Godsejerpar vil forvandle gammel gård til et naturskønt bosted for voldsramte kvinder: - Det her er en chance for at tage et socialt ansvar
Der er stor mangel til bosteder for voldsramte kvinder i Danmark. Derfor ender flere af kvinderne på hoteller uden den nødvendige sociale- og psykologiske hjælp til at komme videre.
Det vil det nye godsejerpar Alexander og Josephine Gamborg lave om på. De vil bruge 25 millioner kroner på at renovere Møllegården, så det bliver et naturskønt sted, hvor kvinderne kan bo med deres børn, indtil de igen kommer på fode.
Men hvordan finansieres driften af sådan et hjem? Hvor lang tid kan kvinderne bo der? Og hvilken hjælp kan de få?
Bliv klogere her.
I udkanten af det prægtige Møllerup Gods ligger en gammel gård. Møllegården, hedder det tidligere kvægbrug, der i dag står tomt, og hvor Ø'et hænger på skrå som et vidne om gårdens forfald.
Men modsat mange andre forladte gårde, skal Møllegården ikke bare rives ned. Den skal renoveres og fornyes, så den kan huse kriseramte kvinder og børn, der har måttet flygte fra hjemmet. Her skal de kunne leve i trygge rammer i naturskønne omgivelser med fællesspisning, orangeri og fagligt personale, der kan hjælpe dem i døgndrift.
- Det var en meget trist øjenåbner for os at høre hvor mange kriseramte kvinder, der er på landsplan, og at der tilmed er signifikant mangel på bosteder, hvor de kan søge hen for at finde fred og tryghed, siger den nye godsejer Alexander Gamborg.
Tusindvis af kvinder bliver hvert år udsat for partnervold, enten fysisk eller psykisk, og der er mangel på bosteder til dem, der ikke længere kan være i hjemmet. Med de i dag 2400 sengepladser landet over, mangler der stadig pladser. Med de 14 nye lejligheder på Møllegården, vil der være plads til 28 flere kriseramte kvinder og børn i Syddjurs.
- Jeg har lært at mine forældre at turde at gribe de muligheder, der kommer. Det her er en chance for, at Møllerup kan være med til at tage et socialt ansvar.
For med de rammer, Møllerup har, kommer også et ansvar, mener Alexander Gamborg. Derfor vil det nye godsejer par bruge 25 millioner kroner på at bygge bostedet. Men før ombygningen og projektet kan gå i gang, mangler de tre millioner til opstartsfasen.
- Jeg håber virkelig, der er nogen, der kan se den forskel, Elisabeths Minde kan være med til at gøre for kvinderne og børnene, og som har lyst til at donere penge til det, siger Dorte Friis, der er iværksætteren bag projektet.
Fra stenbroen til landidyl
- Det er her lejlighederne skal være, siger Alexander Gamborg og retter armen ud mod den store tomme kvægstald, hvor 14 nye lejligheder med et stort grønt område i mellem skal være.
Der er i dag 0 pladser til voldsramte kvinder i Syddjurs Kommune. De fleste i fra kommunen sendes ind til bosteder i Aarhus eller Randers, oplyser kommunen.
Ideen til at lave et kvindehjem opstod egentlig ikke på Møllerup, men gennem iværksætter og journalist, Dorte Friis, der ved tilfældighed kom i kontakt med Alexander Gamborg.
- Som journalist har jeg selv set mange triste skæbner og har i årevis, som mange andre, haft lyst til at gøre en forskel, siger Dorte Friis.
- For nogle år siden var der meget fokus på manglen på bosteder til voldsramte kvinder, der i stedet blev sendt på hoteller og ikke fik den hjælp, de havde brug for. Det var et af de tidspunkter i mit liv, hvor jeg tænkte, jeg kunne hjælpe.
Derfor gik Dorte Friis i gang med at undersøge, hvordan man egentlig starter sådan et bosted, og hvor behovet er.
Elisabeths Minde
Elisabeths Minde skal være et bosted for kriseramte kvinder, der er blevet udsat for fysisk eller psykisk vold i hjemmet, og deres børn.
