Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

SyddjursLIV holdte åbent redaktionsmøde den 11. maj. Foto: Anders Hjelmer Paulsen

En LIV-historie ført ud i livet

Hvad er egentlig en "LIV-historie"?

Det talte vi meget om sidste torsdag, da 15 engagerede læsere dukkede op for at fortælle os om deres ideer og undringer til vores åbne redaktionsmøde.

Tillad os at opsummere: En SyddjursLIV-historie er en historie, der har et større perspektiv. Enten fordi det vedrører mange mennesker, som når Ebeltoft skal kystsikres eller Mols Bjerge bliver en naturnationalpark. At det er en stor og vigtig udvikling, som Hjertet af Djursland eller infrastrukturplanen. Det kan også være en historie af principiel karakter, som når der skal ligge et vandværk midt i et naturskønt område. Eller en historie om et lokal varemærke, som Slagter Kruse der lukker, eller en inspirationshistorie, som Karen Straarup, der er flyttet tilbage til Mols for at bo under samme tag som sine forældre.

En LIV-historie kan sådan set være mange ting. Fælles for historierne - og måden hvorpå, de i vores optik bliver til en LIV-historie - er, at de skal udfoldes. Vi vil gerne høre flere sider af sagen. Nuancere. Undersøge fakta. Komme til bunds. Vi vil gerne blive klogere, så vi kan gøre jer klogere.

Det blev vi også i torsdags, da vores læsere præsenterede os for alskens interessante historier, som vi nu vil tage et kig på. Fra havmiljøet til fartgrænser. Og efter den første rus over arrangementet har lagt sig, har vi på redaktionen konkluderet, at det var en stor succes. Udover at vi blev forsynet med historier til de næste mange måneder, takkede de fremmødte os for at lytte og gøre dem klogere på SyddjursLIV.

Så vi skal selvfølgelig holde mange flere åbne redaktionsmøder, hvor I kan gøre os klogere på, hvad der rører sig i kommunen. Men hvor skal vi tage vores kaffekander med til næste gang? Skriv til os, hvis du har et bud på, hvor næste åbne redaktionsmøde skal holdes - og som altid, hvis du har en historie, vi skal se på.

I dagens nyhedsbrev har vi en opfølger på en vigtig historie: Fremtidens infrastruktur på Djursland. Sidste uge var der nemlig en konference om emnet, hvor selveste finansminister Nicolai Wammen var mødt op. Fik du ikke læst første del af historien, hvor SyddjursLIV talte med alle store lokale aktører, kan den læses her.

Derudover har vi som altid et kort overblik klar til dig, hvor der står alt det andet du skal vide om din kommune lige nu.

Tusind tak til de fremmødte og tak til alle jer, der læser med.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Finansminister Nicolai Wammen forklarede, at der ikke er flere penge lige nu, men at der løbende er mulighed for at søge nye midler. Og jo mere fokuseret en ansøgning er, og jo flere der bakker op om et projekt, jo større er sandsynligheden for, at projektet bliver realiseret, fortalte finansministeren. Foto: Anders Tilsted

Kassemesteren havde ikke noget med til Djursland denne gang: - Vi går målrettet efter at invitere ham igen til sommer, siger havnedirektør

Forhåbningerne var store, mens forventningerne nok var lidt mindre, da finansminister Nicolai Wammen (S) gæstede Aarhus Airport og et samlet Djursland, som ønsker sig bedre infrastruktur og mere asfalt.

Og hellere i går end i dag. Selvom rigets kassemester er valgt i Østjylland, havde han ingen penge med.

Alligevel mener både Grenaa Havn, Terma, VAM og Aarhus Airport, at konferencen om infrastruktur på Grenaa var en succes. Og håbet om flere penge til en 2+1-vej hele vejen fra Aarhus til Grenaa lever stadig.

Lokale virksomheder, borgmestre, ordførere og Business Djursland måtte gå hjem fra konferencen om infrastrukturen på Djursland uden mønter eller løfter i lommen. Men finansminister Nicolai Wammen, der selv er valgt i Østjylland, lyttede og forstod. Og så vil han snart blive inviteret til Djursland igen, siger havnedirektør i Grenaa, Henrik Carstensen.

Det var nok mere end nogle turde at håbe på, hvis finansminister Nicolai Wammen (S) havde taget godt en halv milliard kroner med til Djursland for at drysse dem ud over djurslændingenes ønske om en 2+1-vej hele vejen mellem Aarhus og Grenaa.

Og det gjorde han heller ikke.

Faktisk kom han kun med store ører, forståelse og noble ambitioner om, at der snart er nye penge, der kan søges til større infrastruktur projektet.

