Skal du være den nye slagtermester på Mols? Mens Slagter Kruse venter på en ny lejer, holder Hans Ole slagteriet i gang
Der er lige nu en unik mulighed for at blive bestyrer og slagtermester i en legendarisk slagterforretning - eller i det mindste sprede ordet og dermed være med til at redde butikken.
Slagter Kruse har efter 134 år måttet dreje nøglen om og leder nu efter en ny lejer, der vil drive traditionerne videre. Forretningen er kendt for kvalitetskød fra lokale kvæg på Mols og at sælge til både lokale, sommerhusgæster og kongelige.
Indtil videre holder fjerde generations slagter Hans Ole Kruse gang i slagteriet. Men finder de ikke en ny lejer, er det ikke sikkert, det fortsætter.
- Jeg er lige blevet færdig med at lave pølser, lyder det, da jeg træder ind ad døren.
Det lyder måske som en sætning, man ville forvente at høre i en børnehave, men sagen er en ganske anden. Vi står i baglokalerne til den legendariske Slagter Kruse i Tved på det sydligste af Djursland, hvor fjerdegenerations-arvtageren Hans Ole er i gang med at spule kødhakkere og andre maskiner.
At en slagter laver pølser, lyder måske ikke så overraskende. Og så alligevel. For knap en måned siden lød det nemlig på Slagter Kruses facebookside, at den slagterbutik måtte lukke og slukke.
Men selvom lyset i butikken er slukket og disken er tom, holder Hans Ole Kruse gang i slagteriet, hvor han både slagter for private og sender kød afsted til Meny i Rønde og Kvickly i Ebeltoft. Og så håber han på, at det bliver muligt at finde nye lejere, der vil drive butikken videre.
- Det er ikke økonomien i butikken, der fejler noget. Der er virkelig efterspørgsel, fortæller Hans Ole.
Derfor bliver han ved med at holde gang i slagteriet, selvom hustruen i årevis har drømt om, at han ville gå på pension.
- Jeg bliver ved med at slagte - og folk er meget velkomne til at kontakte mig - i hvert fald for nu. For hvis der ikke på sigt kommer nogle lejere, bliver jeg nødt til at lukke. Om det er om 1 eller 4 år, det er ikke til at sige, siger Hans Ole Kruse.
Den nu 134-årige, landskendte slagterforretning, der er kendte for deres kød fra Mols og har leveret til molboer således som kongelige, hænger altså i en tynd tråd. Men sidst det var sådan, var medierne med til at redde butikken. Så det håber Hans Ole kan ske endnu engang.
Kan butikken leve videre?
Midt på køledisken står en række fyldte og uåbnede flasker med pølseketchup. Men det er også nogle af de eneste varer, der er tilbage i den mørke butik, hvor kølediske- og skabe nu står tomme.
Det er kun to år siden, at Slagter Kruse stod i samme situation, hvor Hans Ole Kruse efter 35 år på grund af helbredet måtte lukke butikken. I første omgang forsøgte han at sælge både butik og slagteri, men uden held. Derefter satte han butikken til leje.
- Det hele ændrede sig, da tv-holdet kom, forklarer Hans Ole.
På baggrund af mediedækningen fra TV2 Østjylland og Århus Stiftstidende, fik han intet mindre end 5-6 henvendelser fra især unge par, der var interesserede i at overtage biksen.
Lukker Slagter Kruse?
I 2021 forsøgte Hans Ole Kruse at sælge både slagteriet og butikken, der ligger i Tved, men uden held. I stedet sat han butikken til leje.
Han modtog 5-6 henvendelser fra folk, der ønskede at leje sig ind og drive slagterforretningen.
Valget faldt på den dengang 27-årige Jeppe Solgaard og 24-årige Paula Weigel. Mens Jeppe bestyrede butikken, holdt Paula styr på regnskaberne og Hans Ole stod for slagteriet.
22. marts i år meldte parret ud på Facebook, at de måtte begære sig konkurs.
