Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hans Ole Kruse, Slagter Kruse i Tved, SyddjursLIV. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Kan vi redde Slagter Kruse?

Djursland har mange kendetegn. Vandet. Bakkerne. Turismen. Og ikke mindst de mange lokale gårdbutikker, man møder langs vejene, som folk sommetider kører langt for at besøge.

Slagter Kruse i Tved har gennem 134 år og fire generation været et helt særligt sted og kendetegn for Syddjurs, som folk fra hele landet kender. For deres kvalitetskød fra dyr, der har græsset i Mols' bakkede terræn og for det evigt gode humør.

Men for en måned siden lukkede den legendariske slagterbutik. Det er anden gang på blot to år. Sidst lykkedes det ejer Hans Ole Kruse at finde nye lejere, fordi - med hans egne ord - medierne dækkede sagen, og pludselig strømmede det til med nye potentielle butiksbestyrere. Kort derefter kunne et ungt par genåbne butikken.

Spørgsmålet er, om vi denne gang kan være med til at redde Slagter Kruse igen?

Det er i hvert fald håbet for Hans Ole, der stadig holder gang i slagteriet, selvom butikken er lukket. For nylig solgte han og hustruen ud af varelageret fra den lukkede butik, og de i alt 7-800 kilo kød blev solgt på bare to timer!

- Jeg har aldrig i mine mange år oplevet noget lignende. Butikken var proppet og der var kø ud til vejen. Jeg er slet ikke i tvivl. Der er virkelig behov for en slagterbutik på Mols, fortæller Hans Ole i interviewet her.

Måske er du den nye slagtermester? Eller kender den næste, der skal bestyre butikken?

Lad os sprede ordet, så vi sammen kan håbe på, at Slagter Kruse snart åbner igen.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Bag det lukkede slagteri, Slagter Kruse, er Hans Ole Kruse i gang med at lave pølser. Han holder gang i slagteriet og håber på at kunne finde en ny lejer til at overtage og drive butikken. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Skal du være den nye slagtermester på Mols? Mens Slagter Kruse venter på en ny lejer, holder Hans Ole slagteriet i gang

Der er lige nu en unik mulighed for at blive bestyrer og slagtermester i en legendarisk slagterforretning - eller i det mindste sprede ordet og dermed være med til at redde butikken.

Slagter Kruse har efter 134 år måttet dreje nøglen om og leder nu efter en ny lejer, der vil drive traditionerne videre. Forretningen er kendt for kvalitetskød fra lokale kvæg på Mols og at sælge til både lokale, sommerhusgæster og kongelige.

Indtil videre holder fjerde generations slagter Hans Ole Kruse gang i slagteriet. Men finder de ikke en ny lejer, er det ikke sikkert, det fortsætter.

For en måned siden lukkede den berømte Slagter Kruse efter 134 år. Men selvom butikken lukkede, bliver der stadig slagtet i baglokalet. Hans Ole Kruse slagter nemlig for lokale landmænd og sender det afsted til både Meny i Rønde og Kvickly i Ebeltoft. Han håber på at finde en ny lejer og bestyrer, der vil genåbne butikken - ellers er det ikke sikkert, at slagteriet fortsætter.

- Jeg er lige blevet færdig med at lave pølser, lyder det, da jeg træder ind ad døren.

Det lyder måske som en sætning, man ville forvente at høre i en børnehave, men sagen er en ganske anden. Vi står i baglokalerne til den legendariske Slagter Kruse i Tved på det sydligste af Djursland, hvor fjerdegenerations-arvtageren Hans Ole er i gang med at spule kødhakkere og andre maskiner.

At en slagter laver pølser, lyder måske ikke så overraskende. Og så alligevel. For knap en måned siden lød det nemlig på Slagter Kruses facebookside, at den slagterbutik måtte lukke og slukke.