Det er en 2+1-vej, som den på billedet, hvor bilisterne skiftes til at have henholdsvis en og to vejbaner, Djursland ønsker sig hele vejen fra Aarhus til Grenaa. Dermed glider trafikken, selv om der er langsommere køretøjer og meget trafik. Foto: Asbjørn With

Som NorddjursLIV har fortalt er en 2+1-vej mellem Aarhus og Grenaa ellers det største ønske for erhvervslivet på Djursland, som efter mange års kamp for en motorvej er enedes om at stå sammen bag 2+1-vejs projektet i håb om at få større gennemslagskraft på Christiansborg, hvor pengene skal komme fra.

Derfor var både erhvervslivet og de djurslandske politikere og det nyvalgte folketingsmedlem og næstformand i transportudvalget, Jens Meilvang (LA), alle troppet op for at vise finansministeren, at der er hold i det, når Djursland står sammen bag en ny vej.

Direktør på Grenaa Havn, Henrik Carstensen er tilfreds med konferencen, som igen viste at Djursland står sammen bag ønsket om mere asfalt. Foto: Asbjørn With

- Jeg havde håbet, at han var kommet med penge til asfalt. Men jeg synes faktisk, at der var nogle rigtig gode signaler, og derfor var konferencen alt andet end spildt, siger direktør for Grenaa Havn Henrik Carstensen.

Han er også med i bestyrelsen for Business Djursland, som havde arrangeret konferencen om infrastrukturen.

- Jeg synes, at finansministeren lyttede, og gav indtryk af en stor forståelse for situationen på Djursland, siger Henrik Carstensen, som også har ros til sine kolleger i erhvervslivet, borgmestrene fra både Syd- og Norddjurs og folketingsmedlem Jens Meilvang (LA), som alle gjorde hvad de kunne og skulle.

- Vi fik igen understreget og understøttet behovet for bedre infrastruktur, siger direktør for VAM Entreprenørfirma. Foto: Asbjørn With

Som direktør for en af Djurslands tunge virksomheder, VAM Entreprenørfirma ved Auning, har Allan Hougaard også spejdet langt efter og håbet på mere asfalt i forbindelse med finansministerens besøg.

- Der skete ikke noget skelsættende i forhold til vores ønske om bedre asfalt og infrastruktur mellem Grenaa og Aarhus, konstaterer Allan Hougaard.

- Men vi fik i høj grad understreget og understøttet behovet. Og vi fik vist, at vi står samlet bag vores ønske på Djursland. På den måde holder vi presset på Christiansborg, og derfor var konferencen det hele værd, mener Allan Hougaard.

Konferencen blev holdt i Aarhus Airport, som ligger placeret cirka midt på Djursland.

Direktør i Aarhus Airport, Lotta Sandsgaard, ser gerne, at udvidelsen af rute 15 fremrykkes og suppleres med 2+1-vej hele vejen til Grenaa. Foto: Asbjørn With

Lufthavnens nye direktør, Lotta Sandsgaard, mener, at konferencen om infrastruktur på Djursland understregede, at både erhvervsliv og politikere står tæt sammen om at skabe nemmere tilgængelighed.

- Vi har set, hvordan andre områder og byer nord, syd og vest for Aarhus er eksploderet i bosætning og arbejdspladser, og det bunder blandt andet i et smidigt vejnet.

- Lufthavnen er på en ambitiøs vækstrejse, og velfungerende tilkørselsmuligheder i bil er et utroligt vigtigt parameter for at komme i mål. Udvidelsen af rute 15 frem mod lufthavnskrydset, der sættes i gang i 2031, ser vi gerne fremskyndet, men også på sigt forlænget videre til Grenaa, så vi får hele Djursland med, siger Lotta Sandsgaard og er dermed og alt andet end uventet på linjer med sine kolleger i erhvervslivet på Djursland.

Slipper ikke ministeren

Fabrikschef på Terma, Jørgen O. M. Laursen, ser faktisk muligheder for, at der alligevel kan komme ekstra penge til Djursland i de kommende år, selvom finansministeren ikke lovede nogen.

Der er stadig tro på, at der kan være penge på vej til Djursland i de kommende år hos fabrikschef på Terma, Jørgen O. M. Laursen. Foto: Asbjørn With

- Der er allerede afsat 160 milliarder kroner til infrastrukturprojekter i hele Danmark frem til 2035. Hvis nogle af de projekter af den ene eller den anden grund ikke kan realiseres, så pengene vender tilbage til kassen, så tror jeg faktisk, at der vil blive tænkt på os og på Djursland, siger Jørgen O. M. Laursen.

Ministeren er taget tilbage til København, men han slipper ikke for at høre mere til infrastrukturen på Djursland.

