Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Infrastrukturen til og fra Djursland skal være langt bedre, mener erhvervslivet på hele Djursland. En ny 2+1-vej hele vejen fra Aarhus til Grenaa er svaret på Djurslands bønner. Foto: Asbjørn With.

NU er det Djurslands tur - retur!

Kender du det?

Køen foran dig snegler sig afsted. Tidsplanen skrider lige så stille mellem hænderne på dig.

Samtidig ved du godt, at hverken lastbilchaufføren, campisten eller håndværkeren foran dig kan gøre for, at der ikke er mere skred i tingene.

De fleste, der har prøvet at køre på tværs af Djursland i myldretiden kender scenariet.

Det gør også alle de mange virksomheder, der ihærdigt forsøger at fortælle historien om alle Djurslands fortræffeligheder, og som skal forsøge at gøre deres hoser grønne over for potentielle medarbejdere.

Der er et hul i infrastrukturen fra Hornslet til Grenaa, som betyder, at alt foregår i en vejbane i hver retning.

Fra Aarhus til Hornslet er der først motorvej og så en såkaldt 2+1-vej, og så sander det til.

Strækningen fra Hornslet til Grenaa betegnes af erhvervslivet på Djursland som en flaskehals, som bremser udviklingen i erhvervsudviklingen og tilflytningen og som alle virksomheder og begge kommuner på Djursland nu vil gøre op med.

Derfor har Business Djursland inviteret finansminister Nicolai Wammen (S) til Djursland for at massere ham, bespise ham og overbevise ham om, at det nu er Djurslands tur!

Tak fordi, du læser med.

Billede af Asbjørn With
Billede af skribentens underskrift Asbjørn With Journalist
Erhvervslivet på Djursland står samlet og klar til at tage imod manden med pengekassen, når han lander på mandag. Foto/kollage: Asbjørn With

Djursland står sammen med ét fælles ønske i hænderne, når finansministeren lander på mandag: - Drømmescenariet er en 2+1-vej helt til Grenaa

Mandag byder erhvervslivet på Djursland, finansminister Nicolai Wammen velkommen til, når han ved middagstid lander i Aarhus Airport.

I en fælles front håber alle fra VAM i Auning over Terma i Grenaa til Aarhus Airport og Grenaa Havn, at de kan lykkes med at forklarer manden med pengekassen, hvorfor Djursland skal have mere asfalt på strækningen mellem Aarhus og Grenaa.

En flaskehals som i dag generer alle, der tager turen i myldretiden.

Lige i tide til en let frokost i Aarhus Airport lander finansminister Nicolai Wammen (S) i Aarhus Airport på mandag til konference om fremtidens infrastruktur på Djursland. Velkomstkomiteen vil bestå af åbne arme - men også ét samlet ønske om mere asfalt på rute 15 mellem Aarhus og Grenaa: - Lige nu begrænser den flaskehals os alle sammen, og gør transporten til og fra Djursland meget mere bøvlet, end den behøver at være.

Redaktionsbilen, en Citrôen C3, lægger an til at glide ind i strømmen på rute 15. En af de vigtigste trafikårer fra Aarhus til Djursland.

Det er onsdag middag. Klokken er lidt i frokostpause, og der er overhovedet ingen problemer med at glide ind på motortrafikvejen. Fartpiloten til, armen op i vindueskarmen og så afsted mod Grenaa.

Det vigtigste i den her lille historie er tidspunktet. 11.55. På det tidspunkt er der nemlig ingen problemer på vejene på Djursland.

Men da redaktionsbilen gentager turen torsdag morgen klokken 8.15 fra Ikea-krydset i Aarhus Nord mod Djursland, bliver Henrik Carstensens ord til konkret virkelighed foran kølehjelmen.

Henrik Carstensen er direktør på Grenaa Havn og tager hver morgen fra sit hjem i Aarhus til Grenaa. Efter sit eget estimat, der bygger på syv et halvt års pendling på rute 15, spilder han 10 minutter hver vej. Hver dag. Året rundt.

Henrik Carstensen er direktør for Grenaa Havn, der er i rivende udvikling. Omsætningsrekord og flere virksomheder, der gerne vil udvide på havneområdet. Hele tiden bliver han konfronteret med, hvordan fremtiden ser ud med infrastrukturen. Foto: Asbjørn With

Med 200 arbejdsdage om året lyder regnestykket sådan cirka: (200 dage x 7,5 år) x 20 min = 500 timer / 7,5 timer/dag = 66 dage eller rundt regnet tre en halv måned i kø på rute 15. Eller næsten ni hele arbejdsdage i kø om året.

