Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

"Kære Mor" hedder klummen i Femina, hvor Karen Straarup og hendes mor Lene Straarup deler tanker om moderskabet. I dag bor de også under samme tag i Knebel. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

De særlige dage er særligt svære

Glædelig mors dag!

Dette lidt atypiske SyddjursLIV-nyhedsbrev er dedikeret til alle de kærlige og hårdtarbejdende mødre derude. Og også til dem, der ikke længere er i blandt os.

For selvom mors dag er en fejring, er denne dag for nogle både svær og ambivalent. Selv mistede jeg min mor for fire år siden, og siden har mors dag faktisk bare givet mig ondt i maven, fordi dagen gør min mors fravær endnu mere tydeligt. Så kan man let føle sig ensom.

Men jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan. Derfor har jeg taget en snak med forfatter Anna Dyhr fra Mørke, der sidste år udgav bogen "Man forsvinder ikke bare" om, da hun for seks år siden mistede sin mor. I dette interview taler vi om at være i dyb sorg, om at føle sig misforstået af omverdenen og om hvordan døden kan gøre livet endnu smukkere.

For siden da er jeg selv blevet mor. Og det har skabt både nye glæder og sorger. Som Anna Dyhr for nylig skrev til mig i en SMS: "Åh, mors dag er også ambivalent for mig. Alle de der særlige dage, de er bare særligt svære."

Savnet og sorgen bunder jo i den enorme kærlighed, der er forbundet med forældreskabet, hvilket leder mig videre til dagens næste historie.

For det lignede nærmest en reklame for VisitDjursland, da jeg besøgte Karen Straarup på hendes fødegård. Hun flyttede fra karriereræset København hjem til roen og naturen i Knebel, hvor hun i dag bor med sin mand og tre børn - og deler tag med sine forældre. Hendes bror er flyttet ind på nabogrunden, og i den lille familielandsby hjælpes de ad med at hente, bringe, trøste og kramme de i alt fem børn i alderen 2-9 år, der bor på gården.

- Udgangspunktet var, at jeg flyttede for mine børns skyld. Jeg ville gerne give dem det, jeg har fået i min opvækst uden for byen og tæt på bedsteforældre. Men på bagkant har jeg opdaget, at livet her var alt det, jeg selv længtes efter, fortæller Karen Straarup.

Læs historien her, og bliver klogere på glæderne - og udfordringerne - ved bo tre generationer under samme tag og om, hvorfor Mols, ifølge Karen Straarup, giver plads til at være kreativ på en helt anden måde, end storbyen gør.

Endelig slutter vi med en opløftende nyhed, der relaterer sig til moderskabet: Mødrehjælpen har stiftet en lokalforening, der dækker både Syd- og Norddjurs og har nu åbnet deres første butik på Djursland. Jeg har selv været en big spender i flere af Mødrehjælpens butikker, fordi man simpelthen får tøj af fin kvalitet for få penge - og samtidig støtter man andre mødre. Det er jo win-win!

Nu vil jeg ikke tage mere af din tid på denne solrige mors dag.

God læselyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Anna Dyhr er forfatter og udgav sidste år en boget om morens dødsfald. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Forfatter Anna Dyhr gik i sort, da hendes mor døde: - Der er ikke et quick fix. Det eneste man har brug for, er tid.

Forfatter Anna Dyhr udgav sidste år bogen "Man forsvinder ikke bare" om hendes mors dødsfald. Bogen var mange år undervejs, for efter moren døde, gik Anna i sort. I flere år kunne hun hverken læse eller skrive, det der altid havde været hendes livline. Herfra startede år 0, et nyt liv.

For mig begyndte år 0 i 2019, da min mor gik bort, pludseligt og brutalt. I dette samtale-interview taler jeg med Anna Dyhr om døden, sorgen, ensomheden, frygten og om det er en menneskeret at begå selvmord. Vi taler også om, hvordan man kommer tilbage til livet og om at møde sin mor som en fugl.

Både Anna Dyhr og jeg mistede vores mødre, da vi var midt i 20'erne. Hver for sig har vi oplevet det mørke og den ensomhed, der følger med sorgen. I denne samtale undersøger vi, hvordan man rummer sorgen og hvordan man finder tilbage til livet.

Når døden indtræffer, standser tiden. Ikke tiden i verden. Men tiden indeni den efterladte, der oplever alting suse forbi, mens man selv er fanget. Ude af stand til at flytte sig. I dét øjeblik ved man, at ens verden aldrig bliver den samme igen. Dødsfaldet starter en ny tidsregning for den efterladte.

- Det tidspunkt blev mit år 0. Fordi fra da af anede jeg ikke, hvem jeg er. Det skulle jeg finde ud af. Jeg følte mig som en anden. Fremmedgjort, siger 33-årige forfatter Anna Dyhr.

Nu er det syvende år i Anna Dyhrs nye tidsregning, efter politiet bankede på hendes hoveddør for at fortælle, at hendes mor var fundet død i sin lejlighed.

Sidste år udgav den lokale forfatter bogen "Man forsvinder ikke bare" om den kaotiske uvirkelighed, der opstod efter morens død. Men det tog hende mange år at skrive den, for efter dødsfaldet mistede hun både evnen til at skrive eller læse. Først nu er hun "vågnet", fortæller hun. Vågnet fra den dybe sorg.

- I dag er jeg et mere afbalanceret sted. Det var egentlig det sted, jeg havde håbet at være på fra starten af, siger Anna Dyhr, der bor i Mørke.

- Jeg er blevet min egen dødelighed bevidst. Og mine menneskelige vilkår. Det er jo den opgave, man sidder med som efterladt. Det er svært, når folk omkring én ikke forstår, at man ikke er "kommet videre". Men der er ikke et quick fix. Jeg havde brug for tid. Og når folk spørger, "tid til hvad?" Jamen, faktisk til ikke en skid. Til at være. Til at sidde i mit hul.

Og netop derfor er det vigtigt at tale om sorgen. Så dem, der sidder i et hul ikke skal føle sig alene - og for at fortælle, at livet bliver lysere igen, om end det er et nyt og andet liv.

En samtale om sorg

Sorg er ikke bare hårdt, fordi man har mistet en, man elsker, men også fordi, mange føler sig ensomme i sorgen.

Sådan havde Anna Dyhr det, efter hendes mor døde for seks år siden. Det var en af grundene til, forfatteren udgav bogen "Man forsvinder ikke bare". Derfor taler vi i dette samtale-interview om chokket, den tunge sorg, ensomheden, omverdenens uforståelse, bearbejdelse, om hvorvidt man har ret til at begå selvmord, og hvordan man igen finder tilbage til lyset i livet? Eksempelvis gennem nære relationer og naturen.