Men selvom lyset i butikken er slukket og disken er tom, holder Hans Ole Kruse gang i slagteriet, hvor han både slagter for private og sender kød afsted til Meny i Rønde og Kvickly i Ebeltoft. Og så håber han på, at det bliver muligt at finde nye lejere, der vil drive butikken videre.

- Det er ikke økonomien i butikken, der fejler noget. Der er virkelig efterspørgsel, fortæller Hans Ole.

Derfor bliver han ved med at holde gang i slagteriet, selvom hustruen i årevis har drømt om, at han ville gå på pension.

- Jeg bliver ved med at slagte - og folk er meget velkomne til at kontakte mig - i hvert fald for nu. For hvis der ikke på sigt kommer nogle lejere, bliver jeg nødt til at lukke. Om det er om 1 eller 4 år, det er ikke til at sige, siger Hans Ole Kruse.

Den nu 134-årige, landskendte slagterforretning, der er kendte for deres kød fra Mols og har leveret til molboer således som kongelige, hænger altså i en tynd tråd. Men sidst det var sådan, var medierne med til at redde butikken. Så det håber Hans Ole kan ske endnu engang.

Sidste gang butikken lukkede, var medierne med til at dele budskabet. Det fik mange nye potentielle butiksbestyrere til at melde sig. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Kan butikken leve videre?

Midt på køledisken står en række fyldte og uåbnede flasker med pølseketchup. Men det er også nogle af de eneste varer, der er tilbage i den mørke butik, hvor kølediske- og skabe nu står tomme.

Det er kun to år siden, at Slagter Kruse stod i samme situation, hvor Hans Ole Kruse efter 35 år på grund af helbredet måtte lukke butikken. I første omgang forsøgte han at sælge både butik og slagteri, men uden held. Derefter satte han butikken til leje.

- Det hele ændrede sig, da tv-holdet kom, forklarer Hans Ole.

På baggrund af mediedækningen fra TV2 Østjylland og Århus Stiftstidende, fik han intet mindre end 5-6 henvendelser fra især unge par, der var interesserede i at overtage biksen.

Lukker Slagter Kruse?

I 2021 forsøgte Hans Ole Kruse at sælge både slagteriet og butikken, der ligger i Tved, men uden held. I stedet sat han butikken til leje.

Han modtog 5-6 henvendelser fra folk, der ønskede at leje sig ind og drive slagterforretningen.

Valget faldt på den dengang 27-årige Jeppe Solgaard og 24-årige Paula Weigel. Mens Jeppe bestyrede butikken, holdt Paula styr på regnskaberne og Hans Ole stod for slagteriet.

22. marts i år meldte parret ud på Facebook, at de måtte begære sig konkurs.

Nu er butikken igen tom, men Hans Ole forsøger at finde nye lejere, der vil drive butikken videre. I mellemtiden holder han gang i slagteriet.

Det blev Jeppe Solgaard og hustruen Paula Weigel. Men efter mindre end to år, måtte parret kaste håndklædet i ringen. Ikke fordi forretningen ikke løb rundt, men fordi det simpelthen var for stor en mundfuld for dem. Parret ser nu frem til en mere rolig tilværelse med deres snart to børn, skrev de på Facebook.

Derfor håber Hans Ole Kruse, at det ligeledes kan hjælpe at række ud i medierne denne gang. Han har da allerede fået et enkelt tilbud fra en, der ville lave stedet om til et pizzaria. Men det har han takket nej til.

Hvorfor ville du ikke leje butikken ud til et pizzaria?

- Nu er butikken jo klar til en slagter. Og vi har to pizzariaer tæt på. Drømmen er bare, at det forbliver en slagter.

Lige nu er Slagter Kruse både tømt og mørk. Men maskinerne er nye og klar til at blive tændt til en potentiel genåbning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Der er behov for en slagterbutik på Mols

- Det er alt det bedste vi har her, siger Hans Ole og stryger hånden ned af et dødt kvægs bagende.

- T-bone og mørbraden, og her kan du se halen, siger han og peger.