Hurtigt ligger redaktionsbilen bag en lastbil. I spor to ligger en pickup med anhænger fra et murerfirma. Det betyder i virkeligheden ikke noget, hvem eller hvad, der ligger hvor, for hastigheden er moderate 55 kilometer i timen.

Radioen er tændt og der er kaffe i koppen, men der er allerede mentalt langt til Grenaa.

- Drømmescenariet er, at rute 15 bliver en 2+1-vej hele vejen til Grenaa. Alle kan klare at køre bag en lastbil eller en campingvogn et par kilometer, men så så duer det heller ikke ret meget længere, siger Henrik Carstensen.

Hvad er en 2+1-vej?

En 2+1 vej er en vejtype, som skiftevis har to og et spor i hver retning. Mens der er to spor i en retning, er der et spor i den modsatte retning adskilt af en sikkerhedsforanstaltning mellem retningerne, således at trafikanterne ikke rammer hinanden.

Han har efterhånden vænnet sig til det. Men det bliver problemet ikke mindre af.

Samme ønske over hele Djursland

Det er muligt at flaskehalse på vejen giver gode betingelser for de servicestationer, der sælger kaffe eller dem, der indlæser lydbøger eller laver podcasts.

Men når det handler om at skabe vækst, udvikling, arbejdspladser og bosætning på Djursland, er et argument om at du "bare skal vænne dig til det", ikke en vinder.

Fra broen over rute 15 ved Bale kan man tydeligt se, hvordan en 2+1-vej ser ud i virkeligheden. Foto: Asbjørn With

Derfor har nogle af Djurslands største virksomheder, tungeste politikere og Business Djursland, inviteret manden med pengekassen, finansminister Nicolai Wammen (S), til Djursland på mandag til en dag, hvor han skal fodres med argumenter om, hvorfor det nu er Djurslands tur til at få mere asfalt.

Havnedirektørens tur til og fra arbejde og redaktionsbilens efterfølgende dokumentation af turen er naturligvis ikke grunden til, at finansministeren kommer.

For de to oplevelser deles af tusindevis af djurslændinge, turister, lastbilchauffører, håndværkere, landmænd og alle andre, der har prøvet at køre på Djurslands veje i spidsbelastningstidspunkterne.

Maskinerne kører allerede

Overalt på Djursland er diagnosen den samme. Der skal mere asfalt til, og det skal bruges på rute 15, så man kan komme fra Aarhus til Grenaa uden at spilde tiden.

For Allan Hougaard og VAM entreprenørfirma i Vester Alling udenfor Auning er infrastruktur lig med asfalt. Asfalt, der kan bringe medarbejdere og materiel frem og tilbage. Foto: Asbjørn With

- Vi sidestiller mobilitet og infrastruktur med medarbejdere. Kan man komme hertil? Og dernæst om det er attraktivt at bo på Djursland. God infrastruktur er for mig lig med tilflyttere og vækst, siger administrerende direktør for VAM Entreprenørfirma, Allan Hougaard.

Gennem de seneste syv årtier har VAM vokset sig til, og har i dag 150 ansatte, der hver eneste dag er afhængige af infrastruktur og ikke mindst asfalt for at kunne flytte sig selv og VAMs tunge maskineri til og fra Djursland og arbejdsopgaverne.

Hos VAM entreprenørfirma arbejder de primært med store private og offentlige kunder, der kræver det bedste materiel og de bedste medarbejdere til at løse opgaverne. Foto: Asbjørn With

- Infrastruktur og mobilitet har noget med asfalt at gøre. Som virksomhed ligger vi ikke tæt nok på E45. Men det er en vigtig del af historien og sjælen i VAM, at vi ligger her, hvor vi hører til. Vi smider ikke bare 70 års historie ud af vinduet, og det skal vi heller ikke. Det vigtigste er, at vi stadigvæk er attraktive som arbejdsplads. Og der kommer asfalt, tilgængelighed og mobilitet ind i billedet, siger Allan Hougaard.

En tredjedel af Allan Hougaards medarbejdere bor allerede i dag på Djursland. Men det betyder også, at to tredjedele ikke gør.

- Så det er helt afgørende, at infrastrukturen og vejene er i orden og løser opgaven med at bringe folk frem og tilbage uden de flaskehalse, infrastrukturen resulterer i lige nu og som kun bliver mere og mere problematiske, hvis der ikke sker noget, konstaterer Allan Hougaard.

