Se kortet: Her var SyddjursLIV på besøg i 2022
Når vi kigger på kortet, kommer vi langt omkring i Syddjurs Kommune for at tale med jer, der bor her. Og det er selvfølgelig vigtigt, at vi ikke kun tager til hovedbyerne.
Men det vigtigste er ikke nødvendigvis at repræsentere hele kommunen geografisk, men at lave historier, der er så gode, at de er relevante for hele kommunen - uanset hvor man bor, mener forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.
- Det vigtigste er, at man kigger på: Hvor er den gode historie? Uanset om det er kritisk eller konstruktiv journalistik, hvis historien er god nok, skal de nok læse den i hele kommunen.
Læs med og se på kortet, om SyddjursLIV har været forbi tæt på dig. Hvis ikke, så ræk ud, hvis vi skal komme forbi!
Det er godt, at vi på SyddjursLIV har en redaktionsbil. For vi kører virkelig mange kilometer rundt i kommunen hvert år.
Det kan vi se, når vi kigger på et kort over alle de steder, vi har været i 2022. Du kan selv se med på kortet herunder.
Det tyder på, at der sker noget alle steder i kommunen. Vores dækning følger dog nogenlunde byernes størrelse og det er ingen overraskelse, at vi har været flere gange i Ebeltoft end i Mørke, hvis man spørger Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Det er i hovedbyerne med flest folk, hvor der sker mest. Derfor er det ikke unaturligt, at de spiller stor rolle. Men det er vigtigt for borgerne, at det ikke er for meget. De fleste kan forstå og acceptere at hovedbyen får mere dækning end oplandet. Men det vigtige er, at man ikke drukner fuldstændig i opmærksomhed om hovedbyerne.
SyddjursLIV undersøger os selv
Som medie bruger vi mange timer på at være både nysgerrig og kritisk overfor alle andre. Men nu er turen kommet til os selv.
Vi har analyseret samtlige af SyddjursLIVs artikler fra 2022 ud fra artiklens tema, geografi samt antal kilder fordelt på mænd og kvinder.
Der er naturligvis en række habilitetsproblemer, når man skal undersøge sig selv. Derfor har vi bedt to eksperter fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forsker Roger Buch og lektor Mette Mørk, om at gennemtrawle vores data og bedømme vores journalistiske indsats.
Resultatet vil vi gerne dele med jer læsere i tre artikler om henholdsvis kønsfordeling, artikler fordelt efter temaer og geografi. Lad os endelig vide, hvad du mener om den journalistik, vi laver. Og endnu vigtigere: Fortæl os, hvis der er noget, vi har glemt.
Den gode historie er vigtigere end geografien
I 2007 skete der noget, som ifølge Roger Buch, ikke var godt for den lokale journalistik. Med kommunalreformen blev antallet af kommuner i Danmark reduceret fra 275 til nu kun 98. Syddjurs Kommune blev en sammenlægning af Ebeltoft, Rønde, Midtdjurs og Rosenholm Kommune.
- Hovedbyerne har det med at dominere dækningen, fordi der ofte er meget fokus på rådhuset. Derfor gik vi fra 275 til 98 dækningsområder. Der forsvandt en masse lokaljournalistik, fordi meget går under radaren i en ny stor kommune.
- Men jeg kan se i jeres statistik, at der er mange byer, der får en del dækning, selvom kommunen er geografisk stor. Eksempelvis Ebeltoft, som ellers ligger et stykke væk fra den del af kommunen, der er tættere på Aarhus og vækster meget.
Ifølge Roger Buch kan det også hænge sammen med, at vi rent faktisk har vores kontor og dagligdag midt i kommunen. Det har nemlig en stor betydning, hvor journalister opholder sig, når de dækker et område, fortæller han:
- Man kan se, at der hvor det journalistiske hovedkvarter ligger, der bliver lavet flere historier. Derfor blev TV2 Østjylland oprindelig placeret i Randers, mens TV2 Fyn blev placeret i Svendborg. Man ville have stationerne udenfor de store byer.