Både Anna Dyhr og jeg har nemlig mistet vores mødre, mens vi var midt i 20'erne. Derfor ved vi, at det er vigtigt at tale om det, selvom det er svært. For måske sidder der en derude, og læser Annas bog eller artiklen her, og føler sig en smule mindre ensom.

De fremhævede citater gennem artiklen er udpluk fra bogen "Man forsvinder ikke bare."

En tilstand af stilstand

Jeg møder Anna Dyhr til en gåtur i Rønde Bypark, og jeg må hellere bekende kulør, hvad angår min egen aktie i dette emne. For jeg har også mistet min mor, og som Anna og jeg hurtigt bliver enige om, at der er en særlig samhørighed, når folk i sorg møder hinanden. Et forståelsesfællesskab.

Jeg vil gå systematisk til værks, jeg vil indskrive alt det her ord for ord. Jeg vil ikke redigere. Det skal ikke forskønnes. Kan alt det her bruges af andre, så de kan få øje på livet, mens det er der?

I de første fjorten dage efter morens død nedskrev Anna Dyhr alt, hvad der skete, og klamrede sig til et konstant behov for at handle.

- Skriften blev mit konkrete værktøj til at overleve. Til ikke at miste mig selv.

Vidste du fra starten, da du skrev ned de der dage efter hendes død, at det ville blive til en bog?

- Det havde jeg en fornemmelse af. Jeg følte, at jeg sad med noget, som er et vilkår for os alle, og hvis jeg giver det fra mig, så kan andre forhåbentlig have gavn af det. Jeg vidste bare ikke, hvordan det skulle vinkles, jeg kunne slet ikke navigere i det. Navigere i mit eget hoved.

Da hun efter to uger lagde kuglepennen fra sig, lukkede hun fuldstændig ned.

- Jeg fik det bare rigtig dårligt. Jeg blev så kognitivt udfordret, at jeg hverken kunne læse eller skrive. Jeg bruger skriften til at reflektere og forstå ting, så hvis jeg mister mit sprog, går jeg i sort.

Hvis jeg ikke var så trist, ville jeg så opleve himlen som lyseblå?

- Det var som om, jeg ikke kunne se nogen skønhed. Jeg kunne ikke lægge mærke til lyset eller fuglene. Jeg havde en følelse af at være fuldstændig frakoblet. Der var ingen jordforbindelse. Jeg anede ikke, hvad der skulle ske. Det kunne gå i alle retninger. Jeg vidste ikke om jeg ville gå i opløsning. Hvem er jeg? Hvad skal jeg? Hvad vil jeg egentlig?

- jo mere facetteret relation, jo mere facetteret relation, siger Anna Dyhr. I årene op til morens død havde Anna ikke kontakt til sin mor. Derfor forstod folk omkring hende ikke, at sorgen var så voldsom. For Anna blev sorgen - og især skyldfølelsen - kun endnu værre, fordi relationen var så kompliceret.Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Oveni sorgen følte hun sig misforstået og alene i en verden, hvor folk omkring hende forventede, at hun snart kom videre.

- Nogle af mine venner sagde til mig, at de ville have den gamle Anna tilbage. Hun var sjovere. Jeg savnede jo også den gamle Anna, men hun fandtes ikke mere. Man bliver ikke bare den samme igen, fortæller hun.

- Jeg havde virkelig en utilstrækkelighedsfølelse. Alle havde bestemte forventninger til mig. Men jeg kunne ikke give folk det, de ville have.

Mødte du aldrig forståelse for, at du ikke kunne være den samme, når din mor var død?

- Nej. Ikke særlig meget. Jo, af andre sorgramte. Og det er jo pudsigt. Når folk selv har mistet, og de hører at hun døde i slutningen af 2017. Så vil folk, der selv har været i sorg, typisk sige, "det er ikke lang tid siden," selvom det er fire eller seks år siden. Men folk, der ikke kender sorgen, forventer, at du er videre.

Så der er ikke meget plads i vores samfund til at være i sorg?

- Det er som om, samfundet forventer, at det bare går over. At man bare skal videre. Jeg følte mig så misforstået. Og jo mere misforstået jeg følte mig, jo mere ensom følte jeg mig. Og det blev bare værre og værre.

Hvordan kom du ud af den spiral?

- Nogle relationer har jeg måttet vælge fra, og nogle af dem har jeg genoptaget senere. Men det blev også en meget konkret følelse for mig, at jeg skulle væk, jeg skulle ud. Altså ud i naturen. Jeg kunne ikke være i de rammer, jeg plejede at være i. For de mindede mig hele tiden om, at jeg ikke kunne holde ud at være i det.

Anna Dyhr

Debuterede med romanen "Købekælling" på forlaget Jensen og Dalsgaard i 2017.

Udgav i 2022 bogen "Man forsvinder ikke bare" om sin mors død.

Anna Dyhr er født 1990 i Haderslev. Opvokset ved Århus og nu bosat i Mørke, hvor hun bor sin kæreste og søn på 13 år.

- Min mor er en glente

Det svære ved sorgen er, at den ikke forsvinder, bliver vi enige om. Man kan ikke arbejde den væk. Handle sig ud af den. Måske kan man distrahere sig selv for en tid, men den lever stadig i én og vil altid finde frem igen.

- Det var fuldstændig forfærdeligt at være i ensomheden og intetheden, men det var nødvendigt. Det kan jeg se nu.

I naturen, væk fra forventningerne, fandt Anna Dyhr plads til bare "at være" i det, der føltes forfærdeligt.

- Jeg begyndte at tage mere ud i naturen. Der er en eller anden nærhed. Jeg er nærmest blevet sådan en naturnørd, siger Anna Dyhr med et smil.

Mor, du lærte mig at bemærke og beskue, værdsætte de små, nære elementer. Detaljerne. I dagbøgerne. Alle de øjeblikke, vi fæstnede. Vi havde ikke meget, men det blik, de øjeblikke, havde vi, og vi havde alt.

- Naturen har været et kæmpe modspil til de sorgfulde følelser, der var indeni mig. Jeg vekslede mellem helt diametrale modsætninger indeni mig, had og kærlighed, glæde og sorg. Jeg har haft nogle øjeblikke, især på Mols, hvor det hele var så smukt og fantastisk, og bagefter er jeg løbet hjem, hvor alt bare har føltes så sort. Jeg har fået blikket op for skønheden i det simple. I naturen.