Lufthavnen er lettet

Lidt længere ude på Djursland er den nye direktør i Aarhus Airport helt på linje med entreprenøren fra Vester Allinge.

- Vi har som lufthavn en funktion i at samle Djursland, siger Lotta Sandsgaard.

Lufthavnsdirektør Lotta Sandsgaard ser det som en kerneopgave for Aarhus Airport at fastholde en central placering i Djurslands logistiske centralnervesystem. Foto: Asbjørn With

- Til en ansættelsessamtale i Norddjurs Kommune i 2008 spurgte jeg, hvorfor der ikke er en motorvej til Grenaa. Det synes jeg ikke, var et mærkeligt spørgsmål at stille. Motorveje er med til at skabe vækst, siger hun.

Lotta Sandsgaard er den tredje direktør i lufthavnen på bare to år, men det får hende ikke til at gå på kompromis med ambitionerne.

Tværtimod.

Gennem de seneste 23 år har hun arbejdet med veje, teknik, miljø, infrastruktur, politikere og logistik i seks kommuner.

Infrastruktur på Djursland er et emne, der rækker langt ud over horisonten for, hvad der lige er godt for Aarhus Airport

Lotta Sandsgaard

Hun har også uddannet sig til både privat- og erhvervspilot og fået jobbet som direktør for en ambitiøs lufthavn, som trods turmult og uro har investeret massivt i at fastholde sin plads som en del af centralnervesystemet på Djursland.

- Infrastruktur på Djursland er et emne, der rækker langt ud over horisonten for, hvad der lige er godt for Aarhus Airport. For vi er som lufthavn og som en del af infrastrukturen på Djursland langt mere end et afgangspunkt eller et ankomstpunkt, siger Lotta Sandsgaard.

Der er allerede afsat 12 millioner kroner til at vurdere miljøkonsekvenserne af at forlænge 2+1-vejen fra Hornslet, hvor den stopper i dag og til Tåstrup lige før Aarhus Airport. Og der er også afsat 357 millioner kroner til at anlægge det stykke, så på den vis er Lotta Sandsgaard og Aarhus Airport i mål.

Men kun at hyppe sine egne kartofler er hverken lufthavnens- eller den nye direktørs ærinde.

- Vores eksistensberettigelse er at være med til at betjene lokalsamfundets, virksomhedernes- og borgernes interesser. Ikke bare som et sted, hvor vi kan tage ud i verden, men også et sted, hvor hele verden kan komme til os.

Direktør Lotta Sandsgaard ser Aarhus Airport som Djurslands vindue og adgang til resten af verden.Foto: Asbjørn With

- Infrastruktur er meget mere end asfalt. Det er også mobilitet og det at være attraktiv. Vi er Aarhus' lufthavn, og Djursland er Aarhus' smukke forhave, siger Lotta Sandsgaard, som også fortæller, at ambitionen for lufthavnen er at øge antallet af passagerer fra de nuværende 500.000 om året til 1,5 millioner i 2028 og hele fire millioner på sigt.

Om Aarhus Airport

Aarhus Airport har som ambition at forbinde Østjylland med populære storbyer og andre attraktive rejsemål. Med afgange til destinationer i hele Europa sigter lufthavnen mod at imødekomme forventningerne hos det østjyske erhvervsliv såvel som hos fritidsrejsende i lufthavnens optageområde. I 2019 blev Aarhus Airport tildelt prisen ’Airport of the Year Award’ af European Regions Airline Association (ERA). Samme år rundede lufthavnen 500.000 passagerer. Aarhus Airport er ejet af Aarhus Kommune, privat investor Staus A/S, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune. Det tager cirka 35 minutter at nå Aarhus Airport fra centrum af Aarhus.​

En 2+1-vej løsning nu med mulighed for at udbygge til en rendyrket motorvej længere ud i fremtiden er for Lotta Sandsgaard den optimale løsning.

En 2+1-vej hele vejen fra Aarhus til Grenaa vil sende et stærkt signal om, at Djursland selv tror på den udvikling, der allerede er i gang, mener Lotta Sandsberg. Foto: Asbjørn With

Det handler i høj grad om den mentale afstand. Fra Kastrup Lufthavn til København centrum er der en rejsetid på 25 minutter. Men fordi metroen kører fra lufthavn til midtbyen føles det kortere.

Derfor er det vigtigt med en ordentlig vej fra Aarhus til spidsen af Djursland, så alle kan mærke, at der er gjort noget for at gøre det nemt og hurtigt, lyder en af lufthavnsdirektørens argumenter.