Onsdag op til påsken solgte Hans Ole og hustruen ud af slagterens varelager efter konkursen.

- Jeg har aldrig i mine mange år oplevet noget lignende. Butikken var proppet og der var kø ud til vejen, fortæller Hans Ole.

De 200 kg pølser og 500-600 kød, der blev solgt til halv pris, var udsolgt på bare to timer.

- Jeg er slet ikke i tvivl. Der er virkelig behov for en slagterbutik på Mols.

Slagter Kruse er ikke bare "en eller anden lille slagter". Det er en familieslagter gennem fire generationer, som er kendt i det meste af landet. Både molboer og turister valfarer til, og derudover er stedet kendt for at levere kød til de kongelige.

En slagter gennem fire generationer

63-årige Hans Ole Kruse er den fjerde slagter i Tved med efternavnet Kruse. Hans oldefar, Jens Peter Kruse, åbnede slagteriet i 1889.

- Der var ingen butik. Han slagtede en ko, der hang til dagen efter, hvor han skar den i stykker og lagde den på en hestevogn under et klæde. Så kørte han rundt og solgte kød til gårdene, siger Hans Ole Kruse.

Hans bedstefar, Ludvig Kruse, byggede den første butik i 1930'erne, og hans far, Jørgen Kruse, byggede den hvide murstensbygning, der rummer butikslokalet i dag.

- Da min far overtog butikken midt i 60'erne, skete der noget. Der blev bygget en masse sommerhuse på Mols, så når min far lukkede butikken lørdag klokken 12, så stod der stadigvæk en kø af mennesker udenfor. Derfor byggede han en ny stor butik med kølemontre og tagselv. Det er derfor, der ligger en stor slagterbutik i Tved i dag, forklarer Hans Ole Kruse til Århus Stiftstidende.

https://stiften.dk/aarhus/slagter-kruse-lukker-efter-132-aar-det-er-vemodigt-men-ogsaa-en-lettelse

Slagter Kruse blev startet af oldefaren Jens Peter Kruse i 1889. Dengang kørte han rundt og solgte kødet på en hestevogn. Siden da er der sket en del med både Slagter Kruse-butikken, der er blevet moderniseret ad flere omgange, og ikke mindst med samfundet. For i den tid, Hans Ole har ejet Slagter Kruse, har hans branche ændret sig en del.

Vi har i dag langt færre, men meget større slagterier i Danmark end tidligere. De små produktioner er forsvundet til fordel for de store producenter.

Hans Ole Kruse slagter kødet fra lokalt kvæg på Mols. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Det samme gælder for landmændene:

- Når en landmand lukker i dag, er det typisk naboejendommen der opkøber ham. Vi har langt færre landmænd herude på Djursland, og det meste kød bliver sendt ind til de store slagterier.

Men der er også sket noget andet med branchen, fortæller Hans Ole. Der er nemlig også færre slagterbutikker, og de sælger noget andet, end de gjorde tidligere.

- I dag skal en slagter lave mange flere færdigretter. Eller halvfærdige retter som en fyldt mørbrad, der bare skal smides i ovnen. Folk laver ikke så meget mad længere, de har meget travlt i dag. Derfor skal det være let, siger Hans Ole og fortsætter.

- Jeppe (den tidligere lejer, red.) var god til at lave anretninger og færdige retter. Det ser fantastisk ud i køledisken. Det jeg er god til, er derimod det, der foregår i slagteriet.

Hvad vil folk gerne have fra en slagter som dig i dag?

- Folk vil gerne have en historie. De vil gerne vide, hvor dyrene kommer fra. De kan godt lide, at det er et får der har gået heroppe i byen eller kvæg fra Mols.

Er der sket en fremmedgørelse overfor det kød vi spiser?

- Ja, folk henter det jo bare i supermarkedet. Derfor tager jeg også børn med ud og viser dem slagtningen, for nogle børn tror rent faktisk, at både kødet og mælken kommer fra supermarkedet.

