Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SyddjursLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De nye godsejere vil binde nutiden sammen med godsets tradition om at tage et socialt ansvar. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Rammerne forpligter

- With great power comes great responsibilities.

Sådan lyder et velkendt og efterhånden nedslidt Spider Man-citat. Om det var sådan, det lød, da den nye godsejer for få år siden fik overdraget nøglerne af sine forældre, ved jeg ikke. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at tænke på citatet, da jeg for nylig besøgte Alexander Gamborg på Møllerup Gods.

For sammen med sin hustru Josephine vil han renovere Møllegården, så det bliver et naturskønt bosted for voldsramte kvinder. Det er der mange grunde til. For på landsplan er stor mangel på bosteder til kvinder, der af den ene eller anden årsag har haft behov for at flygte fra deres hjem. Derudover findes der faktisk ingen af sådanne pladser i Syddjurs Kommune.

Og netop Syddjurs er perfekt, fordi kvinderne og deres børn kan få lov til at bo i den skønneste natur, hvor der både vil blive køkkenhave, orangeri, dyr og erhvervssparring. Det nye, unge godsejerpar er villig til at smide hele 25 millioner kroner efter renoveringen af den gamle gård. Men de mangler lige nu 3 millioner kroner til opstarten, før de kan trykke på knappen.

Og hvad får godsejerparret så ud af det?

Ikke andet end goodwill. Men som Alexander Gamborg sagde, da vi mødtes ved godset: "Rammerne forpligter."

Når man har de rammer og er så stor en lokal spiller, som Møllerup Gods er, så har man et ansvar for at give noget tilbage til samfundet. Til at hjælpe dem man kan og til at støtte lokalt. Ligesom Alexander Gamborgs forældre flittigt har gjort det, og ligesom tidligere godsejere helt tilbage til Elisabeth Rosenkrantz, den første beboer i hovedhuset for mere end 200 år siden, har gjort det.

- Mine forældre har været meget innovative og inspireret af dem, vil vi fortsat udvikle Møllerup og sætte vores præg på driften, siger godsejeren i artiklen her, hvor du kan blive klogere på, hvad sådan et kvindehjem egentlig er.

Om Anne Sophie eller Stig Gamborg har siddet overfor deres søn, Alexander, og sagt de famøse ord, sådan som Uncle Ben sagde dem til Peter Parker, ved jeg som sagt ikke. Men et eller andet har de i hvert fald givet videre, for det nye godsejerpar er allerede i fuld gang med at sætte deres almennyttige præg på godset.

God læselyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist
Der er kommet ny godsejer på Møllerup, som ønsker at tage et socialt ansvar. Derfor vil han omdanne Møllegården til et kvindehjem. Foto: Maria Neergaard Lorentsen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Godsejerpar vil forvandle gammel gård til et naturskønt bosted for voldsramte kvinder: - Det her er en chance for at tage et socialt ansvar

Der er stor mangel til bosteder for voldsramte kvinder i Danmark. Derfor ender flere af kvinderne på hoteller uden den nødvendige sociale- og psykologiske hjælp til at komme videre.

Det vil det nye godsejerpar Alexander og Josephine Gamborg lave om på. De vil bruge 25 millioner kroner på at renovere Møllegården, så det bliver et naturskønt sted, hvor kvinderne kan bo med deres børn, indtil de igen kommer på fode.

Men hvordan finansieres driften af sådan et hjem? Hvor lang tid kan kvinderne bo der? Og hvilken hjælp kan de få?

Bliv klogere her.

Der mangler bosteder til kriseramte kvinder. Derfor vil det nye godsejerpar bruge 25 millioner kroner til at forvandle Møllegården til et kvindehjem. Det skal opkaldes "Elisabeths Minde" efter den tidligere godsejer, der for 200 år siden byggede skoler, gav til fattige og hjalp lokalsamfundet. Men de mangler donorer til opstartsfasen for at kunne trykke på knappen.