- Og så er lufthavnen og adgangen til lufthavnen med til at sikre internationalt udsyn og internationale kompetencer, når medarbejdere fra hele verden og deres familier har let adgang til en moderne lufthavn, siger Lotta Sandsgaard.

Kvalificerede medarbejdere siger nej efter turen

På vej ind i Grenaa ligger endnu af af Djurslands helt store arbejdspladser.

Men når de så har kørt turen fra Aarhus-området til Grenaa, oplever vi desværre, at rigtig mange ansøgere selv siger nej tak

Jørgen O. M. Laursen

Terma laver dele til Danmarks nye kampfly, F35, og beskæftiger over 500 mennesker.

Den historien kan du læse mere om her

- Som virksomhed er der nogle vilkår, der skal være opfyldt, siger fabrikschef Jørgen O.M. Laursen.

Terma i Grenaa er med i front, når det gælder teknologisk præcision og akkuratesse. Terma producerer flere dele til Danmarks kommende kampfly, F35, og hvis specialisterne skal blive ved med at finde til Grenaa, dur det ikke, at selve vejen til og fra bliver den afgørende, negative faktor, mener fabrikschef hos Terma i Grenaa, Jørgen O. M. Laursen. Foto: Asbjørn With

- Energi - gerne grøn energi og medarbejdere. Cirka 400 af vores 530 ansatte bor på Djursland i dag, så det er ikke vores hovedpine. Vi oplærer selv vores medarbejdere til mange af de opgaver, der skal laves.

- Men når det kommer til de mere specialiserede opgaver, så konkurrerer vi med alle andre virksomheder i Østjylland om de rigtige medarbejdere.

- Rigtig mange vil gerne arbejde for os. Jobbet lyder spændende, og Terma har et godt navn og rygte. Derfor kan de godt lide tanke og indholdet i de jobs, vi tilbyder. Men når de så har kørt turen fra Aarhus-området til Grenaa, oplever vi desværre, at rigtig mange ansøgere selv siger nej tak. Simpelthen fordi de ikke kan se sig selv på en så lang biltur i så tæt trafik, som der er i dag, siger Jørgen O.M. Laursen.

Det er især den tunge trafik og de lave hastigheder på rute 15, der afskrækker nye kandidater til de gode job hos Terma.

- Jeg kører selv fra Ryomgård til Grenaa tidligt hver morgen, og det går. Men hvis jeg skal til et møde på hovedkontoret i Lystrup, er det en træls tur. Mængden af især lastbiler stiger hele tiden, og det skaber længere og længere transporttider.

Terma er en af de største arbejdspladser i Norddjurs. De beskæftiger flere end 500 mennesker. Alligevel kan logistik og dårlig infrastruktur hæmme udviklingen, hvis ikke der snart sker noget. Foto: Asbjørn With

- Vi bidrager selv med seks-otte lastbiler til og fra Terma hver eneste dag. Men det er heller ikke den tunge trafik på vejene, der er problemet. Lastbiler frem og tilbage er jo lig med produktion og udvikling, konstaterer fabrikschefen.

Problemet er, at der simpelthen er for lidt plads til alle de mennesker og alt det gods, der hver eneste dag fragtes frem og tilbage på tværs af Djursland.

Problemet bliver kun større

Havnedirektør Henrik Carstensen er nået på arbejde efter en lang tur på rute 15.

Helt basalt er udfordringen, at der mangler mere og bedre asfalt på Djursland

Henrik Carstensen

Han konstaterer, at han næsten hver dag bliver konfronteret med udfordringerne med infrastrukturen på tværs af Djursland.

- Helt basalt er udfordringen, at der mangler mere og bedre asfalt på Djursland, siger han.

Mens han viser rundt på havnens areal passerer den ene lastbil efter den anden. 11 lastbiler på få minutter.

De skal alle sammen ud på landevejen, og havnedirektørens bedste estimat er, at der er godt 250 lastbiler, som kører til og fra Grenaa hver eneste dag.

Dertil kommer alle de lastbiler, der kommer ind med færgerne fra Sverige.

Hvis Grenaa skal blive ved med at kunne håndtere og servicere det stigende antal lastbiltog til og fra Grenaa i fremtiden, kræver det bedre infrastruktur og bedre veje. Det mener alle på Djursland, der bare perifært er beskæftiget med noget, der skal fragtes på vejene. Herunder direktør på Grenaa Havn, Henrik Carstensen. Foto: Asbjørn With

- Jeg bliver hele tiden konfronteret med problemerne omkring infrastruktur af de mange virksomheder heromkring, der udvider og har planer om at udvide. Alene Stena Recycling har i gennemsnit besøg af 100 lastbiler om dagen. De vil gerne neddrosle deres aktiviteter i Roskilde og samle det hele her. Det betyder udvikling men også endnu flere lastbiler, fortæller Henrik Carstensen.