Det skal ligge på Møllegården, ejet af Møllerup Gods, der skal renoveres for i alt 25 millioner kroner, så det kan blive til 14 lejligheder. Møllerup Gods betaler for renoveringen, hvorefter Kvindehjemmet lejer sig ind hos Møllerup til en pris, der er fastsat af markedsvilkår.
Elisabeths Minde skal være en selvejende institution. Det betyder, at ingen tjener penge på foretagenet, men al overskud går tilbage til forbedringer af institutionen.
Elisabeths Minde finansieres ved, at den kommune, som den voldsramte kvinde er bosat i, betaler for hendes plads. Det er derfor betalt af kommunerne, uden at Syddjurs kommune er involveret i driften.
Der skal være omkring 30 fuldtidsansatte, primært socialrådgivere, socialpædagoger og psykologer, hvilket er bestemt af socialstyrelsen. Derudover ønsker initiativtagerne at skabe et attraktivt fælles- og udemiljø med dyr, legemuligheder for børn, orangeri, køkkenhave samt erhvervssparring til kvinderne.
Elisabeths Minde er godkendt af kommunen ligesom, at Møllerup har fået en landzonetilladelse.
Der mangler lige nu 3 millioner kroner til opstarten, før renoveringsarbejdet kan gå i gang. Så snart disse er indsamlet, vil renoveringsarbejdet kunne begynde indenfor seks måneder. To år efter forventes Elisabeth Minde at være i drift.
- De fleste bosteder til voldsramte kvinder er jo i Aarhus og København. De ligger midt på stenbroen, som er det, mange af dem egentlig prøver at komme væk fra. Så jeg kunne ikke lade være med at tænke, hvad nu hvis de lå på landet ude blandt marker og smuk natur? Hvor man ikke bare skal se på sten og asfalt og være klemt inde i byen, siger Dorte Friis, der selv bor i København.
Og derfor er Syddjurs perfekt. Ikke bare fordi der her, ifølge Dorte Friis, er de "mest fantastiske omgivelser", men også for at kvinderne kan komme lidt væk og få en fysisk distance til deres problemer.
- Herude kan kvinderne rent faktisk kommet langt væk fra de mænd, de flygter fra.
Betaling i goodwill
Indtil 1970'erne kom 90 procent af Møllerups omsætning fra landbruget. I de sidste 15 år har de tidligere godsejere, Alexander Gamborgs forældre, fokuseret mere på events og udlejning af køreladen og hubertuskroen.
Nu er der kommet nye godsejere. Alexander Gamborg er den ældste i søskendeflokken og femte generation, der sammen med sin hustru Josephine har overtaget driften. Nu skal de sætte deres præg på det kulturhistoriske gods med aner tilbage til Marsk Stig i 1286.
- Mine forældre har været meget innovative og inspireret af dem, vil vi fortsat udvikle Møllerup og sætte vores præg på driften. Vi ser Kvindehjemmet som en fantastisk mulighed for at udvikle Møllegården til at blive et fredeligt og naturskønt bosted for kvinder og børn, der har måttet forlade deres hjem for at søge tryghed andetsteds.
At tage et socialt ansvar rækker dog langt tilbage i godsets historie. Derfor er bostedet opkaldt efter Elisabeth Rosenkratz, der boede på Møllerup i slutningen af 1600-tallet. Hun hjalp lokalsamfundet ved at bygge skoler, renovere kirker og hjælpe de fattige.
- Det ligger i Møllerups DNA at være en lokal aktør, hvor vi med vores smukke, historiske rammer kan understøtte initiativer og aktiviteter til glæde og gavn for lokalsamfundet, siger Alexander Gamborg.
Elisabeths Minde skal være en selvejende almennyttige institution, hvor overskuddet alene går til forbedringer af kvindehjemmet. Møllerup Gods finansierer og bygger rammerne til kvindehjemmet, hvorefter Elisabeths Minde skal betale for leje af stedet.