I udkanten af det prægtige Møllerup Gods ligger en gammel gård. Møllegården, hedder det tidligere kvægbrug, der i dag står tomt, og hvor Ø'et hænger på skrå som et vidne om gårdens forfald.

Men modsat mange andre forladte gårde, skal Møllegården ikke bare rives ned. Den skal renoveres og fornyes, så den kan huse kriseramte kvinder og børn, der har måttet flygte fra hjemmet. Her skal de kunne leve i trygge rammer i naturskønne omgivelser med fællesspisning, orangeri og fagligt personale, der kan hjælpe dem i døgndrift.

- Det var en meget trist øjenåbner for os at høre hvor mange kriseramte kvinder, der er på landsplan, og at der tilmed er signifikant mangel på bosteder, hvor de kan søge hen for at finde fred og tryghed, siger den nye godsejer Alexander Gamborg.

Tusindvis af kvinder bliver hvert år udsat for partnervold, enten fysisk eller psykisk, og der er mangel på bosteder til dem, der ikke længere kan være i hjemmet. Med de i dag 2400 sengepladser landet over, mangler der stadig pladser. Med de 14 nye lejligheder på Møllegården, vil der være plads til 28 flere kriseramte kvinder og børn i Syddjurs.

- Jeg har lært at mine forældre at turde at gribe de muligheder, der kommer. Det her er en chance for, at Møllerup kan være med til at tage et socialt ansvar.

For med de rammer, Møllerup har, kommer også et ansvar, mener Alexander Gamborg. Derfor vil det nye godsejer par bruge 25 millioner kroner på at bygge bostedet. Men før ombygningen og projektet kan gå i gang, mangler de tre millioner til opstartsfasen.

- Jeg håber virkelig, der er nogen, der kan se den forskel, Elisabeths Minde kan være med til at gøre for kvinderne og børnene, og som har lyst til at donere penge til det, siger Dorte Friis, der er iværksætteren bag projektet.

Møllerup opkøbte Møllegården i 2015 for at kunne bruge landbrugsjorden. Siden da har hovedhuset været lejet ud som bolig, mens de har overvejet forskellige ting såsom hampproduktion i de gamle stalde. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Fra stenbroen til landidyl

- Det er her lejlighederne skal være, siger Alexander Gamborg og retter armen ud mod den store tomme kvægstald, hvor 14 nye lejligheder med et stort grønt område i mellem skal være.

I den gamle kvægstald skal de 14 lejligheder være med et indendørs grønt areal i mellem dem. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Der er i dag 0 pladser til voldsramte kvinder i Syddjurs Kommune. De fleste i fra kommunen sendes ind til bosteder i Aarhus eller Randers, oplyser kommunen.

Møllerups husarkitekt har allerede lavet tegningerne til kvindehjemmet, der byder på mange indendørs og udendørs tilbud. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Ideen til at lave et kvindehjem opstod egentlig ikke på Møllerup, men gennem iværksætter og journalist, Dorte Friis, der ved tilfældighed kom i kontakt med Alexander Gamborg.

- Som journalist har jeg selv set mange triste skæbner og har i årevis, som mange andre, haft lyst til at gøre en forskel, siger Dorte Friis.

Dorte Friis er journalist og initiativtager bag det kvindehjem, Møllerup Gods vil skabe rammerne til. Foto: Privat.

- For nogle år siden var der meget fokus på manglen på bosteder til voldsramte kvinder, der i stedet blev sendt på hoteller og ikke fik den hjælp, de havde brug for. Det var et af de tidspunkter i mit liv, hvor jeg tænkte, jeg kunne hjælpe.

Derfor gik Dorte Friis i gang med at undersøge, hvordan man egentlig starter sådan et bosted, og hvor behovet er.

Elisabeths Minde

Elisabeths Minde skal være et bosted for kriseramte kvinder, der er blevet udsat for fysisk eller psykisk vold i hjemmet, og deres børn.