Han vil gerne fortælle virksomhederne og medarbejderne, at der er bedre logistik, infrastruktur og asfalt på vej, og derfor er han også med, når erhvervslivet på Djursland møder finansministeren på mandag.

Fra Vester Alling over lufthavnen i Tirstrup til Terma og Grenaa Havn er der et, og kun ét samlet og stort ønske til finansminister Nicolai Wammen:

- Vores fælles opgave på Djursland og formålet med at trække blandt andre finansministeren til Djursland, er at fortælle og forklare, at vi skal have en 2+1 vej helt til Grenaa. Det er allerede aftalt, at den skal forlænges ud til lufthavnen, men så mangler der bare 19 kilometer.

- Lad os nu tage det hele med en gang for alle, og så fungerer trafikken og transporten på Djursland igen i de kommende mange år. Så kan vi komme videre med udviklingen af vores erhvervsliv og bosætning, siger Grenaa Havns direktør Henrik Carstensen.

Lotta Sandsgaard er ansvarlig for tilgængeligheden til Djursland fra luften, men hun bakker fuldt op om en 2+1 vej fra Aarhus til Grenaa til gavn for stort set alt og alle på Djursland - Også Aarhus Airport. Foto: Asbjørn With

Hvis man fra havnen i Grenaa med udsigt til Kattegat kunne se til Terma i udkanten af Grenaa, lufthavnen i Tirstrup og til entreprenørfirmaet i Vester Alling, ville man kunne se hovederne nikke.

- Løsningen er helt klart en 2+1-vej hele vejen til Grenaa, så det bliver nemt og bekvemt at benytte sig af alt det, Djursland har at byde på. Herunder Aarhus Airports adgang til verden, siger Aarhus Airports direktør Lotta Sandsgaard.

Erhvervslivet på Djursland står sammen om at løfte opgaven med at overbevise politikerne på Christianborg om, at det er Djurslands tur til at få midler til bedre infrastruktur. Foto: Asbjørn With

Henrik Carstensen glæder sig til at tage imod finansministeren, når han lander i Aarhus Airport på mandag ved frokosttid.

- Jeg er glad for, at finansministeren kommer, og det er min oplevelse, at der er forståelse for problematikken, og at vi skal have bedre infrastruktur på Djursland, siger havnedirektøren.

Finansministeren skal overbevises om nødvendigheden af at investere i infrastruktur på Djursland, siger direktør for VAM entreprenørfirma, Allan Hougaard. Foto: Asbjørn With

- Med konferencen vil vi gerne påvirke dem, der tager beslutningerne og som sidder på pengekassen. Opgaven er at overbevise dem om, at det er Djurslands tur nu, siger direktør hos VAM, Allan Hougaard.

Her skal finansministeren overbevises

Infrastrukturkonferencen i Aarhus Airport løber af stablen mandag d. 8. maj 2023 kl. 11.30-16.30

Gennem det seneste år har Business Djurslands’ Infrastrukturgruppe arbejdet med en koordineret, strategisk indsats fokuserende på ét emne: Rute 15. Målet er fremrykkelse af udvidelserne og 2+1 hele vejen til Grenaa.

Grundlæggende er det forbindelsen mellem de to store internationale hubs på Djursland – Aarhus Airport og Grenaa Havn – og med resten af Danmark – vi har fokus på denne dag.

Dagens moderator er Karsten Lauritzen, Branchedirektør, Dansk Industri.

Program 11.30-16.30

11.30 : Arrival

indflyvning og security fra kl. 11.30

Aarhus Airport er vært for en let frokost

Velkomst

Oplæg v/ Finansminister Nicolai Wammen (S)

Paneldebat med Borgmester Jacob Bundsgaard (S), Borgmester Kasper Bjerregaard (V) og Borgmester Michael Stegger Jensen (S) – modereres af Karsten Lauritzen

Kort pause med forplejning

Paneldebat med Aarhus Airport, Terma, Grenaa Havn og DS Smith – modereres af Karsten Lauritzen

Oplæg v/ Næstformand for Transportudvalget Jens Meilvang (LA)

Manifest for konferencen – ved Karsten Lauritzen

Oplæg v/ Historiker og Kulturformidler Casper Clemmensen, Ellevirke – sponsoreret af Grenaa Havn A/S

16.30 : Departure

Business Djurslands program for dagen
Nanna Kalmar fra Ryomgård vandt konkurrencen Unge Forskere 2023. Udover hæderen, følger 15.000 kroner og muligheden for at deltage i EM senere på året. Foto: Thomas Evaldsen

19-årige Nanna er årets unge forsker: - Mit projekt udsprang af nysgerrighed, da jeg så på planterne i mit hjem

Nysgerrighed, da hun så på planterne i sit eget hjem, inspirerede 19-årige Nanna Kalmar til at undersøge, hvor meget kunstigt lys, afgrøder egentligt har brug for i et såkaldt vertikalt landbrug.

