens arkitektur er et materialistisk vidne om den kulturarv og historie, der gemmer sig i bygningerne.

- Se det her teknikskab, det har været her altid, og det skal det blive ved med. Alle de her tegn er så vigtige for os at beholde, viser direktøren frem. Ingen tegn må slettes.

Vi går op ad trapperne til førstesalen.

- Vi blev nødt til at lave det her køkken om, simpelthen sænke køkkenbordet, så det ikke skyggede over det her, siger han og peger på noget graffiti på væggen.

Intet må slettes, alt skal bevares. For historien skal leve videre i de spor fra fortiden, man finder rundt på fabrikken, ligesom denne grafitti. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Køkkenet tilhører arbejdsfællesskabet M8, som holder til heroppe under det originale plankeværk.

- Det er ikke bare et kontorfællesskab, fortæller projektleder Nina Renée Knoblauch-Larsen, som sidder ved et bord i et åbent mødelokale.

De 30 selvstændige, der holder til her, arbejder nemlig ikke på samme måde som i et typisk kontorfællesskab. I stedet for at arbejde hver for sig, arbejder de sammen om opgaverne. Der er fælles møder, fælles opgaver, fælles kunder.

- På den måde kan de tre solevirksomheder - eksempelvis en grafiker, tekstforfatter og jurist - i samarbejde konkurrere med de store kreative bureauer i København og Aarhus, fortæller projektlederen.

Derfor er der ikke mange fra samme branche, for de skal ikke konkurrere med hinanden, og alle er med til at bestemme på demokratisk vis, når der skal nye ind i fællesskabet. I øjeblikket er der en ledig plads, som der er seks ansøgninger til.

- Det er vigtigt for os, at der er diversitet. Det er også vigtigt for os, at der er et godt fællesskab. For fællesskabet træffer de bedste beslutninger.

Her holder arbejdsfællesskabet M8 til med 30 iværksættere, der samarbejder om at konkurrere mod store virksomheder i byerne. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Vi fortsætter turen opad og ender under ikoniske skorsten. På toppen af det hele træder vi ind i det, Maltfabrikken selv kalder for Danmarks smukkeste mødelokale.

- Vi står inde i en stor ovn, fortæller Kristian Krog. Det var her malten blev tørret, mens gulvet vippede frem og tilbage.

I dag er her et rundbord i midten under et stort grønt stålværk, der hænger i loftet. Den lysegrå vægmaling er krakeleret og afslører murstensværket inde bagved. Her kan man virkelig (for at bruge en kliché) fornemme historiens vingesus. Det føles autentisk. Et vidne på den forandring fabrikken - og samfundet - har gennemgået.

Du kan ifølge Maltfabrikken leje "Danmarks Smukke Mødelokale" under skorstenen i toppen af det hele. Bedøm selv. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Duften af dedikation

En sødlig duft spreder sig i den kolde aftenluft, da vi træder ud af hovedbygningen. Det er duften af malt, som er grunden til, at vi er her. At stedet er her. Maltfabrikken.

I hjertet af det hele ligger mikrobryggeriet, hvor Joel Prudhomme løber mellem kedlerne. Han træder op på en stige og ser ned i den boblende væske. Det mørke hår hænger løst under cap'en og han har et trådløst headset i ørene.

- Det er et afgørende punkt i dette øjeblik, siger han næsten undskyldende, men også i en tone, hvor man er helt sikker på, at man ikke skal gå i vejen.

Bryggeriet er eget af Maltfabrikken, men øllen brygges af brygmesteren Joel, der kommer fra New Orleans, men er nu - på grund af en grum orkan og efterdønninger af covid-19 - endt her i Ebeltoft. Koncentrationen afslører hans dedikation, og han forklarer kort, at det har forskellige effekter at koge øllen ved forskellige stadier. Med det tidspres aftaler vi at gemme hans vilde historie til en anden dag og artikel.

Joel Prudhomme er en ølentusiast. Udover at brygge øllen, inviterer han ofte til ØL-skole, hvor man kan lære om hvilken øl, der går godt til hvilken mad. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Udover at brygge øl bruges lokalerne også til såkaldte Brewpub Jams, hvor der lørdag aften er musik og øl, og BrewTalks, hvor enhver kan tilbyde at holde oplæg, om det deres hjerte begærer.

- Ved du meget om sorte huller? Så hiver du bare fat i os, og så finder vi plads i kalenderen, siger Kristian Krog begejstret. For det er med begejstring, at folk dukker op for at lytte og byde ind, fortæller han.