Det skal ligge på Møllegården, ejet af Møllerup Gods, der skal renoveres for i alt 25 millioner kroner, så det kan blive til 14 lejligheder. Møllerup Gods betaler for renoveringen, hvorefter Kvindehjemmet lejer sig ind hos Møllerup til en pris, der er fastsat af markedsvilkår.

Elisabeths Minde skal være en selvejende institution. Det betyder, at ingen tjener penge på foretagenet, men al overskud går tilbage til forbedringer af institutionen.

Elisabeths Minde finansieres ved, at den kommune, som den voldsramte kvinde er bosat i, betaler for hendes plads. Det er derfor betalt af kommunerne, uden at Syddjurs kommune er involveret i driften.

Der skal være omkring 30 fuldtidsansatte, primært socialrådgivere, socialpædagoger og psykologer, hvilket er bestemt af socialstyrelsen. Derudover ønsker initiativtagerne at skabe et attraktivt fælles- og udemiljø med dyr, legemuligheder for børn, orangeri, køkkenhave samt erhvervssparring til kvinderne.

Elisabeths Minde er godkendt af kommunen ligesom, at Møllerup har fået en landzonetilladelse.

Der mangler lige nu 3 millioner kroner til opstarten, før renoveringsarbejdet kan gå i gang. Så snart disse er indsamlet, vil renoveringsarbejdet kunne begynde indenfor seks måneder. To år efter forventes Elisabeth Minde at være i drift.

- De fleste bosteder til voldsramte kvinder er jo i Aarhus og København. De ligger midt på stenbroen, som er det, mange af dem egentlig prøver at komme væk fra. Så jeg kunne ikke lade være med at tænke, hvad nu hvis de lå på landet ude blandt marker og smuk natur? Hvor man ikke bare skal se på sten og asfalt og være klemt inde i byen, siger Dorte Friis, der selv bor i København.

Og derfor er Syddjurs perfekt. Ikke bare fordi der her, ifølge Dorte Friis, er de "mest fantastiske omgivelser", men også for at kvinderne kan komme lidt væk og få en fysisk distance til deres problemer.

- Herude kan kvinderne rent faktisk kommet langt væk fra de mænd, de flygter fra.

Når de går i gang med at bygge, vil de beholde så meget af bygningerne som muligt. I stalden her vil de beholde fundamentet og de store røde spær. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Betaling i goodwill

Indtil 1970'erne kom 90 procent af Møllerups omsætning fra landbruget. I de sidste 15 år har de tidligere godsejere, Alexander Gamborgs forældre, fokuseret mere på events og udlejning af køreladen og hubertuskroen.

Nu er der kommet nye godsejere. Alexander Gamborg er den ældste i søskendeflokken og femte generation, der sammen med sin hustru Josephine har overtaget driften. Nu skal de sætte deres præg på det kulturhistoriske gods med aner tilbage til Marsk Stig i 1286.

Alexander Gamborg er femtegenerations godsejer på Møllerup. Han arbejder til dagligt i Vestas, mens hans hustru Josephine tager sig af godsets daglige drift. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Mine forældre har været meget innovative og inspireret af dem, vil vi fortsat udvikle Møllerup og sætte vores præg på driften. Vi ser Kvindehjemmet som en fantastisk mulighed for at udvikle Møllegården til at blive et fredeligt og naturskønt bosted for kvinder og børn, der har måttet forlade deres hjem for at søge tryghed andetsteds.

At tage et socialt ansvar rækker dog langt tilbage i godsets historie. Derfor er bostedet opkaldt efter Elisabeth Rosenkratz, der boede på Møllerup i slutningen af 1600-tallet. Hun hjalp lokalsamfundet ved at bygge skoler, renovere kirker og hjælpe de fattige.

- Det ligger i Møllerups DNA at være en lokal aktør, hvor vi med vores smukke, historiske rammer kan understøtte initiativer og aktiviteter til glæde og gavn for lokalsamfundet, siger Alexander Gamborg.