For nylig vandt hun så prisen som årets unge forsker for sit projekt, og selvom hun ikke ved, hvad fremtiden bringer, håber Nanna at hun også i fremtiden kan inspirere andre unge kvinder til at gå naturvidenskabens vej.

19-årige Nanna Kalmar fra Ryomgård har altid interesseret sig for natur og videnskab, og slugt alverdens dokumentarprogrammer råt. For nylig vandt hun prisen som årets unge forsker, og hun synes det er fedt, hvis hun i fremtiden kan inspirere andre unge kvinder til at gå naturvidenskabens vej.

Siden oktober har Nanna Kalmar, der er 19 år gammel og bosat i Ryomgård, arbejdet benhårdt på sit forskningsprojekt med håbet om at blive årets unge forsker ved en konkurrence, der fandt sted i København i slutningen af april.

- Det startede som et projektforløb i skoletiden, og efterfølgende forskede jeg videre med vejledning fra min lærer, fortæller Nanna Kalmar.

Det hårde arbejde bar frugt, da Nanna Kalmar først blev udnævnt som vinder i kategorien "Life Science", og derefter som samlet vinder inden for de tre kategorier. Dermed kan Nanna kalde sig årets unge forsker.

- Da de råbte mit navn op, gik jeg nok lidt i sort. Jeg forstod det slet ikke, men min klasse, der var med, sad og hujede ved siden af, siger Nanna Kalmar.

Unge Forskere

Unge forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for børn og unge.

Konkurrencen er delt op i tre underkategorier: Life Science som Nanna Kalmar vandt. 

I Technology vandt Martin Stengaard Sørensen fra Odense Tekniske Gymnasium førsteprisen med sit projekt 'Regenerativ køling af små raketmotorer med forblandet fremdriftsmiddel'.

Alexandra Cortiga fra Bagsværd Kostskole tog førsteprisen i Physical Science med et projekt, der behandler en anti-fouling skibsmaling og benytter genanvendte tungmetaller til at forhindre bevoksning på skibe.

Derudover kåres der en samlet vinder på tværs af de tre kategorier.

Unge Forskere er desuden delt op i en junior og en senior-kategori - hver med samme underkategorier.

Læs mere på hjemmesiden.

Kilde: Unge Forskere

Hun vidste godt, at hun havde et godt projekt, men tænkte også, at mange af de øvrige projekter var bedre.

- Konkurrencen var hård, så derfor var jeg meget glad og overrasket, da jeg rent faktisk vandt, siger Nanna Kalmar.

Kan planterne klare sig med mindre kunstigt lys?

I sit forskningsprojekt har Nanna Kalmar undersøgt, hvor meget lys planter i et vertikalt landbrug har brug for.

- Et vertikalt landbrug er en metode, hvor du dyrker planterne indendørs under kontrollerede i lag oven på hinanden. Det er smart, for det giver mange afgrøder på lidt plads, fortæller Nanna Kalmar.

Metoden bruger samtidig mindre vand end afgrøder, der dyrkes udenfor.

Der er dog også et problem. Metoden bruger nemlig meget strøm.

Derfor har Nanna Kalmar undersøgt, om planterne kan klare sig med mindre lys.

- Jeg blev inspireret, fordi jeg har nogle planter derhjemme, der også har brug for kunstigt lys. Nogle dage glemte jeg at tænde for lampen, og så blev jeg nysgerrig på, om planterne rent faktisk havde brug for lys hele tiden, siger Nanna Kalmar.

Nanna Kalmar bor i Ryomgård med sin tvillingesøster, sin lillebror og deres forældre. Hun går til dagligt på Egå Gymnasium. Privatfoto

Konkret opsatte Nanna Kalmar nogle plastikkasser, der var isoleret med mørklæggende stof, så hun kunne undersøge planterne under forskellige lysforhold.