Hun stod i Mols Bjerge og råbte ad himlen, fortæller hun, mens hun så ud over havet.

- Jeg blev ved med at råbe "hvorfor?" For jeg kunne bare ikke forstå det.

Kunne naturen give dig svarene?

- Der findes jo ingen svar i døden. Men alligevel synes jeg, at jeg fandt noget af det, jeg søgte. Naturen begyndte at sende mig hilsner fra min mor forskellige steder. Jeg går mere og mere op i fugle, ligesom min mor, og jeg er blevet helt overbevist om, at min mor er en glente, siger hun og griner.

- Jeg ved godt, det lyder skørt. Og sådan noget har jeg aldrig tænkt før. Men nu, når jeg ser en glente, så føles det bare rigtigt. Så føles det som hende. Jeg er blevet tætte venner med en, der også har mistet sin mor. Og da jeg fortalte hende om glenten svarede hun, "jeg mødte lige min mor den anden dag. Hun er en buk." Hun forstår det 100 procent.

Naturen har også været det sted, hvor Anna Dyhr kunne dele sorgen med sin i dag 13-årige søn Theo.

- Det er svært at tale med et barn om døden. Så vi har skabt nogle ritualer sammen. Jeg tager ham med ud i naturen. Så tager vi snacks med ud i Mols Bjerge, for at mærke naturen, se på fugle og tegne på sten, og på vej derud hører vi musik, mormor kunne lide.

- Nogle gange sender han et billede af en glente og skriver "mormor har lige øje på mig i dag".

- Liv, for fanden. Han er liv!Det er ikke let at skulle være mor, søster, papmor og alle mulige andre ting, mens man selv er i sorg. Men at have et barn midt i mørket, er livsbekræftende, fortæller Anna Dyhr. En kæmpe gave.Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Fordømmelse og kompliceret forhold

For Anna Dyhr er det også blevet vigtigt at "tale" med sin mor. Ikke bare i naturen, men alle vegne.

- Nu hilser jeg lige på min mor, når jeg går ind på mit kontor. Eller hvis det er en svær dag, så snakker jeg lidt med hende og fortæller, at jeg ville ønske hun var her til at hjælpe mig. Det er rart, siger hun.

- Men jeg skulle nå over det punkt, hvor jeg ikke selv dømte min egen sorg. Hvor jeg bare lod mig selv være i den, fortæller Anna Dyhr.

Hvordan dømte du den?

- Jeg ville gerne dyrke forholdet til hende, men jeg tænkte, at man kan da ikke tale med de døde. I starten tænkte jeg, "fuck, NU er jeg bims". Det handler nok også om min frygt for at blive psykisk ustabil eller syg ligesom min mor.

Jeg orker ikke fordømmelsen af dig, at jeg skal dømmes, og min sorg forsømmes.

Anna Dyhr havde et kompliceret forhold til sin mor. Som barn boede Anna med sin mor og bror i et lejlighedskompleks i Lystrup. Moren var syg gennem hele deres barndom, hvor hun ofte var indlagt på psykiatrisk, og allerede som 12-årig måtte Anna ofte sørge for sig selv.

Derfor beskriver hun også, at have levet mange år i en "vente-sorg."

- Det var ikke fordi, jeg havde en forventning om, at hun ville dø. Men jeg har bare været så bange for det mange gange. Når jeg kom hjem fra skole, tænkte jeg ofte, hvad nu? Er hun indlagt, og kommer hun mon hjem?

- Men selvom vi i de sidste år var fjerne fra hinanden, så har vi jo også været meget tætte i perioder. For vi var jo bare os. Derfor var hun også min bedste ven.

Nu klippes navlestrengen. Der er ingen vej tilbage. Men ikke engang et farvel, mor?

Da moren blev fundet i sit hjem, havde hun ligget i en uge. Den præcise dødsårsag er ukendt.

- I min optik valgte min mor livet fra. Det er meget voldsomt at sidde tilbage med. For man har jo altid en forventning og håb om, at det bliver godt igen. At hun får det bedre, og at vi skulle finde ud af det.

Tror du sorgen er sværere, når det er et selvmord?

- Jeg tror, der er nogle generiske ting ved sorgen. Alle håber jo, at det kunne være anderledes. Men ved et selvmord er der bare en stor uvished. Det sidder jeg i hvert fald med.

Jeg ved, at jeg kan ende som dig. At livet er overlevelse, det handler om det rette valg for at undgå det ultimative fald. Medmindre. Det er alles ret at stoppe livet, hvis det vitterligt er det, man ønsker. Hvornår er man i stand til at vurdere det?

Er selvmord en menneskeret?

Samtidig sidder Anna Dyhr tilbage med en anden frygt. Frygten for den psykiske sygdom og for at begå selvmord. Studier viser, at suicidal adfærd er arveligt og kan gå igen i flere generationer af en familie, fordi et barn af et selvmord "lærer", at det er en løsning. Annas morfar begik også selvmord.

- Jeg tænker meget over, hvad jeg giver videre til min søn. At det måske også er en drift i mig. Og det er nok også derfor, jeg er bange for at føle mig skør, fortæller hun og understreger, at hun på ingen måder føler sig selvmordstruet.

Det handler om frygten for at komme langt ud.

Mor er ikke længere fanget i kroppens og psykens smerte. Hun er sat fri. Måske har hun sat mig fri. Jeg håber, det er sandt. At du er et sted, hvor du ikke dømmes og fordømmes som i livet. (...) Du fortjener så meget mere, end hvad et jordisk liv kunne tilbyde dig.

- Men jeg tænker egentlig, at min mor gerne ville livet. Hun ville det raske liv. Hun ville det så gerne, at hun valgte det fra. Fordi det var ødelæggende, at hun ikke kunne det. Jeg tror ikke - selvom jeg tidligere har følt det - at det var et fravalg af mig, men af den ødelagte relation. Hvis jeg hele tiden gjorde min søn ondt, så håber jeg et eller andet sted også, at jeg ville trække stikket. For jeg skal da ikke ødelægge hans livsglæde.

Er det ikke også lidt farligt at tænke, at du håber at kunne tage det valg? Det er det samme som at sige, at man kan komme helt derud, hvor der ikke er andre udveje. At det er den menneskeret at kunne vælge livet fra.