Det ved jeg desværre ikke noget om, må jeg erkende. Til gengæld aftaler vi, at jeg kan komme og holde et åbent redaktionsmøde for SyddjursLIV. Bum! Således integreret i Maltfabrikken. Det virker meget nemt.

Malten går igennem mange forskellige processer. På et tidspunkt begynder den at spire og smagt sødt. Der var den dog endnu ikke kommet til, da vi smagte på den. Men den var sprød. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Når man vil involvere alle, har alle også en mening, fortæller Kristian Krog, mens vi bevæger os videre ud til næste bygning.

- Vi har prøvet at give alle et ejerskab. Men hvis alle maler på det samme store maleri på én gang, så ved vi godt, hvilken farve det får, siger Kristian Krog.

Derfor er det frihed under ansvar, som man siger. Rammer, der kan udfyldes. Ligesom de rammer, vi nu træder ind i Kulturloft.

I mørket møder vi Jeppe Larris ved teknikpulten. Han sørger for, at alt spiller, når der er koncerter eller livesending af forelæsninger fra Aarhus Universitet, sådan som han er ved at gøre klar til i aften.

- Kulturloft er en kæmpe kulturplatform, her er mere end 70 frivillige, fortæller han.

Det kommer bands i alle genrer, men især de unge er der stort fokus på. Derfor er der plads til, at de unge selv kan være med til at arrangere koncerter og finde kunstner.

- De unge er så vilde. Altså Patina, som de har fået til at komme og spille, det er jo virkelig et scoop!

Jeppe Larris er en af de mange kræfter, der driver Maltfabrikken. Som tekniker sørger han for, at lyden spiller på Kulturloft. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Vi træder ud på altanen. Her er der fuldt udsyn over den lille fabriksby, man føler at befinde sig i.

Får man aldrig FoMo (fear of missing out, red.) over alle de ting der foregår?

- Jo, helt sikkert. Men der sker så meget her, at jeg for længst har opgivet at være med til det hele. Men det er det, der er så fedt. At der er noget for alle, siger Kristian Krog og skuer ud over folkefabrikken.

Her, i mellem Maltfabrikkens bygninger, er der i sommerhalvåret liv og glade dage. Faktisk er dette gennemgangsareal ifølge Kristian Krog blevet det måske vigtigste space, for her kan folk dukke op med deres madpakker i hverdagene mens der andre gange er festivaller og koncerter. Her kan alle være med helt uden at betale. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Hvordan sikrer I jer, at Maltfabrikken bliver ved med rent faktisk være for "folket"?

- Det er vores vigtigste opgave. Vi mener virkelig, at vi gerne vil være noget for alle. Vores største ønske er at være tilgængelig og vi vil gerne lytte, svarer Kristian Krog og uddyber.

Maltfabrikken har mødt kritiske røster fra lokalområdet. Fordi folk havde en forventning om at kunne låne lokaler gratis eller billigt, og indtil nu har man kun kunnet låne Støbesalen, der som beskrevet er en åben sal ved indgangen. Og det er måske ikke optimalt, hvis man skal have et intimt arrangement såsom yoga eller kor. Alle de andre lokaler bliver udlejet. Derfor har man nu opkøbt endnu en bygning til netop det formål, og der er allerede 10 faste ugentlige brugere.

- Rummet et en dårlig forretning. Men det skal bare bruges så meget som muligt, fortæller han, da vi træder ind i Snedkeriet.

Snedkeriet er Maltfabrikkens nyeste udvidelse. Lokaler som man kan leje billigt eller gratis - for her skelnes mellem kommercielle og almennyttige formål. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Her holder blandt andet et mandekor til, mens Vestas lejer det til strategimøder.

- Vi skelner mellem kommercielle og almennyttige formål. Det vil sige at børnehaven kun betaler for rengøringen, mens virksomheder betaler et højere beløb, der også bidrager til den generelle drift.

De vil så gerne have alle til at tage del i det kulturelle fællesskab, gentager han.

Derfor bakser han i øjeblikket med en stor EU-ansøgning om mange millioner, hvor Maltfabrikken i samarbejde med kulturinstitutioner i fire andre lande vil nå ud til den del af samfundet, der ikke normalt "bruger kulturen". Konkret går projektet ud på at invitere marginaliserede grupper, som kunsten ikke altid fanger, til at mødes over madlavning - et trick til at få dem i samtale - efterfulgt af en kulturoplevelse, måske teater eller en koncert.