I 35 dage udsatte Nanna planterne for forskellige lysmængder, og derefter lavede hun beregninger på observationerne, så hun kunne finde den mest effektive metode til dyrkning. Resultatet blev, at Nanna har beregnet en metode, der kan skære op til en tredjedel af energiforbruget.

Resultaterne blev skrevet sammen til en rapport, som Nanna Kalmar sendte ind til konkurrencen Unge Forskere. Her kvalificerede hun sig først til semifinalen og siden finalen, som hun endte med at vinde.

- Min forberedelse gik meget på at sætte mig godt nok ind i mit stof. Der skulle ikke være spørgsmål, jeg ikke kunne svare på, siger Nanna Kalmar.

Nu skal rapporten oversættes til engelsk, for med titlen som vinder af konkurrencen, følger også retten til at deltage ved EM i Bruxelles senere på året.

- Fedt, hvis jeg kan inspirere andre

Nannas lillebror deltog også i konkurrencen - dog i kategorien for yngre deltagere. Og tidligere har Nannas tvillingesøster, Frederikke, også vundet konkurrencen.

- Vi har nok altid været meget optaget af alt muligt videnskabeligt derhjemme, siger Nanna Kalmar.

Sammen med sin tvillingesøster har Nanna slugt dokumentarprogrammer om alverdens videnskab, og det her også gennem en Store Nørd-udsendelse, at de to søstre blev opmærksomme på konkurrencen Unge Forskere.

Med sit projekt undersøgte Nanna Kalmar, om rucola i et vertikalt landbrug kan klare sig med mindre kunstigt lys for at spare strøm. I fremtiden drømmer hun om at forske videre og undersøge lysmængden for andre planter og afgrøder. Foto: Tor Birk Trads

- Jeg tror, vi ret hurtigt satte os for, at vi ville vinde den konkurrence en dag, siger Nanna Kalmar med et grin.

Kort efter vandt Frederikke konkurrencen - til de to søstres store overraskelse.

- Vi vidste jo nærmest ikke, hvad vi lavede. Jeg var slet ikke kvalificeret, så jeg stod på sidelinjen, da Frederikke vandt, og var bare superglad på hendes vegne, siger Nanna Kalmar.

I år blev det så Nannas tur til at vinde konkurrencen - i øvrigt som den første kvinde i syv år, der vandt samlet i Unge Forskere senior-kategorien.

- Jeg synes ikke, man møder så mange kvindelige rollemodeller inden for naturvidenskab, og jeg synes det er lidt fedt, hvis jeg kan inspirere andre unge kvinder, siger Nanna Kalmar.

Til sommer er hun færdig på Egå Gymnasium, og hvad der venter i fremtiden, ved hun ikke.

- Det er nok noget af det, folk har spurgt mig mest om efterfølgende: Hvad drømmer du om at lave i fremtiden? Men jeg ved det ærlig talt ikke, siger Nanna Kalmar med et grin.

Først venter studentertiden og derefter et sabbatår. Herefter vil fremtiden vise, om Nanna Kalmar kaster sig over et studie indenfor videnskab eller fysik eller om hun hellere vil satse på humaniora eller journalistik.

- Muligheden er i hvert fald mange, siger hun.

Marion Vick bliver ny teaterleder på Syddjurs Egnsteater. Pressefoto

Prisen for pasning i en stordagpleje stiger med næsten 1.000 kroner. Egnsteater får ny leder. Brugs kommer ud med stort underskud

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Syddjurs.

Her får du en overflyvning over noget af det, der er sket, siden SyddjursLIV sidst landede i din indbakke.

Ny teaterleder på Syddjurs Egnsteater vil satse på den lokale forankring

Marion Vick kommer fra en stilling på århusianske Teater Apropos. Nu skal hun skabe lokale fællesskaber som teaterleder i Syddjurs. Foto: Asbjørn With

Syddjurs Egnsteater har fået ny teaterleder. Hun hedder Marion Vick, og hun kommer fra en stilling som leder på århusianske Teater Apropos.

Det oplyser teatret i en pressemeddelelse.

Marion Vick er et ikke helt ukendt ansigt på Syddjurs Egnsteater, da hun har samarbejdet med teatret i forbindelse med et coronadagbogsprojekt, der sluttede med ungdomsforestillingen TyveTyve.

Derfor kender hun allerede lidt til både den kommune, hun nu skal arbejde i, og de medarbejdere, hun skal være leder for.