- Det synes jeg også, er meget reelt. Jeg mener, at jeg bliver nødt til at respektere min mors valg. For jeg vil ikke tvinge hende til at blive her, hvis hun lider. Også fordi jeg synes ikke, hun fortjente det liv, hun havde.

Det lyder som om, det er din måde at acceptere det på? Og som om der faktisk er noget kærlighed i den accept?

- Ja, der er meget kærlighed. I de første år var jeg selvfølgelig helt desperat og knust, og jeg tænkte tusind gange, alle de der "Hvad nu hvis"-tanker. Hvis jeg nu havde besøgt hende? Ringet? Gjort noget, der kunne ændre det. Og jeg selvfølgelig ville hellere have, at hun var her i dag, og så tage alt det der gak og gøgl med. Men det var ikke det, hun ville under givne omstændigheder.

Tanker om selvmord - sig det højt

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt ved at kontakte Livslinjen. Uanset hvor mørkt, det hele kan føles, så er der hjælp at hente. Det vil aldrig være bedre for andre, at du ikke er her. Tværtimod!

Frygter du for andres mentale helbred, så vær ikke bange for at spørge ind. Det er en udbredt misforståelse at snak om selvmord og selvmordstanker fremmer selvmord - det er faktisk modsat. Kun ved at tale om det, kan vi aftabuisere tankerne og hjælpe hinanden.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05, ligesom du har mulighed for at chatte med Livslinien via rådgivningens hjemmeside livslinien.dk. Bliv klogere på fakta og myter om selvmord her.

Følte du skyld?

- Ja, meget. Jeg kan huske, at min søn sagde, "det er jeres skyld, mormor er død." Og det var faktisk en lettelse, for det var det, jeg følte. Alle andre sagde til mig, at det måtte jeg ikke tænke eller føle. Men hvad betyder det overhovedet? Okay, så lader jeg da lige være med at tænke og føle det. Men man jo ikke bare rationalisere følelser på den måde.

Men kan du se, at folk måske har sagt det af kærlighed?

- Ja. Jeg er jo nået frem til en anden overbærenhed i dag, både mod mig selv og i forhold til andre. Jeg kan godt se nu, at folk vil mig det godt. Det er jo også derfor, de hele tiden vil have ,jeg får det bedre, selvom jeg føler mig misforstået over ikke at få lov til at være i min sorg.

Jeg har svigtet min mor. Jeg vidste, du var syg. Det er sandheden. Du er død. Det er virkeligheden.

Døden giver gaver til livet

Først to år efter dødsfaldet kunne Anna Dyhr læse de sidevis af noter, hun skrev i dagene efter.

- Da jeg stille og roligt begyndte at "vågne op", begyndte jeg også at skrive igen, fortæller hun.

- Jeg havde egentlig sendt noterne ind til forlaget præcis, som de var, fordi jeg havde et behov for at dele den meget umiddelbare oplevelse, jeg havde haft efter dødsfaldet. Da jeg senere læste det , kunne jeg sagtens se, at det var virkelig rodet, og at jeg bare havde plapret, så jeg gav mig til at gennemskrive det hele.

- Jeg havde brug for, at folk stillede spørgsmål, der var konkrete. Man skal ikke spørge "hvad kan jeg gøre for dig?" Hellere spørg "Vil du have en kop kaffe? Eller et kram?". Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Udover at bruge skriften til selv at bearbejde sin sorg, håber hun også, at andre kan bruge hendes ord til at være i deres sorg.

- Allerede fra starten håbede jeg på, at teksten ville blive en spejlingsflade for andre i sorg.

Har du fundet ud af, om andre sorgramte har kunnet bruge dine ord?

- Folk bliver rørte, når jeg er ude at læse op. De kan genkende de følelser, jeg beskriver. Og jeg håber jo, at det gør, at de føler sig en my mindre ensomme. Det var jo også en del af mit projekt, fordi jeg har vittigligt ikke lyst til, at nogen skulle føle den ensomhed, som jeg har følt.

- Men jeg ved jo også, at hvis man er totalt chokeret og kriseramt, så vil man nok heller ikke kunne læse sådan en bog. Jeg kunne også først selv læse det nogle år efter.

Det hænger måske også sammen med det, du sagde i begyndelsen: Der er ikke noget quick fix. Man kan ikke læse sig ud af det, man skal acceptere tiden. Hvordan tror du, vi - der kender sorgen - kan hjælpe andre sorgramte?

- Jeg tror, at man skal blive ved med at prøve at søge udtryk. Enten rent kunstnerisk, gennem sproget, ved at lave interviews, podcast, billeder og blive ved med at give det plads. For hvis det får alle mulige udtryk, så matcher det forhåbentlig den enkelte på et eller andet tidspunkt.

Kommer du selv til at skrive mere om sorg?

- Det er som om, jeg slet ikke kan lade være. Nu er der igen sneget sig en hovedperson ind i min bog, som har mistet sin mor. Det er ikke min mor, men alligevel. For når man har mistet, fylder det bare utrolig meget i ens liv.

Jeg ville gerne, at du kunne se mit voksenliv lige nu, mor. Ingen indlæggelser. Ingen medicin. Jeg har den dejligste søn. Jeg er forfatter.

Det er også vigtigt at videregive til andre sorgramte, at sorgen bliver nemmere at leve med med årene, selvom det ikke føles sådan i begyndelsen.

- Jeg er blevet et mere helt menneske. Men jeg har sorgen med mig. Det er jo ikke sådan, at det er "gået over". Jeg har min mor med mig hele tiden, føler jeg.

Og måske endnu vigtigere er, at selvom man som efterladt altid hellere ville have haft sin afdøde, betyder det ikke, at døden er forgæves.

- Jeg ved godt det lyder som en kliché, men jeg føler, jeg har fået meget med mig. At livet har givet mig en masse gaver, fordi jeg nu somme tider føler en større glæde ved livet. Kontrasterne mellem det svære og det skønne er større nu. Men det betyder også, at jeg sætter pris på kærligheden og de små ting på en helt anden måde end før. Det føles som en dybde, jeg måske ikke havde før.

Karen Straarup flyttede fra København til Knebel for at bo sammen med sine forældre på den gård, hun selv voksede op på. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Karen droppede storby-livet for at vende tilbage til det fælleskab, hun voksede op i: I dag bor tre generationer under samme tag i Knebel

Kunne du forestille dig at dele adresse med dine forældre?