- Der er så meget forskelligt i mellem opera og dansktop, og det er der, vi skal ligge. For der findes kultur til alle, siger Kristian Krog.

Her kan man være med til at skabe

Maltfabrikkens placering taler sit eget tydelige sprog. Udover at ligge i byens epicenter, peger den ene side ud mod den idylliske stokrose-gågade med bindingsværkshuse, der står uforandret gennem mange år, mens den anden peger ud mod havnefronten, hvor store udviklingsplaner er på vej.

Efter rundvisningen takker jeg Kristian Krog for turen og vender tilbage til der, hvor vi begyndte, i hovedbygningen, hvor aftenens tilflyttercafé er i fuld gang.

- Kultur kan noget. Det er der, alt udgår fra. Det er ligesom der, livet er, siger Peter Laut og slår ud med armene for at vise, at han med kultur i denne sammenhæng mener Maltfabrikken.

Peter Laut og hans hustru Kristina Laut flyttede hertil i 2020 med deres to børn, der i dag er 4 og 7. Nu afholder de en månedlig velkomstcafé for tilflyttere i Støbesalen, hvor man kan høre om alt fra kajakforeningen til Havmøllens arrangementer.

I aften er der 10-15 tilflyttere mødt op. De fleste af dem ny-pensionister, som i årevis har haft sommerhus i området og nu flytter hertil for naturen og energien, fortæller de. Og fordi man her kan få meget for pengene.

69-årige Peter Carlsson rev sammen med sin hustru teltpløkkerne op i den lille by i Sønderjylland, de havde boet i i 28 år for at flytte til Ebeltoft. Her havde de haft sommerhus i mange år, og deres søn var flyttet til Rønde og datter til Aalborg. Så hvorfor ikke flytte tættere på den dejlige natur, hvor man kan fiske og være tættere på sine børnebørn? Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Det er det samme, der driver de børnefamilier, der flytter hertil og som også ofte dukker op til tilflyttercafeen.

- Vi kiggede på hus mange steder og havde en drøm om Mols. Vi ville gerne være en del af et lokalsamfund og ikke bare bo i en forstad. Og så var der flere, der fortalte om, at der sker mere og mere herude omkring Ebeltoft, fortæller Kristina Laut.

Familien Laut er tilflyttere og hyppige brugere af Maltfabrikken, hvor de hver måned hjælper andre tilflyttere godt på vej til at falde til i Syddjurs. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Alligevel var de nærmest granatchokket efter at komme fra en 55 kvadratmeters lejlighed i Aarhus ud i til parcelhuset, fortæller de.

- Det var syret at flytte til et villakvarter. Her var så stille. Vi mødte ikke bare lige nye mennesker - knap nok vores naboer - og der var ingen, der kom og sagde velkommen. Jeg var ved at skide i bukserne. Havde vi begået en kæmpe fejl? Siger Peter Laut.

At være ny i byen blev dog på samme tid en redning. En sætning, der fik lokale til at lyse op.

- Folk bliver så glade, når de hører, at vi er nye. Der er en helt speciel atmosfære, når man er børnefamilie, fortæller han.

Derudover blev Maltfabrikken deres store redning.

- Maltfabrikken er jo hjertet i byen. Den symboliserer den udvikling, der sker lige nu, siger Peter Laut.

Og da Kristina Laut spurgte Kristian Krog, hvorfor der egentlig ikke var en tilflyttercafé, når nu der eftersigende var så mange nye i byen, lød svaret: "Jamen skal du ikke bare lave det, hvis den mangler?"

- Her kan man være med til at skabe. Alt er ikke fastlagt. Der sker noget her i disse år, som vi gerne vil være en del af. Gerne vil præge. Og det var derfor vi søgte ud af byen, med ønsket om at blive en del af et lokalsamfund, hvor man kan gøre en forskel, fortæller hun.

Maltfabrikken er én stor åben invitation til at være medskaber. Ligesom det rum jeg passerer på vej ud af Maltfabrikkens hovedindgang, hvor der står "Tegn amok."

Rum-X er et space med plads til alt fra kunstneriske udstillinger til champagnebarer. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Dette pop up-space inviterer i øjeblikket alle besøgende til tegne på væggene. Men det centralt placerede rum med navnet X-rum er ligesom så meget andet på Maltfabrikken altid under forandring. Tidligere har der været en champagnebar og flere velgørende udstillinger.