Siden er da er stationerne dog flyttet til Aarhus og Odense.
- Som jeg forstår de medier, I har skabt (ØstjyllandLIV-medierne, red.), så tegner det rigtig godt, at man rent faktisk er rykket ud i kommunerne og ikke eksempelvis dækker det centralt fra Aarhus. Så kan man få kastet mere lys på det, der sker.
Syddjurs er, som du siger, en stor kommune. Hvor vigtigt er det, at vi kommer rundt og taler med folk i hele kommunen?
- Det er et vigtigt hensyn, men det er ikke det vigtigste. Der er andre ting, der kommer først. Det er noget man tænker på alle medier, både lokale og nationale. Selv Berlingske siger "nu er det også længe siden, vi har lavet historier fra Jylland" og det omvendte for Jyllands-Posten.
- Men det vigtigste er, at man kigger på: Hvor er den gode historie? Uanset om det er kritisk eller konstruktiv journalistik, hvis historien er god nok, så skal de nok læse den i hele kommunen, siger Roger Buch.
Netop dét kan vi også se i vores kritiske dækning af familieområdet og vores konstruktive dækning af Hjertet af Djursland. Begge historier har givet genklang i andre medier langt udover kommunegrænsen.
Lys i Mørke
Lad os alligevel se lidt på, hvor SyddjursLIV har været på besøg.
Vi begynder i Mørke, der kom med i opløbet om at blive Årets Landsby. Her er nemlig sket en stor udvikling, fordi borgerne selv tog sagen i egen hånd. De lavede et distriktsråd og formåede at skaffe 8-9 millioner kroner til byudvikling.
- Vi fandt ud af, at der var rigtig mange brugbare kompetencer gemt i Mørke. Der var blandt andet en landskabsarkitekt, der kunne være med til at udvikle parken og mange lignende eksempler, som blev en del af de arbejdsgrupper, der arbejdede med de forskellige projekter, siger den tidligere distriktsformand Kasper Urth.
- Vi oplevede, at det ikke bare var "Tordenskjolds soldater", der dukkede op. Flere og flere blev en del af de forskellige projekter og endte med at have deres respektive projekter som en form for fritidsinteresse. På den måde var der også mange, der lærte hinanden at kende på tværs af byen, siger Kasper Urth, der anslår, at op mod 400 har været engagerede i byens forskellige projekter.
Nu går det så godt, at nogle kender Mørke under navnet "Djurslands Herning", fordi der er så mange lokale kræfter.
Udvikling i Ebeltoft
Vi tager også lige en tur forbi Ebeltoft, der med sine 7200 indbyggere er kommunens største by.
18 ud af vores 126 artikler handler om eller involverer Ebeltoft. Det er 14 procent af artiklerne. Til sammenligning bor omkring 16 procent af Syddjurs befolkning i Ebeltoft.
Men hvad der også er væsentlig er, at der sker virkelig meget i disse år, hvilket både ejendomsmæglere og lokale ildsjæles mange projekter vidner om.
Især er det tydeligt, når man ser på fremtidsplanerne for klimasikringen af havnen. Efter en mangeårig proces med borgerinddragelse gennem projektet Ebeltoft i Udvikling er der nu en plan udarbejdet af arkitektfirmaet BOGL, som vi tog en snak med i efteråret:
- De færreste vil opleve det som et klimatiltag. De fleste vil forhåbentlig opleve, at deres by bliver smukkere, grønnere, mere attraktiv og at der bliver en meget tættere forbindelse mellem handelsgaderne i centrum og kysten. Derfor er et af hovedgrebene i vores forslag, at landskabet bliver trukket helt ind i byen, og at landskabet samtidig bruges som en blød klimaskærm, der kan holde vandet ude, siger landskabsarkitekt Jens Linnet i denne artikel.
Siden vi udgav artiklen er planen revideret en smule. Du kan læse den endelig plan her.
Nu skal der bare findes penge til projektet - ifølge arkitekterne 200 millioner kroner - og den proces bliver vi selvfølgelig ved med at følge.