- Under dagbogsprojektet blev jeg bjergtaget af Syddjurs med den smukke natur og den varme jeg blev mødt af i samarbejdet med egnsteatret og de øvrige kulturinstitutioner. Jeg glæder mig til at lære endnu mere om egnsteatret og kommunen, siger Marion Vick i pressemeddelelsen.

Især lokalforankringen er noget af det, Marion Vick vil fokusere på fremover.

- Syddjurs Egnsteater er allerede dygtige til at komme rundt i alle dele af kommunen, og det fundament er for mig vigtigt at arbejde videre med i en kommune, hvor byerne ligger så spredt. Jeg er meget optaget af, hvordan kunst og kultur kan gøres tilgængeligt for alle borgere uanset indkomst, geografi og eventuelt fysiske eller psykiske barrierer, og det fokus vil jeg tage med i mit arbejde på teatret, siger Marion Vick i pressemeddelelsen.

Siden december 2021 har Elisabeth Hübener været konstitueret teaterleder. Ved ansættelsen af den nye teaterleder overgår hun til at være administrerende leder.

Snart skal forældre til børn i en stordagpleje betale næsten 1.000 kroner mere om måneden for pasning

Det bliver dyrere for kommunens forældre at have deres børn i en af de otte stordagplejer. Arkivfoto: Signe Goldmann

På onsdagens byrådsmøde besluttede politikerne sig for at hæve prisen for pasning af børn i en af kommunens otte stordagplejer.

Fra 1. september koster det derfor 3.810 kroner om måneden fremfor 2.930 kroner om måneden - svarende cirka til det, en vuggestueplads koster i kommunen.

Det oplyser Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Forklaringen skal ifølge kommunen findes i, at normeringen i en stordagpleje er højere og at udgiften for kommunen derfor er højere. Forældrebetalingen til en stordagpleje er dog - i øjeblikket - den samme som til en almindelig dagpleje.

De otte stordagplejer blev i 2022 oprettet for at sikre pasningsgarantien. I en stordagpleje er der tre ansatte til otte børn og to gæstepladser, mens der i en almindelig dagpleje er fire børn per voksen plus en gæsteplads.

TV2 Østjylland har talt med Kirstine Bille (SF), der er formand for familie- og børneudvalget.

- Der skal en højere forældrebetaling til, hvis ikke det skal løbe helt løbsk for os, siger hun til TV2 Østjylland.

Forældre, der ønsker at søge et andet pasningstilbud som følge af prisstigningen, kan ifølge kommunen søge ledige pladser til deres børn i vuggestuen eller dne almindelige dagplejer alt afhængig af deres bopæl.

Der er oprettet en stordagpleje i henholdsvis Thorsager, Rønde, Mols, Ebeltoft og Ryomgård samt tre i Hornslet. Ordningen med stordagplejere er tænkt som en midlertidig løsning og vil gradvist blive udfaset i løbet af 2024 og 2025 i takt med, at der bliver ledige vuggestue- og dagplejepladser.

Ryomgårds ældste dagligvarebutik kommer ud af 2022 med et underskud på mere end en million kroner

Superbrugsen Ryomgård kommer ud af 2022 med et underskud, der er til tage og føle på. Arkivfoto fra anden butik: Mads Claus Rasmussen

Der var stort set ikke den dagligvareforretning, der ikke havde økonomiske vanskeligheder i 2022. Priserne steg og folk var mere varsomme med, hvad de brugte deres penge på.

Det mærkede de også i Superbrugsen Ryomgård, hvor uddeler Thomas Koustrup for nyligt har præsenteret det værste regnskab i brugsens historie på en generalforsamling.

Det skriver Adresseavisen Syddjurs.

Selvom der - med benzinsalg - var en omsætning på 53,6 millioner kroner, var underskuddet på 1,3 millioner kroner. Det er det største underskud, Superbrugsen Ryomgård har haft.

Uddeleren mindede om, at underskuddet skal ses i sammenhæng med en solid egenkapital på 7,7 millioner kroner.

- Uanset at de svære tider har ramt hele dagligvarebranchen, og vi har været underlagt den samfundsmæssige udvikling med inflation og stigende energipriser samt store bidrag til kædesamarbejdet, så betragter vi naturligvis resultatet som utilfredsstillende, lød det på generalforsamlingen fra bestyrelsesformand Leif Jakobsen ifølge lokalavisen. 

Der er nu i samarbejde med Coop igangsat en handlingsplan, der skal tage hånd om problemerne.

- Men med de hårde tider, vi er inde i, er det afgørende, at vi alle bakker op om vores egen lokale butik og handler lokalt, siger bestyrelsesformand Leif Jakobsen på generalforsamlingen.