Sådan er der mange tegn rundt på fabrikken. Tegn på foranderlighed og udvikling. En invitation til at være medskaber.

Det er en usædvanlig smuk aften i Syddjurs, da jeg kører hjem langs kysten. Lyset gyldne skær omringer mig fra alle vinkler, mens solen siger farvel bag vandet. Jeg har ikke lyst til at tage herfra, jeg har lyst til at blive.

At blive blive selvstændig og søge kontorpladsen i M8 eller blive kunstner for at søge ind i kunstnerboligen. Blive og nyde smagen af lokalbrygget øl til jam i Brewpubben, tage til en koncert på Kulturloft eller danse løs i Snedkeriet. Jeg får lyst til at være med.

Det er sådan en følelse, et besøg på Maltfabrikken efterlader på mit ikke længere tomme lærred.

En solnedgang som den kun fås fra kysten i Ebeltoft. Foto: Maria Neergaard Lorentsen
Smilet var stort, da Jeppe Solgaard sammen med sin hustru Paula Weigel for halvandet år siden overtog Slagter Kruse i Tved. Nu er det kendte og for mange elskede slagteri gået konkurs. Arkivfoto: Jens Thaysen

Slagter Kruse går konkurs. Syddjurs ligger over landsgennemsnittet i ny analyse. Økonomiske stramninger skal sikre, at budgettet holder

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Syddjurs.

Vi opdaterer dig på det, der er sket, siden SyddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Færdig efter 134 år: Slagter Kruse går konkurs med blødende hjerte

Jeppe Solgaard og Paula Weigel overtog i 2021 forpagtningen af Slagter Kruse fra fjerdegeneration af Kruse dynastiet, Hans Ole Kruse, der gik på pension. Nu er forretningen gået konkurs. Foto: Jens Thaysen

Den kendte og for mange elskede Slagter Kruse er gået konkurs.

Det skriver Århus Stiftstidende.

- Det har været sjovt, men også meget hårdt. Vi glæder os til at få en mere stille og rolig tilværelse, med mere tid til familien, siger slagtermester Jeppe Solgaard til avisen.

Det er 134 år siden, familien Kruse åbnede slagterbutikken i Tved, og indtil for halvandet år siden var forretningen i samme generations hænder.

Jeppe Solgaard og Paula Weigel overtog i 2021 forpagtningen af Slagter Kruse fra fjerdegeneration af Kruse dynastiet, Hans Ole Kruse, der gik på pension.

Nu har inflation- og energikrisen i samarbejde med andre udgifter gjort, at parret ikke længere kan få det til at hænge sammen.

Slagter Kruse ejes stadigvæk af Bente og Hans Ole Kruse, og ifølge Jeppe Solgaard har de været meget støttende i processen.

- De var også klar til at prøve at finde en løsning, hvis der var nogen, der ville give en "hjælpende hånd". Men der måtte vi sætte foden i jorden, vi vil ikke låne flere penge til at indfri andre krav, siger Jeppe Solgaard til Århus Stiftstidende.

Hvad der nu skal ske, er uvist. Ifølge Jeppe Solgaard er der dog tale om en sund forretning, hvor der er mulighed for at lave penge.

- Omsætningen har været god, og folk har været rigtig gode til at støtte op om os. Havde det ikke været for inflationen og lang tid med vanvittige elpriser, kunne situationen været anderledes, siger Jeppe Solgaard til Århus Stiftstidende.

Syddjurs ligger lidt over landsgennemsnittet i ny undersøgelse: Mere end 15 procent netop afsluttede skoleelever forventes at stå uden uddannelse i 2029

15,4 procent af de syddjurske elever, der er gået ud af grundskolen i 2021, forventes at stå uden uddannelse i 2029 ifølge nye tal. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Nye tal afslører store geografiske forskelle i unges kommende uddannelsesniveau.

Det skriver Avisen Danmark.

Tallene kommer fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og analysen viser, at cirka 14 procent af de unge, der forlod grundskolen i 2021, vil stå uden uddannelse i 2029.

Et bredt flertal i folketinget aftalte ellers i 2017, at det maksimalt måttet gælde 10 procent af en årgang i 2030. Samtidig afslører rapporten store geografiske forskelle.

Værst ser det ud i Morsø Kommune, hvor forventningen er, at 23 procent af de unge, der forlod grundskolen i 2021, vil stå uden uddannelse i 2029.

I Syddjurs Kommune ligger vi lidt over landsgennemsnittet. Her er det forventningen, at 15,4 procent af de unge, der forlod grundskolen i 2021, vil stå uden uddannelse i 2029.

