Annonce
Efter 72 år med vildtforskning ved Kalø er det efter alt at dømme slut efter nytår, hvilket ærgrer Niels Kanstrup, der selv bor i Rønde og er tilknyttet Vildtbiologisk Station som adjungeret lektor. Foto: Jakob Binderup
Nyhed

Slut med vildtforskning i Syddjurs: Omkring 35 arbejdspladser forsvinder fra Rønde

Et stort antal arbejdspladser ser ud til at være tabt for Kalø, Rønde og Syddjurs Kommune, når Aarhus Universitet efter nytår flytter Vildtbiologisk Station ind til campus.

En stor arbejdsplads med omkring 35 ansatte, et unikt forskningsmiljø i et af Kalø-områdets historiske bygninger og måske en del af områdets identitet som akademisk centrum for vildtforskning ser ud til at være gået tabt for Rønde, Kalø og Syddjurs Kommune.

Således har Aarhus Universitet endegyldigt besluttet at flytte forskningscenteret Vildtbiologisk Station fra Kalø Hovedgård, der ligger i udkanten af Rønde, ind til campus i Aarhus.

Det bekræfter leder af Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet Ole Hertel.

- Beslutningen er truffet endegyldigt. Datoen ligger ikke helt fast, men vi flytter i første kvartal af 2022, siger han til SyddjursLIV.

Presset økonomi

Dermed ser en æra på mere end 70 år ud til at være slut for vildtforskningen, der har ligget ved Kalø, siden Kalø Hovedgård blev konfiskeret fra de tyske ejere umiddelbart efter anden verdenskrig.

Fra Aarhus Universitet lægger man ikke skjul på, at det er økonomiske hensyn, der ligger bag beslutningen om at rykke vildtforskningen ind til campus.

- Beslutningen har været længe undervejs, og i forbindelse med nogle rokader opstod muligheden for at gennemføre flytningen, siger dekan på Faculty of Technical Sciences Eskild Holm Nielsen.

- Samtidig kunne vi spare signifikante midler på at flytte til Aarhus. Vi har været ude i fyringsrunder på Bioscience, og ved at flytte ind til byen kunne vi minimere antallet af fyringer, tilføjer han.

- Beslutningen er truffet endegyldigt. Datoen ligger ikke helt fast, men vi flytter i første kvartal af 2022

Institutleder, Ole Hertel

Lokal biolog: Stort tab for Rønde

Med flytningen af Vildtbiologisk Station forsvinder også omkring 35 arbejdspladser i Syddjurs Kommune.

Men måske endnu vigtigere risikerer Rønde og Kalø-området at miste noget af sin identitet som et akademisk hovedkvarter for forskere i topklasse.

Det mener Niels Kanstrup, der selv er vildtbiolog og i dag er tilknyttet Aarhus Universitets afdeling ved Kalø.

- Der er rigtig mange, der forbinder Kalø med Vildtbiologisk Station. Det har gået under forskellige navne gennem alle årene, men det er de samme aktiviteter, der har været derude siden 1949. Meget af vores dna ligger i vildtforskningen og det akademiske miljø, der er i Rønde-området, siger Niels Kanstrup, der selv bor i Rønde.

Han mener ikke, at der har været nok opmærksomhed omkring planerne om at flytte forskningscenteret ind til Aarhus. Måske fordi ingen rigtig har troet på, at planerne ville blive til virkelighed, da det efterhånden har været drøftet i over ti år.

- Det har varet så længe, at mange af de ansatte ikke troede på, at det ville blive til noget. Vi har længe joket med, at det nok bliver næste år. Men nu viser det så at blive alvor, siger Niels Kanstrup.

I et forsøg på at gøre opmærksom på planerne skrev Niels Kanstrup allerede i juni et debatindlæg i Adresseavisen under overskriften: Er Rønde klar til at slippe 50 arbejdspladser?

Ifølge Niels Kanstrup er der internationalt stor respekt om de mange årtiers indsats af vildtbiologerne ved Kalø, der danner grundlag for en sikker og bæredygtig forvaltning af naturen og dens ressourcer.

- For Rønde og Syddjurs vil det på alle måder være et tab, og spørgsmålet er, om lokalområdet er klar til at slippe en af områdets største arbejdsplader – eller overhovedet er klar over, at det er på vej til at ske, skrev Kanstrup i sit debatindlæg.

Institutleder Ole Hertel oplyser, at antallet af ansatte på Vildtbiologisk Station ligger tættere på 35 end de 50, som Niels Kanstrup henviser til.

Få overblik her
NYHEDSOVERBLIK

Det skal du også vide

TURISME

Campingpladser i nord og syd fortrøstningsfulde: - Særligt tyskere og nordmænd vender tilbage

TURISME

Krig giver uforudsigelig sommer: Turistorganisation forventer, at de internationale gæster vender tilbage til Djursland

NATIONALPARK

Fører for mange veje ind i Mols Bjerge? - Nu begynder samtalen om fremtiden

FOKUS

Vivi-Ann, Sille, Anja og Søren må vente: Handleplan efter dialogmøde med forældre er udsat til juni

REWILDING

Dorthe er sigtet for hærværk mod Molslaboratoriet: 16 vanrøgtede heste i Silkeborg grundlagde hendes skepsis over for naturplejeprojekter

TRAFIK

25-årig mand fra Ryomgård fik beslaglagt sin bil

En 25-årig mand fra Ryomgård valgte tirsdag at køre med 172 kilometer i timen på Hovedvejen i Auning, hvor hastighedsbegrænsningen er 80 kilometer i timen. Det fremgår af Østjylland Politis døgnrapport.

POLITIK

Møllestedet kom på dagsordenen, da borgmesteren besøgte Hornslet

Tirsdag blev det Hornslets tur til at danne rammen om borgmester Michael Steggers (S) udflytning af borgmesterkontoret, der var en del af borgmesteren valgløfte om at ville være "hele kommunens borgmester".

NYHEDSOVERBLIK

Ugens korte nyhedsoverblik

For første gang er personer, der har fodret hestene ved Molslaboratoriet, blevet sigtet for hærværk.

KORT NYT: UGE 17

Vokseværk i Thorsager og mere tid til samvær med borgere på ældreområdet - her er nogle af overskrifterne fra denne uges byrådsmøde

UDSATTE UNGE

Udvalgsmedlemmer tror ikke, at Syddjurs har et større problem med udsatte unge end andre kommuner

FLYGTNINGE I SYDDJURS

Smagen af krig fik Christian til at åbne sit hjem for fire ukrainere

FLYGTNINGE I SYDDJURS

Kommunens håndtering møder kritik: Hvorfor skal de helt til Ebeltoft?

SKOLE

Ny skoleleder: Forældre og lærere skal opleve mere nærværende ledelse

BØRN

Så er byggeriet - endelig - i gang

FÆLLESSKAB

Nyt bofællesskab i Feldballe: Sæt kryds i kalenderen 30. maj

FOKUS

Efter dialogmøde med kommunen: Forsigtig optimisme vendt til gryende skepsis