Henrik Carstensen vil invitere finansministeren tilbage til Djursland og til Grenaa igen allerede i løbet af sommeren. Foto: Asbjørn With

- Vi har planer om at invitere Nicolai Wammen tilbage til Djursland og Grenaa Havn allerede i løbet af sommeren. Der er flere ting, både omkring infrastrukturen og mulighederne på havnen, vi gerne vil fortælle ham om, siger Grenaa Havns direktør, Henrik Carstensen.

Asbjørn With og Maria Neergaard Lorentsen var torveholdere, da SyddjursLIV holdte åbent redaktionsmøde. Foto: Anders Hjelmer Paulsen

Her er de 3 historier, vi tog med fra vores læsere ved det åbne redaktionsmøde

Manglende mobildækning i Mols Bjerge. Problemer med havmiljøet. Behov for flere lejeboliger. Frivilligtræthed. Udbredelse af fjernvarmenettet. Natodepotet. Spildevand. Problemer med varmvandsbassinet i Tirstrup og meget mere blev diskuteret, da vi i torsdags holdte åbent redaktionsmøde på Maltfabrikken.

Læs her, hvilke læserhistorier vi kommer til at skrive i den næste tid.

Vi inviterede læserne ind til et redaktionsmøde. Her er, hvad der kom ud af det - og de historier, vi nu skal lave.

Den 11. maj mødte omkring 15 læsere og andre engagerede borgere op, til vores åbne redaktionsmøde på Maltfabrikken.

Der kom både tilflyttere, distriktsudvalgsformænd, lokale ildsjæle og folk som har boet i kommunen i årtier. Folk kom fra det meste af kommunen, men flertallet til mødet kom fra Ebeltoft.

Gennem brainstorm og grundig debat blev der foreslået utallige historier om manglende mobildækning i Mols Bjerge, problemer med havmiljøet, behov for flere lejeboliger, frivilligtræthed, udbredelse af fjernvarmenettet, Natodepotet, spildevand, problemer med varmvandsbassinet i Tirstrup og meget mere.

Men på forhånd lovede vi, at udvælge tre historier, som vi vil arbejde videre med, som vi mener, har en bredere appel. De historier lover vi at lave de kommende uger, mens resten af de meget interessante og vigtige historier ryger i banken til senere.

Flere var bekymret omkring området ved Skelhøjeskolen i Ebeltoft. For er det allerede blevet solgt til entreprenører? Foto: Anders Hjelmer Paulsen

Hvad skal der ske ved Skelhøjeskolen?

Flere fremmødte udviste bekymring om området i Ebeltoft ved Skelhøjeskolen, som skal rykkes ned. Der går rygter om, at det er ved at blive solgt til entreprenører, der vil bygge boligbyggeri - er det mon rigtigt? Men mangler der boliger? Ville det være bedre at udvikle byen kulturtilbud, så området kommer til at hænge bedre sammen med Maltfabrikken og Filmhøjskolen? Eller ville det kanibalisere på byens kulturtilbud?

Hvorfor kan man ikke få fjernvarme, fordi man bor i et tidligere sommerhusområde? Sådan spurgte en af de fremmødte. Foto: Anders Hjelmer Paulsen

Hvorfor sætter bilisterne ved Femmøller Strand ikke farten ned?

I weekender og ferier strømmer sommerhusejere og turister som bekendt til Syddjurs. Mange af dem kører den smukke rute gennem Femmøller og fortsætter ud mod Ebeltoft. Men herimellem ligger Femmøller Strand, hvor bilisterne ifølge den fremmødte læser Britta drøner alt for hurtigt gennem, hvor både fodgængere og barnevognsejere føler sig utrygge. Bliver fartgrænsen rent faktisk ikke overholdt? Eller er det fordi den er for høj? Og hvilke muligheder har man, hvis man bor i et område, hvor bilerne kører for stærkt?

En af de fremmødte, Britta, er for 2,5 år siden flyttet til Femmøller Strand, hvor hun er bekymret over bilernes fart. Foto: Anders Hjelmer Paulsen

Hvorfor er havmiljøet så ringe omkring Ebeltoft?

I et kystlandskab med tusindvis af turister synes det at skulle være en selvfølge, at badevandet er rent og lækkert. Men det er desværre ikke tilfældet alle steder. For spildevand udledes, mens bundtrawling både skader miljøet og truer vegetationen.

Vi har før undersøgt sagen i samarbejde med Jørn Carstensen fra Ebeltoft, hvilket du kan læse om her. Men der er mere i sagen, hvilket han var mødt op til vores åbne redaktionsmøde for at fortælle om.  Og det stod hurtigt klart, at havmiljøet lå mange af de fremmødte på sinde. Så det vil vi selvfølgelig undersøge yderligere. For hvordan er havmiljøet egentlig ved Ebeltoft og resten af Syddjurs? Hvad bliver der gjort for at forbedre det? Og hvad kan man ellers gøre?