Nu er butikken igen tom, men Hans Ole forsøger at finde nye lejere, der vil drive butikken videre. I mellemtiden holder han gang i slagteriet.
Det blev Jeppe Solgaard og hustruen Paula Weigel. Men efter mindre end to år, måtte parret kaste håndklædet i ringen. Ikke fordi forretningen ikke løb rundt, men fordi det simpelthen var for stor en mundfuld for dem. Parret ser nu frem til en mere rolig tilværelse med deres snart to børn, skrev de på Facebook.
Derfor håber Hans Ole Kruse, at det ligeledes kan hjælpe at række ud i medierne denne gang. Han har da allerede fået et enkelt tilbud fra en, der ville lave stedet om til et pizzaria. Men det har han takket nej til.
Hvorfor ville du ikke leje butikken ud til et pizzaria?
- Nu er butikken jo klar til en slagter. Og vi har to pizzariaer tæt på. Drømmen er bare, at det forbliver en slagter.
- Der er behov for en slagterbutik på Mols
- Det er alt det bedste vi har her, siger Hans Ole og stryger hånden ned af et dødt kvægs bagende.
- T-bone og mørbraden, og her kan du se halen, siger han og peger.
Onsdag op til påsken solgte Hans Ole og hustruen ud af slagterens varelager efter konkursen.
- Jeg har aldrig i mine mange år oplevet noget lignende. Butikken var proppet og der var kø ud til vejen, fortæller Hans Ole.
De 200 kg pølser og 500-600 kød, der blev solgt til halv pris, var udsolgt på bare to timer.
- Jeg er slet ikke i tvivl. Der er virkelig behov for en slagterbutik på Mols.
Slagter Kruse er ikke bare "en eller anden lille slagter". Det er en familieslagter gennem fire generationer, som er kendt i det meste af landet. Både molboer og turister valfarer til, og derudover er stedet kendt for at levere kød til de kongelige.
En slagter gennem fire generationer
63-årige Hans Ole Kruse er den fjerde slagter i Tved med efternavnet Kruse. Hans oldefar, Jens Peter Kruse, åbnede slagteriet i 1889.
- Der var ingen butik. Han slagtede en ko, der hang til dagen efter, hvor han skar den i stykker og lagde den på en hestevogn under et klæde. Så kørte han rundt og solgte kød til gårdene, siger Hans Ole Kruse.
Hans bedstefar, Ludvig Kruse, byggede den første butik i 1930'erne, og hans far, Jørgen Kruse, byggede den hvide murstensbygning, der rummer butikslokalet i dag.
- Da min far overtog butikken midt i 60'erne, skete der noget. Der blev bygget en masse sommerhuse på Mols, så når min far lukkede butikken lørdag klokken 12, så stod der stadigvæk en kø af mennesker udenfor. Derfor byggede han en ny stor butik med kølemontre og tagselv. Det er derfor, der ligger en stor slagterbutik i Tved i dag, forklarer Hans Ole Kruse til Århus Stiftstidende.
Slagter Kruse blev startet af oldefaren Jens Peter Kruse i 1889. Dengang kørte han rundt og solgte kødet på en hestevogn. Siden da er der sket en del med både Slagter Kruse-butikken, der er blevet moderniseret ad flere omgange, og ikke mindst med samfundet. For i den tid, Hans Ole har ejet Slagter Kruse, har hans branche ændret sig en del.
Vi har i dag langt færre, men meget større slagterier i Danmark end tidligere. De små produktioner er forsvundet til fordel for de store producenter.
Det samme gælder for landmændene:
- Når en landmand lukker i dag, er det typisk naboejendommen der opkøber ham. Vi har langt færre landmænd herude på Djursland, og det meste kød bliver sendt ind til de store slagterier.
Men der er også sket noget andet med branchen, fortæller Hans Ole. Der er nemlig også færre slagterbutikker, og de sælger noget andet, end de gjorde tidligere.