Det gør Karen Straarup, der flyttede sin familie fra en lille lejlighed i København til en stor præstegård i Knebel. Og ikke bare hvilken som helst gård, men det sted, hun selv er vokset op. Da hun så "til salg"-skiltet begyndte det som en joke, men under et døgn senere havde de underskrevet kontrakten og nu bor de tre generationer under samme tag. I dag samarbejder de om alt fra de private sorger og glæder til hønsehuset og køkkenhaven.

Selvom afstanden til storbyen i begyndelsen var skræmmende, har det for Karen Straarup vist sig at være netop den landlige idyl, der har reddet hendes karriere. Det har givet ro til at fordybe sig, være kreativ, søge fællesskabet og finde ind til den glade amatør, hun var som barn.

Karen Straarup flyttede fra København til sin barndomsgård i Knebel for at bo side om side med sine forældre og storebror. De tre familier lever som i en lille landsby med arbejdsfællesskaber og fælles børnepasning. I kontrast til storbyens muligheder og professionelle scener er der her plads til at være "glade amatører," hvor man drives af lysten og fællesskabet.

Det blev en skæbnesvanger julidag i 2017, da Karen Straarup og hendes familie kørte ad Mols' snoede landeveje.

Familien var på vej fra deres sommerhus i Helgenæs tilbage mod lejligheden i København, og tankerne om at flytte til Jylland for at komme tættere på bedsteforældrene og få mere plads, var begyndt at spire i dem. Men de kiggede egentligt kun på huse i Aarhus.

På deres vej gennem landskabet, bemærkede de alligevel et "til salg"-skilt ved en gammel præstegård i udkanten af Knebel. Det var dog ikke hvilken som helst gård. Det var Karen Straarups barndomshjem.

- Det begyndte som en joke, hvor jeg sagde, at der kunne vi jo også flytte ind. Jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle tilbage til Mols. Men alligevel ringede jeg til ejendomsmægleren, der fortalte, at der allerede lå et bud. Vi fik ét døgn til at se gården og beslutte os, fortæller hun.

Og så gik det stærkt.

For to dage efter lagde familien både et bud og satte en underskrift, og snart flyttede ikke bare Karen Straarup, mand og børn ind på gården, men også hendes forældre.

Med hver deres del af huset, men under samme tag, bor de tre generationer dør om dør. Siden er Karen Straarups bror og hans familie flyttet ind i nabohuset.

- Det er nærmest som en lille landsby, fortæller 36-årige Karen Straarup, der i dag arbejder som selvstændig med base på gården i Knebel.

- Udgangspunktet var, at jeg flyttede for mine børns skyld. Jeg ville gerne give dem det, jeg har fået i min opvækst uden for byen og tæt på bedsteforældre. Men på bagkant har jeg opdaget, at livet her var alt det, jeg selv længtes efter.

Familien deler mere end bolig. Sammen holder de både høns og køkkenhave. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Omvandrende triggere

- Min første tanke var, at jeg ikke skulle bo under samme tag som dig, siger Erik Møller, Karen Straarups far, der går rundt og luger i den fælles køkkenhave. Han ser op på sin datter med et smil og fortsætter:

- Jeg tænkte bare, at jeg ikke skulle bo så tæt med mine børn, at jeg var afhængig af deres liv. Jeg skal have mit eget liv. Men så tog vi ud og besøgte gården sammen, og så gav det bare sig selv.

- Tag den der, så ligner det rent faktisk at du laver noget, siger Erik Møller til sin datter, da jeg foreslår at tage et billede i den fælles køkkenhave, hvor familierne dagligt mødes. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Familien - Karen, hendes forældre og to brødre - boede på gården fra 1987 til 2001, hvorefter de flyttede til Aarhus. Erik Møller var dengang sognepræst på Mols og er i dag pensioneret. Men selvom børnebørnene bogstavelig talt bor i hans baghave, har han nok andet at se til som musiker og engageret i blandt andet Magiske Mols, kulturfestivalen i Vrinners.

- Lige omkring tidspunktet, hvor vi traf det her valg, blev der skrevet mange artikler om det at bo flere generationer sammen. I dag er det atypisk, men man skal jo ikke mange generationer tilbage, før det var normalen, siger Karen Straarup.

Foruden adresse deler familien også køkkenhave, hønsegård og har flere projekter på vej på det uendelige udeareal. Familierne lever egentlig hver deres liv, fortæller hun, men mødes hver eftermiddag rundt i arbejdsfællesskaberne.

Erik Møller er tidligere sognepræst på Mols. I dag har han travlt som pensionist i familiens køkkenhave som engagerede i diverse lokale kreative foreninger. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

- Vi henter, bringer, passer og krammer hinandens børn. Vi fejrer hinandens sejre og trøster, når livet er svært, siger Karen Straarup.

- Vi hjælper hinanden meget. Ligesom mine forældre hjælper med at passe mine børn, hjælper jeg også dem i takt med, de går ind i alderdommen. Det er sommetider besværligt at være forpligtet overfor hinanden på den måde, men det er meningsfyldt.

Lene Straarup, Karens mor, er for nylig blevet selvstændig psykolog med klinik i hjemmet på præstegården. Derfor bruger Lene og Karen hinanden til at sparre om livet som selvstændig, og har derudover lavet den fælles klumme "Kære mor" i Femina, hvor de udveksler breve om moderskabet og livet.¨

Selvom Karen Straarups mor bor inde ved siden af, skriver de breve til hinanden. De har nemlig en klumme kaldet "Kære mor" i Femina. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

- Vores relation er virkelig vokset. Mine forældre er ikke længere bare forældre for mig, vi samarbejder også om en masse ting, siger Karen Straarup.

Selvom familiekollektivet i de naturskønne omgivelser ligner en reklame for Mols, er hverdagen selvfølgelig ikke bare fryd og gammen.

- Man skal virkelig være rummelig og tilgivende for at kunne bo med sin familie. Vi er jo omvandrende triggere for hinanden, griner Karen Straarup.

- Men der er udfordringer i alle relationer og familier. Og når man bor sådan her, bliver man tvunget til at være ærlig. Vi har virkelig lært at tale om tingene, tilføjer hun.

Herfra min verden går

- Jeg tror, der er en enkelt kop kaffe tilbage på kanden, siger Karen Straarup og rækker ud efter filterkaffen for at skænke i mit krus. Vi sætter os udenfor i den gamle konfirmandstue, som i dag huser et kontorfællesskab med hende, broren og fire andre selvstændige.

- I begyndelsen tænkte jeg da over, "hvor kan jeg egentlig få en café latte?" Men jeg har ikke fortrudt det en eneste gang. Jeg skal aldrig tilbage til storbyen, selvom jeg elskede den tid, jeg boede der, siger hun.