Hvorfor har et lille sted som Slagter Kruse formået at holde sig åbent i nu 134 år?

- Fordi vi gør det godt. Vi er dygtige og flinke når folk kommer ind. Og så har vi et stærkt brand. Det også derfor det skal køre videre.

Tror du det er realistisk at finde nogen til at drive butikken videre?

- Ja, men man skal selvfølgelig vide, at man skal knokle. Det er en livsstil at være slagter, ligesom at være landmand. Jeg er ligeglad med, om jeg arbejder weekender.

 - Jeg elsker at se det smukke kød, siger Hans Ole Kruse. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Slagter gennem 45 år - og ikke klar til at stoppe

Hans Ole Kruse havde som ung en drøm om at blive tømrer. Men "det kan man jo gøre i sin fritid," som han fik at vide fra sin far.

- Men jeg var jo født med en pind i hånden. Det var en oplagt mulighed, jeg havde her.

Derfor skulle han selvfølgelig overtage forretningen. Han overtog første del af forretningen i 1986, hvor han drev slagteriet sammen med sin far. Han overtog resten i 1996.

Hvad er det, du godt kan lide ved at være slagter?

- Jamen, jeg har jo gjort i 45 år. Det er en livsstil. Jeg elsker de levende dyr, at jeg kan aflive dem - som færre slagtere kan i dag - og samtidig se hvor flotte deres kød er.

Der dog ingen af Hans Oles tre børn, der har lyst til at overtage forretningen.

Er du ked af det?

- Nej. Det skal være frivilligt, og arbejdet kræver meget, så det er vigtigt, man har lyst.

Som Hans Ole selv siger, har han altid arbejdet meget. Det er indbygget i jobbet som slagter.

- Konen måtte jo selv tage på hospitalet, da vi fik vores tredje barn, fortæller han.

Derfor har han også misset en hel del - og mange ferier - gennem livet. Det var en af grundene til, at han ikke længere ville stå i butikken. Da butikken i 2021 stod til at lukke, udtalte hustruen Bente Kruse, at det var en lettelse, at de ikke længere skulle bestyre butikken.

- Hun håbede faktisk på, at jeg ville stoppe med at slagte. Gå på pension, fortæller han.

Men sammen med sin slagtersvend, Jørgen på 80, holder Hans Ole endnu slagteriet i gang. Bente hjælper også til engang i mellem.

- Forskellen er, at jeg ikke behøver at stå i butikken. Det var ved at tage livet af mig. Men nu - mens butikken er lukket - kan selv styre, hvornår jeg vil slagte. Næste uge har jeg ingen slagtninger, så der skal jeg bare gå i haven. Og jeg kommer også til at sige nej, hvis nogen spørger. Altså med mindre det er en nødsituation, som hvis en ko brækker et ben.

Hvorfor holder du slagteriet kørende?

- Jeg gider ikke sidde hjemme i stolen. Og nogen skal jo holde Danmark kørende. Hvor skulle Meny og Kvickly ellers få deres kød fra?

Pølser lavet af kvæg og svin for en lokal landmand på Djursland. Foto: Maria Neergaard Lorentsen
Som kommunaldirektør og øverste embedsmand i Syddjurs er det Rasmus Møllers opgave at holde øje med, at budgettet overholdes. Foto: Asbjørn With

- Vi skal helst ikke genåbne det kommunale budget for 2023, lyder det fra både administration og politikere: Men hvorfor egentlig ikke?

Allerede i årets første måneder skal de kommunale politikere gribe ind, hvis de økonomiske bukser skal holde året ud.

Med udsigten til et merforbrug på over 50 millioner kroner på tre af de kommunale nøgleområder, skal livremmen spændes ind andre steder.

Det betyder besparelser internt i forvaltningen og desværre også et farvel til godt 10 administrative medarbejdere.