Herunder kan du se vores board fra mødet, og så håber vi, du vil læse med, når vi de kommende uger dykker ned i disse emner!

Her er tavlen, som vi fyldte om med de fremmødtes ideer, bekymringer, tanker og undringer. Foto: Maria Lorentsen
Fregatten Jylland skal have ny direktør. Foto: Asbjørn With

Danmarks bedste fortæller, fortæller fra børne- og unge hospice i Rønde, fregatten skal have ny kaptajn og så tog 90-årige pynten af to tyve

Her er nogle af de andre ting, der også er sket i Syddjurs, og som vi synes, du skal vide. For Anders Agger laver dokumentarserie fra Strandbakkehuset i Rønde, og de skal have en ny direktør for Fregatten Jylland. Og så måtte to tricktyve konstatere, at det ikke gik efter planen, da de ville overliste en 90-årig mand i Thorsager, der var ved at bage franskbrød.

Anders Agger og "Indefra" besøger Strandbakkehuset i Rønde i stærk dokumentar

Dorit Simonsen var leder af Strandbakkehuset i Rønde, da SyddjursLIV tidligere besøgte børne og unge hospicet til en samtale om de svære ting. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Rigtig mange husker nok Anders Agger historie: "Sømanden & Juristen" - som for lidt mere end et årti siden nærmest lagde gaderne tomme, mens vi fulgte to mænds usentimentale vej hen til døden. 

I et opslag på Facebook, fortæller Anders Agger, der efter min mening er blandt Danmarks bedste fortællere, at:

- Om en uge lukker vi den lille eksistens-cirkel med tre nye afsnit af Indefra fra børn- og unge hospice Strandbakkehuset i Rønde. Det er en mundfuld, ja. Og kan det blive værre? Død og børn. Umiddelbart nej. Og så alligevel.

- For mødet med blandt andre tvillingerne Flora og Nellie - og deres forældre - er så meget mere end en historie om undergang. Det er mest af alt en historie om,  hvad et menneske kan overkomme - uden at miste sig selv, skrivers Anders Agger blandt andet.

SyddjursLIV har fornyeligt besøgt Strandbakkehuset i Rønde. Den historie kan du læse eller genlæse her, inden du ser Indefra med Anders Agger.

Fregatten Jylland skal have ny direktør

Et af kommunens mest markante vartegn skal have ny kaptajn. Foto: Asbjørn With

Karin Buhl Slæggerup stopper som kaptajn på Fregatten Jylland efter godt fire års virke, fordi bestyrelsen mener, at der skal en mand/kvinde med nye kompetencer ind over.

Den historie har Adresseavisen.

- Fregatten står overfor en større strategisk satsning, der gennem større investeringer og fondsstøtte skal forandre kundeoplevelsen ved Fregatten Jylland. Bestyrelsen og Karin Buhl Slæggerup er enige om, at de kommende faser skal styrkes ved at tilføre nye kompetencer til Fregatten Jylland, lyder det i en meddelelse fra bestyrelsesformand, Tommy Bøgehøj, som også er medlem af byrådet for Konservative.

90-årig forsvarede sin tegnebog og sin kam med næb og kløer mod et par udenlandske tricktyve

På engelsk spurgte to mænd en ældre herre i Thorsager om et glas vand. i virkeligheden var de efter hans penge. Men det kom så ikke til at ske. Foto: Asbjørn With

Med en spektakulær historie på baggrund af døgnrapporten fra Østjyllands Politi, fortæller Adresseavisen om en 90-årig mand fra Thorsager, der blev opsøgt af to tørstige svende, som dog viste sig at være langt mere optaget af at få fat i den 90-årige mands penge.

Det skulle dog vise sig at blive en mission op ad bakke for de to lommetyve.

Den ældre herre, der bor i Thorsager, fortalte, ifølge Adresseavisen, til Østjyllands Politi, at han havde været ved at bage franskbrød, og derfor havde sin dør stående åben for at lufte ud, da der pludselig stod to fremmede mænd i hans køkken.

De to mænd talte engelsk og spurgte, om de måtte få et glas vand, hvilket han havde sagt ja til.

Mens den 90-årige mand var i færd med at skænke et glas vand til den ene mand, forsøgte den anden at liste den 90-åriges pung op ad hans baglomme. Undervejs faldt mandens kam, som også lå i baglommen, dog ud, hvorved han blev opmærksom på, at han var ved at blive bestjålet.

Det lykkedes manden at rede sine penge, og de to mand tog flugten.

Du kan selv læse med på døgnrapporten fra Østjyllands Politi her.