Ved siden af hovedbygningen ligger den gamle konfirmandstue, som i dag er omdannet til at kontorfællesskab, hvor seks forskellige selvstændige holder til og giver et symbolsk beløb til kaffekassen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Da Karen Straarup i 2019 flyttede tilbage til Mols efter 13 år i København, var hun ansat som chef for P3 Podcast med efterhånden mange prisvindende medieproduktioner i bagagen, mens hendes mand havde job i Nordvest.

- Jeg tog til København tirsdag til onsdag og min mand tog derover onsdag til torsdag. Han afleverede børnene i institution onsdag morgen, så hentede mine forældre dem og jeg kom hjem om aftenen.

Hun beholdt jobbet i et par år, for "langsomt at hive plastret af".

- Jeg var virkelig glad for mit job, men nok også lidt bange for at blive glemt. Folk i København og branchen havde virkelig svært ved at forstå mit valg om at flytte, og det føltes lidt som om, at hvis man flyttede til Jylland betød det, at man opgav sin karriere.

Men da hun i 2021 gik på barsel med sit tredje barn, blev pendlerturen for meget. Derfor sagde hun op for at blive selvstændig.

- Jeg havde jeg brug for, at mit liv var her. For det er herfra min verden går. I dag føler jeg at have bevist, at det sagtens kan lade sig gøre. Nu bliver folk i København inspirerede, når de hører om det. Og hvis jeg ikke var flyttet herud, tror jeg aldrig, jeg havde fået det tredje barn. Det er helt vildt at tænke på. Nu kan jeg jo ikke forestille mig andet.

I kontrast til det travle chefjob arbejder hun i dag maksimalt 30 timer om ugen som selvstændig idé- og konceptudvikler, underviser og konsulent med en bred palette af podcast-relaterede opgaver.

- Det er som om, jeg har ro til arbejdet på en helt anden måde her. Her er plads til at kigge indad og fordybe mig. Jeg har nærmest en følelse af, at det har reddet min karriere at flytte herud.

Det er som om, jeg er blevet forbundet med noget vigtigt, som jeg havde glemt, at jeg havde brug for, siger Karen Straarup om at bo i den naturskønne landsby Knebel. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Glade amatører

I baghaven støder vi på en gigantisk blodbøg, der har levet her i årtier. Måske århundreder. Og den var her selvfølgelig også, da Karen Straarup boede her som barn.

- Jeg bliver stadig beruset hver eneste dag af det her syn, siger hun.

- Jeg elsker landskabet og jeg ser årstiderne på en helt anden måde. Det er som om, jeg er blevet forbundet med noget vigtigt, som jeg havde glemt, at jeg havde brug for.

Bag hovedbygningen er der i stor have, der synes at fortsætte så langt øjet rækker. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Karen Straarup følte, at hun var ved at miste sig selv. Hun var drænet for energi. For som børnefamilie med og to fuldtidsjobs får man ikke mange pauser i storbyen, fortæller hun.

- Det har været helt afgørende for mig og min kreativitet at få et andet tempo i mit liv, som jeg har fået herude. Det er også det, jeg gerne vil give mine børn.

- I byen har man alle muligheder i verden. Ballet, børnecroquis og alt hvad hjertet begærer. Der er så mange individuelle løsninger. Sådan er det ikke herude. Det lyder måske lidt som en kliché, men her sker der ikke noget, hvis ikke vi selv finder på det. Her har fællesskabet en anden betydning, hvor vi sammen skal skabe vores liv.

At være flyttet tilbage og tættere på bedsteforældrene har også frigivet tid, fortæller Karen Straarup. Tid til eksempelvis at søge den kreative del af hendes selv, som hun dyrkede som barn. Snart begynder hun til teater med sin datter. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

For Karen Straarup betød det, at hun som barn blev engageret i alt muligt. Teater, musik, radioprogrammer. Alt kreativt i omegnen af Knebel.

- Folk støtter jo helt vildt op omkring kulturlivet. Man laver en revy, fordi man simpelthen ikke kan lade være. Min datter er for nylig begyndt til teater og planen er, at jeg også skal være med.

Retrospektivt er det tydeligt for hende at se, at hun hele tiden har søgt den vej, hun er endt med at gå professionelt.

- Men jeg gjorde det ikke for at blive noget bestemt. Jeg øvede ikke teater for at blive skuespiller eller med henblik på at søge ind på en bestemt skole. Jeg gjorde det, fordi jeg havde lyst. I dag er der meget fokus på præstation og mål. Hvad skal du bruge det til. Jeg synes mine børn er dygtige til alt muligt – men jeg kommer ikke til at melde dem til talentkonkurrencer i fjernsynet, siger hun.

- De skal drives af lysten. Og det er der plads til herude. Her er alle stadig glade amatører.

Karen Straarup voksede op på præstegården i Knebel, hvor de boede fra 1987-2001. I dag er hun flyttet tilbage, hvor hun selv bor i "hovedhuset" til venstre, mens hendes forældre bor i den højre del. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.
Kirsten Hesselø (til venstre) og Karis Bak er butiksansvarlige i Mødrehjælpens nye - og foreløbigt eneste - butik på Djursland. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Mødrehjælpen har succes på Djursland: - Men vi har behov for flere frivillige, hvis vi fortsat skal lave aktiviteter for børnefamilierne

Et stigende behov for Mødrehjælpens tilstedeværelse på Djursland, fik i oktober sidste år en bestyrelse til at konstituere sig. Nu har Mødrehjælpen så åbnet deres første butik på Djursland, og her kan du købe billigt børnetøj, legetøj og udstyr - og samtidig støtte et godt formål.

Indtægterne fra butikken går nemlig til Mødrehjælpens arbejde - herunder aktiviteter for børnefamilier i sårbare situationer på Djursland og dels til at styrke og støtte børnefamilier i hele landet via Mødrehjælpens rådgivningsarbejde.

Der er dog behov for endnu flere frivillige, så der kan skabes flere aktiviteter, fortæller foreningens lokalformand.

Mødrehjælpen har for nylig slået dørene op til deres første butik på Djursland. Butikken bestyres af frivillige, og pengene bruges på at skabe meningsfyldte oplevelser for børn og deres forælder samt give rådgivning. Men der er plads til endnu flere frivillige, så der kan skabes flere aktiviteter.

En stigende behov for Mødrehjælpens rådgivning og støtte fik i oktober sidste år en bestyrelse til at konstituere sig og etablere en forening, der dækker hele Djursland.