Indsatsen er et forsøg på at undgå det, som både forvaltning og politikere frygter mest - nemlig at skulle genåbne budgettet og lave et nyt midt i det arbejder, som allerede pågår med at lægge budgettet for næste år.

Men hvorfor er det, at man helst ikke vil åbne budgettet? Få svaret her.

Politikerne i Syddjurs erkender allerede i årets første kvartal, at budgettet for 2023 ikke holder. Det kan give store problemer, men håbet er, at en resolut indsats med det samme kan forhindre det, man både i administration og i byrådet frygter mest - nemlig en genåbning af budgettet. Men hvorfor er det så slemt at åbne budgettet?

Pengene skal passe i den kommunale kasse.

Der er de penge, der er, og hvis man bruger flere penge, end man har, kræver det nedskæringer i servicen til borgerne og/eller afskedigelse af medarbejdere.

Ingen af delene giver rigtig blod på tanden, og derfor er der hele tiden opmærksomhed på, om pengene passer, fortæller kommunaldirektør Rasmus Møller.

- Som øverste leder af forvaltningen er det mit ansvar, at vi overholder budgettet. Derfor overvåger vi udgifterne måned for måned. Og hvis vi ikke er på sporet, skal det hurtigt og effektivt meldes videre til det politiske niveau, siger Rasmus Møller.

Som alle andre kommuner er Syddjurs presset på økonomien, og faktum er, at det allerede i december sidste år stod klart for både administration og politikere, at budgettet for 2023 ikke kan overholdes.

- Vores opgave er at fortælle politikerne, hvor stort problemet er og, hvor problemet er, forklarer Rasmus Møller.

Særligt tre områder udfordrer budgettet. Familieområdet, hvor merforbruget forventes at blive på omkring 11 millioner kroner. Ældreområdet, hvor merforbruget også forventes at blive på 11 millioner kroner og så socialområdet, hvor der forventes en afvigelse på godt 31 millioner kroner, hvis der ikke gribes ind.

Det er en fælles opgave for hele forvaltningen at løse udfordringerne, når tre af kommunens kerneområder er under pres, forklarer Rasmus Møller.

Derfor er der fundet besparelser på efteruddannelse, kurser, intern forplejning og en række andre poster. Og så skal der desværre siges farvel til omkring 10 medarbejdere i administrationen for at få budgetoverskridelsen ned på fem millioner kroner.

Det vil have store konsekvenser både politisk i forvaltningen, hvis hele det kommunale budget skal åbnes igen midt i det hele, konstaterer borgmester Michael Stegger Jensen (S). Foto: Asbjørn With

Når der er så stor fokus på at finde besparelser allerede nu, skyldes det, at alternativet kan være en genåbning af hele budgettet, hvis udfordringen bliver så stor, at den ikke umiddelbart kan løses.

- Det vil betyde, at vi skal ind og se på servicerammerne for den service, borgerne kan forvente. Det kan betyde yderligere afskedigelse af medarbejdere. Og så betyder det, at vi politisk skal i gang med et stort stykke arbejde midt i arbejdet med næste års budget, siger borgmester Michael Stegger (S).

- Det vil give utrolig stor usikkerhed ind i hele organisationen, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå. Men vi er også nødt til at reagere på udsigten til, at vi ikke kan betale vores regninger efter sommerferien, slår borgmesteren fast.

Politisk er der stor velvilje til at løse problemerne i opløbet, og derfor bliver der langt an til besparelser allerede nu i bestræbelserne på, at få budgettet til at holde.

I fremtiden bliver det en stadig vigtigere opgave, at alle løfter i flok for at sikre penge til den kommunale kernevelfærd, mener Rasmus Møller. Foto: Asbjørn With

- De tre områder, der er udfordrede nu vil blive endnu mere udfordrede i fremtiden. Derfor bliver det en opgave, at vi fælles tager ansvar for at omfordele de kommunale midler, så pengene rækker på kerne områderne. Vi kan jo ikke bare sige, at der desværre ingen hjemmehjælp kommer, siger kommunaldirektør Rasmus Møller.