- Der er givet landzonetilladelse, tilladelse fra kommunen og banken har godkendt lånet til renoveringen. I hvert fald hvis vi finder de penge, der skal til for at få centret i gang, fortæller Alexander Gamborg.
Kommunen har givet landzonetilladelse, men lige nu mangler de tre millioner kroner til opstarten, som skal bruges til løn til den daglige leder, der skal ansætte al personale og sørge for at få stedet op at køre, og derudover til revisor, rådgivere og løn til Dorte Friis, der indtil nu har arbejdet gratis på projektet i et par år med at kommunikere med kommune, finde frivillig korps og i øjeblikket er i dialog med en kandidat til posten som daglig leder, der har erfaring med at opstarte sådan et sted.
Vil du bidrage til Elisabeths Minde?
Der mangler lige nu 2,5-3 millioner kroner til opstarten af Elisabeths minde, før renoveringsarbejdet kan gå i gang. Derefter vil bostedet være i drift efter 1-2 år.
Hvis du har lyst til at donere et større eller mindre beløb til Elisabeths minde, kan du kontakte iværksætter bag projektet Dorte Friis på 53615362/dorte.f@gmail.com eller Alexander Gamborg på 28257878/ag@moellerup.dk
- Så snart vi finder donationerne til igangsættelse, kan vi trykke på knappen. Så kan vi være i gang med at bygge i løbet af et halvt år, og vi forventer, at byggetiden er op i mod to år, siger Alexander Gamborg.
Et sted til at starte et nyt liv
- Se udsigten herfra, den er fantastisk, siger Alexander Gamborg, da vi står ved vinduet i en anden stald, som skal rives ned for at blive bygget op som et fællesområde med spiseplads og legerum.
Ud af vinduet er der udsigt til Møllerups bølgende marker så langt øjet rækker, hvor der blandt andet skal være dyr, køkkenhave og et orangeri.
- Det er vigtigt, at kvinderne kan tale med andre kvinder i samme situation. Derfor skal der være mange fællesarealer, siger Dorte Friis.
Kvinderne kan komme fra hele landet, men man bliver anvist til det bosted med en ledig plads, der ligger tættest på ens bopæl. Det er bopælskommunen, der finansierer kvindens plads på bostedet.
Ved ankomsten bliver kvinden mødt af socialrådgivere og psykologer, og mens hun bor på stedet, forsøger man at fastholde en almindelig hverdag med madlavning, job og børn i deres institution.
- Vi vil gerne gøre noget ekstra for de kvinder, der kommer her på Møllegården, siger Dorte Friis.
- Derfor vil vi også gerne – ud over psykologiske og terapeutiske tilbud – ’lave’/tilbyde en slags erhvervssparring. Det kan være, man har brug for hjælp til at komme ud af sine gamle rammer måske gennem en ny uddannelse eller ved at blive selvstændig.
Hvordan havner man på et bosted for kriseramte kvinder?
Man kan blive anvist til et bosted på tre måder som en §109-anvisning:
1) Man kan komme via politiet, fordi man selv har ringet og søgt tilflugt eller andre har anmeldt hjemmet.
2) Man kan blive anvist gennem kommunen.
3). Selvmøderet: I Danmark har vi desuden den særlige mulighed, at man selv kan bede om hjælp til at komme væk.
Fælles er at kvinderne ved ankomst bliver mødt af ’socialrådgivere og en psykolog’ i stedet:’ en visiterende socialrådgiver’, som vurderer, om de har brug for hjælp. Hvis ikke der er plads på det sted, de kommer til, forsøger de ansatte at hjælpe den voldsramte kvinde videre til et andet sted.
Elisabeths Minde får en profil for kvinder, der ikke er alt for hårdt udsat. Eksempelvis findes der steder for stofmisbrugere, hvor man derfor ikke må have børn med.
- Møllegården skal være et sted for kvinder og deres børn, hvor de kan bo, mens de finder frem til en ny tilværelse med måske nyt arbejde og et nyt hjem. Hvor de kan begynde på en frisk og komme videre med livet, siger Dorte Friis.