- Det er måske lidt usædvanligt, at foreningen dækker to kommuner, og det gør også, at vi har et endnu større kommunikationsarbejde i forhold til at nå ud til folk, siger Bente Have, lokalformand for Mødrehjælpen Djursland.

Foreningen har til formål at støtte og lave spændende aktiviteter for mødre, fædre og børnefamilier - og faktisk går foreningen mere end 100 år tilbage i tiden.

- I gamle dage, hvis man kan sige det sådan, var det primært unge mødre, som Mødrehjælpen hjalp, men i dag er det alle. Dog er det oftest de familier, der har begrænsede ressourcer eller på anden måde er lidt udsatte, siger Bente Have.

Vi kan altid bruge flere frivillige. Ikke kun til at stå i butikken, men også til at hjælpe med nogle af de aktiviteter, vi har

Bente Have, lokalformand for Mødrehjælpen Djursland

Pengene til aktiviteterne kommer fra donationer, men i høj grad også fra indtægterne i en af de 46 butikker, Mødrehjælpen har.

Derfor er der for nylig også åbnet en butik på torvet i Grenaa.

- Det er et samlet Djursland, der står bag butikken, men Mødrehjælpen vurderede, at det var i Grenaa, kundegrundlaget var størst, siger Bente Have.

Alt tøjet i Mødrehjælpen vaskes inden det sættes til salg i butikken. Her sælges tøj til de helt små babyer og op til børn på otte år. Foto: Emma Ahlgreen Haa

I butikken sælges netop børnetøj, sko, legetøj og udstyr til børn i alderen 0 til 8 år. Det meste af tøjet er brugt og er doneret fra privatpersoner. Butikken får dog også doneret ting fra overskudslagre eller lignende.

- Det, vi sælger, er af rigtig god kvalitet. Tøjet er i pæn stand, og vi sørger for, at det bliver vasket, inden det bliver solgt. Det kan være rigtig dyrt at have børn, og her er en god mulighed for at købe en masse til dit barn til billige penge, siger Kirsten Hesselø, der sammen med Karis Bak er butiksansvarlig for butikken i Grenaa.

Flere kigger ind ofte

Det er en butikskoordinator fra Mødrehjælpen har stået for at forhandle husleje på plads med kommunen.

- Derudover har Karis og jeg sammen med en række frivillige stået for langt det meste selv, siger Kirsten Hesselø.

- Vi satte ret hurtigt en ære i at gøre så meget som muligt uden hjælp udefra, supplerer Karis Bak.

Da foreningen overtog nøglerne, skulle det gå stærkt, så butikken kunne stå klar til åbning før påske.

- Der blev virkelig knoklet igennem. Vi skulle male, sætte hylder op, vaske tøjet og i det hele taget få butikken til at skinne, siger Kirsten Hesselø.

Frivillige havde knoklet for at gøre butikken klar til åbning kort før påske. Foto: Kirsten Hesselø

Åbningsdagen blev markeret med en fest foran butikken. Alle de frivillige var mødt op, Ninna Thomsen, der er direktør for Mødrehjælpen, holdt åbningstale. Alexander Myrhøj (SF), udvalgsformand for børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, og Kirstine Bille (SF), udvalgsformand for familie-, børne- og læringsudvalget i Syddjurs, holdt i fællesskab tale og klippede snoren til butikken.

- Siden åbning har der været stor interesse for butikken. Vi har flere, der kigger ind flere gange om ugen, for at se, om der er kommet nyt, siger Kirsten Hesselø.

Hendes oplevelse er også, at der kommer kunder fra både Syd- og Norddjurs.

Mødrehjælpen Djursland

Mødrehjælpen Djursland dækker både Syddjurs og Norddjurs.

Foreningen er sat i verden for at støtte og lave spændende aktiviteter for mødre, fædre og børnefamilier i lokalområdet - især med tanke på de familier, der ikke har så meget. 

I løbet af året inviterer Mødrehjælpen Djursland børn og deres forældre bosiddende i Djursland til at deltage i forskellige aktiviteter og udflugter. Det kan være éndagsture til eksempelvis forlystelsesparker eller en tur til skov eller strand.

Foreningens fokus er at give børn og forældre positive oplevelser og familieminder samt at styrke fællesskabet i familien og med de øvrige familier på turen. Det er gratis at deltage.

Desuden arrangerer Mødrehjælpen Djursland en række andre aktiviteter, som babycafé eller salmesang. Foreningen har eksisteret på Djursland siden oktober 2022, og der er planer om flere aktiviteter i fremtiden.

Det er især indtægterne fra butikken, der hjælper med at finansiere de forskellige aktiviteter. 

Alle i Mødrehjælpens lokalforeninger er frivillige, og der er plads til flere. Kontakt lokalformand Bente Have på djursland@mhj-lokal.dk eller læs mere på Mødrehjælpens hjemmeside.

Du kan følge Mødrehjælpen Djursland på Facebook og få nyt om aktiviteter og butikken.

Med pengene er det som sagt muligt for Mødrehjælpen Djursland at arrangere aktiviteter, der kommer familier og deres børn til gode.

I december arrangerede Mødrehjælpen Djursland eksempelvis en tur til Tivoli Friheden, og for nylig har de oprettet en babycafé, hvor hjemmegående fædre eller mødre kan komme med deres baby og møde ligesindede.

- Det fællesskab kan du godt have brug for, når du er helt ny forælder og måske lige er flyttet til byen, siger Bente Have.

Behov for flere frivillige

Selvom butikken ligger i Grenaa, er det et samlet Djursland, der står bag den. Det er frivillige, primært fra Norddjurs, der står bag kassen i dagligdagen, og netop frivillige er der altid brug for flere af.

- Vi kan altid bruge flere frivillige. Ikke kun til at stå i butikken, men også til at hjælpe med nogle af de aktiviteter, vi har, siger Bente Have.

Især mangler de nye frivillige fra Syddjurs.

- Vi har fået godt fat i Djursland, og oplever allerede interesse for foreningen. Men vi har behov for flere frivillige, hvis vi fortsat skal lave aktiviteter for børnefamilierne, siger Bente Have.

Frivillige i både Norddjurs og Syddjurs strikker tøj, som bliver solgt i Mødrehjælpens nye butik. Garnet er ofte sponsoreret af garnbutikker eller private. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Har man et forslag til en aktivitet, Mødrehjælpen kan arrangere - som babycafé, højtlæsning eller salmesang - er man altid velkommen til at henvende sig til Mødrehjælpen Djursland.