Trods de iværksatte besparelser vil der også i den kommende tid blive holdt nøje øje med de kommunale udgifter fra måned til måned.

Asbjørn With og Maria Lorentsen står klar ved whiteboardet, når der er åbent redaktionsmøde på Maltfabrikken 11. maj.

Hvad er det vigtigste på Syddjurs? Kom til åbent redaktionsmøde på Maltfabrikken

Hvad skal vi skrive om på SyddjursLIV?

Tag din nabo, partner og bedste ideer med, når SyddjursLIV 11. maj åbner redaktionen op. Vi holder nemlig et redaktionsmøde i Bryggeriet på Maltfabrikken - og du er inviteret!

Sammen skal vi idéudvikle og finde frem til en række historier, som vi efterfølgende vil forløse og sende til dig i din indbakke.

Arrangementet er gratis, men du skal booke biletter hjemmefra.

Hvad skal vi skrive om på SyddjursLIV? Giv os dine bedste ideer til åbent redaktionsmøde på Maltfabrikken.

For nylig kiggede vi indad og undersøgte den journalistik, vi har lavet det seneste år.

Kystsikring, Mols Bjerge og socialområdet var nogle af de emner, vi havde skrevet mest om, mens vi også kiggede på, hvilke steder i kommunen, vi har besøgt det seneste år.

Nu peger vi pilen udad - mod DIG! For nu vil vi gerne høre, hvad DU mener, vi skal skrive om.

Måske har vi overset en vigtig historie fra dit nabolag, måske har du hørt om et fedt udviklingsprojekt, vi skal dække eller måske kender du én med en helt særlig historie.

Derfor åbner vi 11. maj redaktionen op og holder et åbent redaktionsmøde for alle interesserede. Det eneste du skal medbringe, er din nysgerrighed og gode ideer.

Åbent redaktionsmøde med SyddjursLIV

Hvad? SyddjursLIV inviterer alle nysgerrige sjæle - uanset om du er abonnenet eller ej - til at deltage i vores åbne redaktionsmøde.

Hvorfor? Vi vil gerne dække det vigtigste i Syddjurs - og det må I - vores læsere - være de bedste til at fortælle os om.

Hvordan? I samarbejde skal vi idéudvikle og finde frem til en række historier, som vi lover efterfølgende at følge op på på SyddjursLIV.

Hvem? Journalisterne Asbjørn With og Maria Neergaard Lorentsen faciliterer aftenens program.

Hvornår? Første redaktionsmøde er klokken 17, næste begynder klokken 19.30.

Hvor? Bryggeriet, Maltfabrikken i Ebeltoft.

Redaktionsmødet er for alle - uanset om du er abonnent eller ej.

Men du skal huske at booke en billet, og det kan du gøre lige her. Du kan også følge eventet på Facebook lige her.

Efter mødet lover vi at lave tre historier fra aftenens møde, som vi finder frem til i fællesskab.

Vi afholder både et møde klokken 17-19 og et igen fra 19.30-21.30 - så håber vi på, at flest mulige kan få det til at passe. I mellem møderne vil det være muligt at få en kort rundvisning og introduktion til Maltfabrikken af en af de dygtige, frivillige rundvisere.

Her er programmet

17.00 / 19.30 : Velkomst og introduktion til SyddjursLIV.

17.10 / 19.40 : Som vi begynder vores egne redaktionsmøder, starter vi ud med en åben brainstorm, hvor alle ideer er velkomne og ryger i en samlet pulje på white boardet.

17.45 / 20.15 : Bagefter sporer vi os i fællesskab ind på en række emner, der er vigtige for jer her i Syddjurs ud fra de parametre, vi på SyddjursLIV arbejder efter, når vi vurderer, om historie er væsentlig.

18.30 / 21.00 : Vi slutter af med at lægge os fast på tre historier, som vi lover at undersøge videre og som senere ender i jeres indbakke. Resten af historierne ryger i artikelbanken til senere.