I Hørsholm er tallet omvendt 6,5 procent og i Gentofte 7 procent.

- Nogle børn fødes i et hjem med klaver og bogreoler, mens nogle skal hjem til en mor uden uddannelse og arbejde. Børnene fødes i ulighed, men skolen skal reducere den ulighed. Det synes jeg ikke, at grundskolen gør godt nok i dag, siger Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister, til Avisen Danmark.

Her siger han også, at de geografiske forskelle er for store, og at pengene skal bruges anderledes i uddannelsessystemet.

- Vi må erkende, at det også handler om økonomi. Det er dyrere at drive skole med 50 elever end 500 elever. Hvis vi ikke tager ansvar for det, så ender de unge uden for de større universitetsbyer at sidde i bus i halvanden time, hvis de vil en anden vej end på gymnasiet. Det er socialt og geografisk skævt, siger Mattias Tesfaye til Avisen Danmark.

Økonomiske stramninger skal sikre budgetoverholdelse: Farvel til flere administrative medarbejdere og begrænset ansættelsesstop i hele organisationen

Der skal indføres en række stramninger, hvis budgettet for 2023 skal overholdes, siger økonomiudvalget. Foto: Asbjørn With

Hvis budgettet for 2023 skal holdes, skal der ske stramninger. Derfor har økonomiudvalget indstillet til såkaldte økonomiske stramninger.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

I pressemeddelelsen står der, at flere områder - herunder socialområdet og familieområdet - har været under økonomisk pres. På de to områder forklares det økonomiske pres med en generel stigning i antallet af komplekse sager. 

Derudover er hjemmeplejen fortsat er ramt af generelle rekrutteringsproblemer og højt sygefravær, hvilket medfører store vikarudgifter.

På alle områder har man allerede sat gang i en række initiativer for at holde udgifterne nede, men økonomiudvalget vurderer, at der er brug for yderligere tiltag, hvis budgettet skal overholdes. 

Et enigt økonomiudvalg har derfor indstillet til et begrænset ansættelsesstop i hele organisationen (undtagen i hjemmeplejen, sygeplejen og på plejehjem samt folkeskoler og dagtilbud), en generel begrænsning af medarbejderes deltagelse i konferencer, kurser og videreuddannelse samt køb af ekstern bistand og nedlæggelse af 10 til 12 administrative stillinger. Desuden indstiller økonomiudvalget til stop for udbetaling fra en række kommunale puljer og reduktion af tilskud fra intern barselspulje.

Slutteligt er der en generel opfordring til, at alle arbejdspladser under kommunen udviser økonomisk tilbageholdenhed. 

I alt regner økonomiudvalget med, at planen kan reducere serviceudgifterne med over 20 millioner kroner.

- Vi er nødt til at handle nu, og derfor indstiller økonomiudvalget til, at der indføres en række økonomiske stramninger resten af året, samt at antallet af medarbejdere i vores administration reduceres med 10 til 12. Det er hård kost, og jeg er naturligvis særligt ked af opsigelserne, men det er rettidig omhu at handle nu, siger borgmester Michael Stegger (S) i pressemeddelelsen. 

Planen skal endeligt godkendes på byrådets møde 29. marts. 

3,2 millioner årligt skal redde Fregatten Jylland

Der har været bølgeskvulp ved Fregatten Jylland siden nytår, hvor den seneste bevilling fra staten udløb. Nu er museet igen på finansloven, og det sikrer overlevelsen. Foto: Søren Øhlers

Der har siden nytår været bølgegang under Fregatten Jylland, hvor fremtiden så usikker ud. 

Museets bevilling fra staten udløb nemlig ved udgangen af 2022, og uden tilskud er det svært for Fregatten Jylland at holde sig sejlende.

Men nu er der gode nyheder.

Det skriver TV2 Østjylland. 

Fregatten er nemlig igen på finansloven, og det betyder, at der de næste fire år er afsat 3,2 millioner kroner årligt til museet. Derudover får Fregatten Jylland 355.000 kroner som fast bevilling. 

- Det bobler i maven. Det er lige dele glæde, lettelse og taknemmelighed, siger Karin Buhl Slæggerup, der er direktør for Fregatten Jylland, til TV2 Østjylland.

Pengene skal ifølge TV2 Østjylland først og fremmest gå til at renovere stormasten, der kæmper med afskallet maling og forrådnelse.