- Det kan også være, hvis man er en haj til at spille på et instrument, er naturvejleder eller bare er interesseret i at hjælpe med at stable aktiviteterne på banen og afholde dem, siger Bente Have.

Er du interesseret i at blive frivillig, kan du læse mere på Mødrehjælpens hjemmeside.

Molslaboratoriet risikerer at måtte tage dyr ud af bestanden, hvis de ulovlige fodringer fortsætter. Arkivfoto: Søren Øhlers

31-årig kendt skyldig i uagtsomt manddrab. Ulovlige fodringer kan få konsekvenser i rewilding-projekt. Fire tiltalt for medvirken til drab

Her får du ugens nyhedsoverblik fra Djursland.

Her får du en overflyvning over noget af det, der er sket, siden SyddjursLIV sidst landede i din indbakke.

31-årig skal seks år i fængsel efter ulykke, der kostede tysk ægtepar livet

Ulykken kostede et tysk ægtepar livet. Den 31-årige, der sad bag rettet i den anden bil, har under sagen erkendt sig skyldig i narkokørsel, men nægtet sig skyldig i anklagemyndighedens påstand om, at han under kørslen havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden samt undladt at udvise tilstrækkelig agtpågivenhed og derved forårsaget trafikulykken. Foto: Presse-fotos.dk

En nu 31-årig mand var i juli sidste år involveret i en ulykke, der kostede et ægtepar fra Tyskland livet.

Manden var på vej hjem fra ABC Beach Party i Grenaa, da han kom over i den modsatte kørebane og stødte frontalt sammen med ægteparrets bil.

Siden viste det sig, at den 31-årige havde THC, kokain og MDMA i blodet.

Sagen har de seneste dage været for retten, og i mandags faldt dommen så. Den 31-årige er fundet skyldig i uagtsomt manddrab. Han blev idømt seks års ubetinget fængsel.

Det skriver TV2 Østjylland.

Desuden blev hans bil konfiskeret og han blev frakendt førerretten for bestandigt.

Endvidere skal han udover sagsomkostningerne betale 232.000 kroner i erstatning til det dræbte ægtepars søn, skriver Randers Amtsavis.

Ifølge Randers Amtsavis er der i strafudmålingen blandt andet taget hensyn til, at den dømte to gange tidligere er blevet fradømt førerretten på grund af overtrædelser af færdselslovens bestemmelser.

Mens parret i den torpederede bil blev dræbt på stedet, slap den i dag 31-årige mand med nogle brækkede ribben, mens hans kammerat, der sad på passagersædet, også fik nogle skader ved ulykken.

Den 31-årige har op til dommen siddet varetægtsfængslet i mere end ni måneder, som modregnes straffen.

Ulovlige fodringer på Mols kan resultere i konsekvenser for dyrene

Fortsætter de ulovlige fodringer, kan Molslaboratoriet blive nødt til at tage dyrene ud af bestanden. Arkivfoto: Søren Øhlers

Debatten om Molslaboratoriets rewildingprojekt på Mols er den seneste tid blusset op igen.

For nylig kunne Århus Stiftstidende eksempelvis berette, hvordan beskyldningerne flyver rundt og en episode på stedet tilsyneladende endte i vold.

Som flere medier - herunder SyddjursLIV - har beskrevet, udsættes medarbejderne på stedet for så voldsomme trusler og chikane, at arbejdstilsynet er involveret.

Og ifølge Molslaboratoriet er der stadig problemer med ulovlige fodringer, hvor tilfældige forbipasserende eller dyreaktivister fodrer dyrene, selvom pointen med forsøget er, at dyrene skal klare sig selv.

Det til sådan en grad, at fodringen nu kan få konsekvenser for dyrene.

Det skriver TV2 Østjylland.

Ifølge overvågningen af dyrene kan laboratoriets biologer se, at dyrene er begyndt at ændre adfærd. De står koncentreret tæt ved hegnet, hvilket kan skabe konflikter mellem dyrene. De bruger også mere tid på at vente på mad ved hegnet i stedet for at græsse.

Desuden er der også tegn på, at visse af dyrene er blevet mere opsøgende, hvilket kan skabe farlige situationer i forhold til publikum.

Konsekvensen kan blive, at dyrene vil blive taget ud af bestanden og aflivet.

Ifølge TV2 Østjylland er der 13 kvæg og 24 heste på 120 hektar.

Se detaljerne i anklageskriftet: Alle fire tiltalte bidrog til drabet af 40-årige Frank Jørgensen

Den 40-årige Frank Jørgensen blev meldt savnet af sine nærmeste i dagene efter 14. juli 2022. Liget blev fundet 21. juli i et skovområde ved Gassum nord for Randers. Arkivfoto: Presse-foto.dk/Ritzau Scanpix

Randers Amtsavis har fået aktindsigt i det anklageskrift, der ligger til grund for tiltalen mod to kvinder og to mænd om drabet på 40-årige Frank Dan Nørgaard Jørgensen sidste sommer.

Frank Jørgensen fra Djursland blev sidste år fundet dræbt i Blichers Plantage ved Gassum, og ti måneder senere er to mænd allerede dømt i sagen, mens de sidste fire skal for retten senere på sommeren.

Der er tale om en 39-årig mand, en 39-årig kvinde, en 24-årig mand og en 24-årig kvinde, som alle kendte Frank i forvejen.

Ifølge anklageskriftet, som Randers Amtsavis altså har fået aktindsigt i, er det anklagemyndighedens opfattelse, at de fire personer alle var medvirkende til drabet. Drabet skulle have fundet sted på en adresse ved Georgsminde i det nordlige Djursland ved 16.30-tiden torsdag 14. juli 2022.

Her skulle Frank Jørgensen være blevet tævet med metalrør og kvalt, mens to eller flere af de tiltalte var til stede. Anklagemyndigheden mener dog, at alle de tiltalte skal dømmes for drabet på Frank Jørgensen.

Det er også anklagemyndighedens påstand, at de fire personer hele tre gange tidligere skal have forsøgt at have slået Frank Jørgensen ihjel. Derfor er de også tiltalt for tre forsøg på manddrab.

De nærmere detaljer for de tre drabsforsøg er beskrevet hos Randers Amtsavis.

Alle fire tiltalte er også sigtet for bevisbortskaffelse, usømmelig omgang med lig samt tyveri af to nummerplader og brandstiftelse af Franks varebil. Desuden er de tiltalt for usømmelig omgang med lig.