Der vil blive serveret kaffe og småkager til arrangementet, og derudover er det muligt at købe en kold lokalbrygget øl eller saft af brygmester Joel i baren.

Ny leder på Hospice Djursland.

Frederikslundvej spærret, ny leder af hospice og erhvervsenhed får nye lokaler

Her er, hvad der også er sket i Syddjurs den seneste uge.

Hold dig opdateret på det, der er sket, siden SyddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Ny erhvervsenhed får lokaler i lufthavnen

En samlet indgang til kommunen er formålet med den nye erhvervsenhed. Her er Kasper Kolstrup Møller (K), der er formand for erhvervs- og planudvalget. Foto: Asbjørn With

1. april åbnede Syddjurs ny erhvervsenhed, som skal gøre det lettere for lokale virksomheder at samarbejde med Syddjurs Kommune. 

Nu har enheden fået nye, faste lokaler: 1. maj rykker enheden ud i lejede lokaler overfor Aarhus Airport, hvor de kommer til at bo klods op ad Visit Aarhus og Business Djursland, skriver Syddjurs Kommune i en pressemeddelse.

Syddjurs Kommune har konsekvent ligget lavt i Dansk Industris indeks over landets bedste erhvervskommuner, og lå i 2021 nr. 80 på listen af de i alt 98 kommuner.

Siden kommunalvalget har det derfor været en mission for det nye erhvervsudvalg at forbedre klimaet, hvilket den nye erhvervsenhed er et led i, siger formanden Kasper Kolstrup Møller (K):

- Erhvervsenheden er en måde at gentænke vores service i forhold til erhvervslivet på. I enheden har vi samlet dygtige mennesker på tværs af vores forskellige forvaltninger, som sammen skal arbejde for at give virksomhederne en rigtig god oplevelse, siger formanden til SyddjursLIV i interviewet her.

Målet med enheden er at gøre op med en kommunal silotænkning, hvor virksomhederne skal henvende sig i forskellige dele af forvaltningen, alt efter hvad de skal have hjælp til, tilladelse til eller hvad det nu er. Fremfor at skulle kontakte forskellige dele af forvaltningen for at få den rigtige hjælp, giver erhvervsenheden virksomhederne én samlet indgang til kommunen - ét telefonnummer, én mailadresse, hvor man som virksomhed kan henvende sig.

Frederikslundvej ved Ryomgård genåbner som ensrettet - men følger trafikken til og fra Djurs Sommerland i løbet af dagen

Lige nu er Frederikslundvej ved Ryomgård spærret. Når Djurs Sommerland åbner op for sæsonen næste uge, vil vejen blive ensrettet i en periode. Foto: Anders Tilsted

Frederikslundvej ved Ryomgård blev i sidste uge spærret, fordi der opstod uventede problemer med den cykelsti, man lige er begyndt at lave.

Det giver flere udfordringer, blandt andet fordi det fra Aarhus er vejen mod Djurs Sommerland, der åbner lørdag 29. april. Derudover er det en udfordring, fordi omkørselsruten via Ndr. Ringvej, Marienhoffvej og Margrethelundvej ikke er beregnet til meget trafik og lastbiler, og den bliver brugt af børn på vej til skole. Man kan allerede se, at lastbiler har været ude i rabatterne på de smalle veje Marienhoffvej og Margrethelundvej lige uden for byskiltet.

Derfor har man nu midlertidigt sat hastighedsgrænsen ned til 50 km/t ved boligerne ved Margrethelundvej og til 60 km/t ved boligerne ved Marienhoffvej.

- Det gør vi, fordi det er farligt, at biler og lastbiler kommer med 80 km/t, når nu trafikken er øget markant, siger vejingeniør i afdelingen for Mobilitet i Norddjurs Kommune, Esfandyar Askari til Århus Stiftstidende.