Elisabeths Minde skal være en selvejende almennyttige institution, hvor overskuddet alene går til forbedringer af kvindehjemmet. Møllerup Gods finansierer og bygger rammerne til kvindehjemmet, hvorefter Elisabeths Minde skal betale for leje af stedet.

- Der er givet landzonetilladelse, tilladelse fra kommunen og banken har godkendt lånet til renoveringen. I hvert fald hvis vi finder de penge, der skal til for at få centret i gang, fortæller Alexander Gamborg.

Kommunen har givet landzonetilladelse, men lige nu mangler de tre millioner kroner til opstarten, som skal bruges til løn til den daglige leder, der skal ansætte al personale og sørge for at få stedet op at køre, og derudover til revisor, rådgivere og løn til Dorte Friis, der indtil nu har arbejdet gratis på projektet i et par år med at kommunikere med kommune, finde frivillig korps og i øjeblikket er i dialog med en kandidat til posten som daglig leder, der har erfaring med at opstarte sådan et sted.

Vil du bidrage til Elisabeths Minde?

Der mangler lige nu 2,5-3 millioner kroner til opstarten af Elisabeths minde, før renoveringsarbejdet kan gå i gang. Derefter vil bostedet være i drift efter 1-2 år.

Hvis du har lyst til at donere et større eller mindre beløb til Elisabeths minde, kan du kontakte iværksætter bag projektet Dorte Friis på 53615362/dorte.f@gmail.com eller Alexander Gamborg på 28257878/ag@moellerup.dk

- Så snart vi finder donationerne til igangsættelse, kan vi trykke på knappen. Så kan vi være i gang med at bygge i løbet af et halvt år, og vi forventer, at byggetiden er op i mod to år, siger Alexander Gamborg.

I en anden af staldene kommer der et stort fællesareal med spisestue og legerum. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Et sted til at starte et nyt liv

- Se udsigten herfra, den er fantastisk, siger Alexander Gamborg, da vi står ved vinduet i en anden stald, som skal rives ned for at blive bygget op som et fællesområde med spiseplads og legerum.

Ud af vinduet er der udsigt til Møllerups bølgende marker så langt øjet rækker, hvor der blandt andet skal være dyr, køkkenhave og et orangeri.

Elisabeths Minde kommer til at ligge i fantastiske omgivelser med natur i alle retninger. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

- Det er vigtigt, at kvinderne kan tale med andre kvinder i samme situation. Derfor skal der være mange fællesarealer, siger Dorte Friis.

Kvinderne kan komme fra hele landet, men man bliver anvist til det bosted med en ledig plads, der ligger tættest på ens bopæl. Det er bopælskommunen, der finansierer kvindens plads på bostedet.

Ved ankomsten bliver kvinden mødt af socialrådgivere og psykologer, og mens hun bor på stedet, forsøger man at fastholde en almindelig hverdag med madlavning, job og børn i deres institution.

- Vi vil gerne gøre noget ekstra for de kvinder, der kommer her på Møllegården, siger Dorte Friis.

- Derfor vil vi også gerne – ud over psykologiske og terapeutiske tilbud – ’lave’/tilbyde en slags erhvervssparring. Det kan være, man har brug for hjælp til at komme ud af sine gamle rammer måske gennem en ny uddannelse eller ved at blive selvstændig.

Hvordan havner man på et bosted for kriseramte kvinder?

Man kan blive anvist til et bosted på tre måder som en §109-anvisning:

1) Man kan komme via politiet, fordi man selv har ringet og søgt tilflugt eller andre har anmeldt hjemmet.
2) Man kan blive anvist gennem kommunen.
3). Selvmøderet: I Danmark har vi desuden den særlige mulighed, at man selv kan bede om hjælp til at komme væk.

Fælles er at kvinderne ved ankomst bliver mødt af ’socialrådgivere og en psykolog’ i stedet:’ en visiterende socialrådgiver’, som vurderer, om de har brug for hjælp. Hvis ikke der er plads på det sted, de kommer til, forsøger de ansatte at hjælpe den voldsramte kvinde videre til et andet sted.