- I dag skal en slagter lave mange flere færdigretter. Eller halvfærdige retter som en fyldt mørbrad, der bare skal smides i ovnen. Folk laver ikke så meget mad længere, de har meget travlt i dag. Derfor skal det være let, siger Hans Ole og fortsætter.
- Jeppe (den tidligere lejer, red.) var god til at lave anretninger og færdige retter. Det ser fantastisk ud i køledisken. Det jeg er god til, er derimod det, der foregår i slagteriet.
Hvad vil folk gerne have fra en slagter som dig i dag?
- Folk vil gerne have en historie. De vil gerne vide, hvor dyrene kommer fra. De kan godt lide, at det er et får der har gået heroppe i byen eller kvæg fra Mols.
Er der sket en fremmedgørelse overfor det kød vi spiser?
- Ja, folk henter det jo bare i supermarkedet. Derfor tager jeg også børn med ud og viser dem slagtningen, for nogle børn tror rent faktisk, at både kødet og mælken kommer fra supermarkedet.
Hvorfor har et lille sted som Slagter Kruse formået at holde sig åbent i nu 134 år?
- Fordi vi gør det godt. Vi er dygtige og flinke når folk kommer ind. Og så har vi et stærkt brand. Det også derfor det skal køre videre.
Tror du det er realistisk at finde nogen til at drive butikken videre?
- Ja, men man skal selvfølgelig vide, at man skal knokle. Det er en livsstil at være slagter, ligesom at være landmand. Jeg er ligeglad med, om jeg arbejder weekender.
Slagter gennem 45 år - og ikke klar til at stoppe
Hans Ole Kruse havde som ung en drøm om at blive tømrer. Men "det kan man jo gøre i sin fritid," som han fik at vide fra sin far.
- Men jeg var jo født med en pind i hånden. Det var en oplagt mulighed, jeg havde her.
Derfor skulle han selvfølgelig overtage forretningen. Han overtog første del af forretningen i 1986, hvor han drev slagteriet sammen med sin far. Han overtog resten i 1996.
Hvad er det, du godt kan lide ved at være slagter?
- Jamen, jeg har jo gjort i 45 år. Det er en livsstil. Jeg elsker de levende dyr, at jeg kan aflive dem - som færre slagtere kan i dag - og samtidig se hvor flotte deres kød er.
Der dog ingen af Hans Oles tre børn, der har lyst til at overtage forretningen.
Er du ked af det?
- Nej. Det skal være frivilligt, og arbejdet kræver meget, så det er vigtigt, man har lyst.
Som Hans Ole selv siger, har han altid arbejdet meget. Det er indbygget i jobbet som slagter.
- Konen måtte jo selv tage på hospitalet, da vi fik vores tredje barn, fortæller han.
Derfor har han også misset en hel del - og mange ferier - gennem livet. Det var en af grundene til, at han ikke længere ville stå i butikken. Da butikken i 2021 stod til at lukke, udtalte hustruen Bente Kruse, at det var en lettelse, at de ikke længere skulle bestyre butikken.
- Hun håbede faktisk på, at jeg ville stoppe med at slagte. Gå på pension, fortæller han.
Men sammen med sin slagtersvend, Jørgen på 80, holder Hans Ole endnu slagteriet i gang. Bente hjælper også til engang i mellem.
- Forskellen er, at jeg ikke behøver at stå i butikken. Det var ved at tage livet af mig. Men nu - mens butikken er lukket - kan selv styre, hvornår jeg vil slagte. Næste uge har jeg ingen slagtninger, så der skal jeg bare gå i haven. Og jeg kommer også til at sige nej, hvis nogen spørger. Altså med mindre det er en nødsituation, som hvis en ko brækker et ben.
Hvorfor holder du slagteriet kørende?
- Jeg gider ikke sidde hjemme i stolen. Og nogen skal jo holde Danmark kørende. Hvor skulle Meny og Kvickly ellers få deres kød fra?