Når Djurs Sommerland åbner, vil der på en almindelig åbningsdag være 1.000 bilister, der bruger vejen. Derfor er Syddjurs Kommune klar med en "kreativ løsning", hvor Frederikslundvej bliver åbnet igen, men kun i den ene retning. Vejen bliver ensrettet ud af Ryomgård først på dagen, så de mange bilister mod Djurs Sommerland kan bruge vejen. Sidst på eftermiddagen vender man trafikken, så Frederikslundvej bliver ensrettet for trafikken fra Djurs Sommerland mod Ryomgård.

Cykelstien forventes at være færdig - og dermed bliver vejen genåbnet igen - i slutningen af juni.

Glasmuseum skifter navn

Udstillingen EVOLUTIONS åbner 28. april og markerer fornyelsen af Glas. Foto: Studio ThinkingHand

29. april genåbner Glasmuseet Ebeltoft efter en kort nedlukning. Men når museet genåbner, bliver det under det nye navn "Glas."

Navnefornyelsen er en del en rebrandingproces,  der skal signalere kernen i museets virke: udforskningen af glassets egenskaber i en kunstnerisk sammenhæng.

- Vi skal være et levende og relevant museum både for den fagligt interesserede glasnørd og for gæster, der holder ferie i området og oplever glaskunst for første gang, fortæller museets direktør Mikkel Hammer Elming.

Forandringen ses først og fremmest i det nye logo, der afspejler glassets sanselighed i a’et, som er blødt og ’flydende’ ligesom varmt glas. Og glassets optiske kvaliteter går igen som en linse, der giver et kig ind i en verden af glas, på den nye hjemmeside, glaskunst.dk, som lanceres samtidig med det nye navn. 

Derudover vil man som gæst kunne se det i den fysiske indretning i form af et nyindrettet indgangsområde og ny butik.

Som en markering af rebrandingen, inviterer Glas 28. april til udstillingsåbning på udstillingen EVOLUTIONS af Studio ThinkingHand.

Her kan du se museets aktuelle udstillinger.

Ny leder til Hospice Djursland

Leder for Hospice Djursland og Strandbakkehuset Dorit Simonsen takker af efter 16 år på posten. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Elin Høymark, 52, skal være ny leder af Hospice Djursland og Strandbakkehuset, skriver Adresseavisen.

Hun har haft stillinger som afdelingssygeplejerske i afsnit i Børn og Unge på AUH, oversygeplejerske i Bedøvelse, operation og intensiv i Horsens, oversygeplejerske i Præhospitalet i region Midt. Til dagligt bor hun i Egå, og kommer fra en stilling som forstander på Skæring Lokalcenter.

Den snart forhenværende leder, 66-årige Dorit Simonsen går på pension efter 16 år. Dorit Simonsen var både med til at åbne Hospice Djursland i 2007 og Børn- og ungehospicet Strandbakkehuset i 2019.

For nylig talte SyddjursLIV med Dorit Simonsen om, hvad man lærer af at arbejde på et hospice og om de misforståelser Børne- og ungehospicet Strandbakkehuset ofte møder. 

- Ideen om børne og ungehospice er endnu ret ny i Danmark, så vi skal formodentlig igennem den samme modstand, som der var for 30 år siden, fortæller hun i dette interview.

Men et børne- og ungehospice handler ikke kun om døden. Det handler faktisk nærmere om livet, mener hun:

- Her får familien lov til at være sammen. Mange oplever at have haft et svingdørsliv, ind og ud af hospitalet, hvor den ene forælder måske er med og den anden er hjemme ved søskende. Når de kommer herind, kan de pludselig sove sammen igen, og mor og far har rent faktisk tid til at give hinanden et kys og tage sig af hinanden, som de ikke har kunnet længe.

At få Strandbakkehusets pladser fyldt ud og informere forældre til syge børn om de tilbud, hospicet har, bliver formentlig en af Elin Høymarks væsentligste opgaver.