Elisabeths Minde får en profil for kvinder, der ikke er alt for hårdt udsat. Eksempelvis findes der steder for stofmisbrugere, hvor man derfor ikke må have børn med.

- Møllegården skal være et sted for kvinder og deres børn, hvor de kan bo, mens de finder frem til en ny tilværelse med måske nyt arbejde og et nyt hjem. Hvor de kan begynde på en frisk og komme videre med livet, siger Dorte Friis.


SyddjursLIV var til kaffe i knap tre timer hos Bo Skaarup for at blive klogere på Molslaboratoriet. Læs mere i næste uge. Foto: Axel Schütt

I næste uge: Hvorfor tager de ikke bare hestene ud af Molslaboratoriet, så de kan få ro til deres forskning?

I den seneste tid har debatten om dyrevelfærd i forbindelse med hestene i Molslaboratoriet endnu engang raset. Både på nationalt plan, hvor blandt andre Folketingspolitikere som Zenia Stampe og Pia Kjærsgård har diskuteret i P1 Debat, hvor både Museumsdirektør Bo Skaarup og Borgmester Michael Stegger også bød sig til. Det er i øvrigt ikke første gang, rewilding-projektet bliver diskuteret i førnævnte DR-program.

For det er en betændt, on-going debat, som kun ser ud til at blive værre og værre. Molslaboratoriet og dets medarbejdere bliver chikaneret i en grad, hvor det er svært for dem at udføre deres arbejde. Så nu har borgmester Michael Stegger sat sig for at mægle mellem parterne med Molslaboratoriet på den ene side og dyreaktivisterne på den anden side.

Det er en kompliceret affære, og derfor har SyddjursLIV inviteret os selv på kaffe hos direktør for Naturhistorisk Museum og ansvarlig for Molslaboratoriet Bo Skaarup. For kan de ikke bare tage hestene ud og erstatte dem med får, så de får arbejdsro til deres forskning? Og hvis han skulle starte forfra med projektet i dag, ville han så gøre noget anderledes?

Til det sidste spørgsmål kan vi afsløre, at det ville han! Hvad han ville gøre og hvad han svarede, kan du læse med om i næste uge. Indtil da kan du dykke ned i vores tidligere dækning af debatten herunder.

Dorthe blev sigtet for hærværk mod Molslaboratoriet

Dorthe Bräuner Jensen har været en af de helt store skeptikere og hovedkræfter bag modstanden mod Molslaboratoriet.

Hun er dyreaktivist og mener, at Molslaboratoriet behandler hestene på deres jord dårligt. Derfor har hun ulovligt fodret dyrene og er siden blevet sigtet for hærværk.

Vi tog en snak med hende her.

Fødevarestyrelsen: Tilsyn viser, at dyrene har det godt

På baggrund af Dorthe Bräuner Jensens kritik, talte vi med Fødevarestyrelsen, som udfører kontrolbesøg hos Molslaboratoriet.

De har været kaldt ud i alt 16 gange ekstra på grund af indberetninger. Men ifølge deres tilsyn, er der intet at komme efter hvad angår dyrenes helbred. I øvrigt fortæller Dyrenes Beskyttelse, at de har tillid til Fødevarestyrelsens undersøgelser.

Læs hele historien her.

Hvordan skal den vilde natur være i Naturnationalparken?

Molslaboratoriet bliver ofte blandet sammen med Naturnationalparken. Men det er faktisk to forskellige enheder, som ikke som sådan har noget med hinanden at gøre. De ligger naturligvis side om side og samlet skaber de et stort område i Mols Bjerge med vilde dyr.

Her kan du læse om overvejelserne af sammensætningen af dyrene i naturnationalparken.

Vi har også undersøgt, hvad en naturnationalpark er og hvad det kommer til at betyde for Mols Bjerge. Vi talte med den lokale projektgruppe, med den nye formand for nationalparken og med skovrideren Peter Brostrøm om de mange uafklarede spørgsmål, der er, i forbindelse med fremtiden som naturnationalpark.